Meritförteckning över ponnyer från Stuteri Gryet:
Dubbelutmärkelse 3 års test, Dubbelutmärkelse kvalitetstävlan 4 åringar, Guldbelönade ston, Diplomsto, RES BIS, Riksfinalvinnare 3 åringar hoppning, Riksfinalvinnare 3 åring gångarter, Riksfinalist 3 åringar, Riksfinalist 4 åringar, Ungponnychampionatvinnare dressyr 5 åringar, Ungponnychampionatvinnare dressyr 6 åring, Ungponnychampionat finalist hoppning 6 åring, Ungponny SM hoppning finalist 6 åring, Ungponny SM dressyr finalist 4 år, Ungponny SM dressyr finalist 5 år, Ungponny SM dressyr finalist 6 åring, Ungponny SM dressyr Brons 4 åring, Ungponny SM dressyr Silver 4 åring, Ungponny SM dressyr Silver 6 åring, New Forest Mästare i Fälttävlan, New Forest Mästare i dressyr, SM Guld i Fälttävlan Lag, 3 SM kvalade dressyr, 6 FEI ponnyer i dressyr, SM Guld dressyr, SM Brons Dressyr. 2 x SM Brons i Dressyr Lag. Diplom från Svenska New Forestföreningen för uppfödning av 2 av Sveriges bästa New Forest ponny i dressyr.
                                                            2014 startar upp med full fart och nya härliga utmaningar, målen är satta, så får vi se hur långt vi kommer.

Fjolåret var helt underbart. Vilka fina resultat våra uppfödningar radade upp!

Vår alldeles egen kung;
Priory Dallas RNF 122, var en av de hingstar som hade flest startande och flest placerade avkommor på Ungponnychampionatet 2013, samt är den nu levande New Forest hingst i avel som hade den högst poängtagande tävlingsavkomman år 2013!

                                                              Priory Dallas RNF 122
                                                       

                                                           

3
Priory Dallas RNF 122 avkommor. Alla 3 med segertäcke! 3 års test, Riksfinal 3 åringar hoppning och på Ungponnychampionatet i dressyr!
Egna uppfödningar med mamma och pappa i stallet!! Egen matchning, egen träning och egen inridning!!
             Gryets Power                                               Gryets Pirellie
                                                  Gryets Pascall
   

                            Och utöver de 3 absolut största händelserna för vår och Dallas del så i korthet;

Gryets Noble Fair fick både gångartutmärkelse                   Stordams Bonette RNF 2615 blev höjd till Avelsbokstav A
och hopputmärkelse på kvalitetstävlan                                På 5 avkommor varav äldsta avkomman är 6 år!
                              


Gryets Pirellie fick Avelsdiplom 41 poäng och blev RES BIS        Gryets Pascall startade på Ungponny SM i dressyr
                       

Två nya Welshpartbred/ridponny ston flyttade in hos oss
         
Looks Like An Angel                                                                    Puma
e FS Don't Worry u Angel's Tip ue Glansevin Gadabout                              e Verona’s Gerswin u Stormvind ue Karlsfälts Caruso
                                                     


Och mycket, mycket mer, som går att läsa här hänt 2013

2013 går nog inte att slå resultatmässigt, ett sådant år får man nog inte en gång till, så 2014 njuter jag av 2013:s framgångar!


Januari 2014
Januari börjar med underbart väder 6-8 plusgrader, vi har fortfarande höst och ingen vinter i sikte.
Tillbringade nyårsdagen tillsammans med underbara Louise, och vi fick motionerat 5 ponnysar! Bättre start på året kan det inte bli.Den 2 januari så tog Louise fram saxen och klippte Gryets Pirat. Den grabben är absolut något av det mest okomplicerade som finns. Han bara stod där och lät sig bli klippt precis överallt utan något som helst bekymmer. Och han blev riktigt riktigt snygg när all björnpäls blev bortklippt.Den 3:e januari var vi och fick mätt Gryets Pascall som 6 åring, 140 cm och maxad C.Och så blev det lite nya kort på Gryets Pirat och även en liten film.
Film här ; Gryets Pirat 4 år januari 2014.wmv
   


Den 9:e januari och vi håller helt enkelt på att regna bort, 10 mm om dagen kommer det nu och det är absolut vatten och lera överallt.
Men 8-9 grader varmt och hästarna har vårkänslor, stona brunstar som aldrig förr och hingstarna blir helt yra i huvudet.
Just nu en storm på ingång och klass 2 varning utfärdat och så lite mer regn på det....
 


Våra små insjöar i hagarna är så djupa så att de täcker fötterna på gummistövlarna.Och innan alla dörrar blev spärrade och allt löst inlåst så hann Louise med att motionera lite ponnysar.Älskar mina slowfeedingnät, och nätet med små maskor är alldeles perfekt till ponnysarna.Den 12:e januari och nu ska kylan komma sägs det, vill inte ha minusgrader och kyla men det ska faktiskt bli lite skönt med att det fryser till för då kanske det torkar upp lite grann i alla fall.
Mina två vänner/vakthundar/stallkamrater/hästskötare/familj men framför allt min allra trognaste publik vid ridbanan; Zira och Mitzy, idag hade vi klass 1 varning för hårda vindar och det kom en och annan snöflinga, men de sviker inte ändå.
Mitzy hjälper mig att hålla ordning på hästarna och Zira ser om hon kan sno till sig en morot.Den 13:e januari vaknade vi upp till 5 minusgrader och på kvällen fick vi snö, ett par centimeter kom det på någon timme, och precis som vanligt så kommer snön alltid med hård vind och det snöar på tvärs, vilket skapar kaos överallt. Men som skönt var så var allt borta igen dagen efter och temperaturen gick upp till 1-2 plusgrader.Den 16:e januari och klass 1 varning för snöstorm, 10 cm är utlovade i natt med hård östlig vind, suck jaja men våren är snart här, den anländer normalt den 23:e februari enligt snittmätningarna här i närheten. Bara att räkna ner och härda ut. Ponnysarna har ju satt päls för en vargavinter så de får väl ha lite nytta av den innan de börjar fälla. Och de har faktiskt börjat fälla lite grann redan nu!

Och i dag kom Tidning Ridsport i brevlådan, och precis som jag gjort de senaste 20-25 åren eller vad det nu är som ridsport har funnits så på samma gång som jag byter om och lagar kaffe som jag tar med mig ut till stallet så bläddrar jag i tidningen och tittar på bilderna, läser den ordentligt gör jag när jag kommer in från stallet på kvällen. Bläddrade på som vanligt och jag konstaterar att där är ju Pascall på bild och jamen där är ju Power på bild, där kopplade jag inte riktigt.... vänta nu.... tittade igen jo där är faktiskt jag och Pascall på bild och ja det är absolut Power på bild också.
Då stannade världen upp ett litet tag för mig, och jag började läsa från början, jodå, jag och mina ponnysar är med på uppfödarrankingen 2013 som rookie.
Stora tårar trillade ner för mina kinder när jag läste artikeln, av glädje, och av stolthet över hur duktiga ponnysarna har varit och är.
En fantastiskt fint skriven artikel är det.

Det var på lätta fötter och med tårarna rullande ner för kinderna som man dansade ut i stallet nu i kväll för att berätta för ponnysarna att;

"Vi är i Ridsport". 


Klippte ihop det som stod om mig och mina ponnysar. Och ja jag är chockad, nästintill både stum och mållös.
I går gick jag runt och grät av glädje när jag läst artikeln och idag går jag runt och ler och skrattar. Så oerhört lycklig!! Åh mina fina ponnysar.
Och bilden på Power som Yvonne tog på 3 års testet är riktigt, riktigt bra, man ser verkligen hur fint han hoppar.Så här kul kan man ha med sin frukost spann, Gryets Pascall roar sig och försöker få upp värmen.
Ren östlig vind och 17 m/s i byvinden, det blåser rakt igenom alla kläder man har på sig.
 
 


Den 20:e januari och nu har den skånska vintern kommit, det har blåst vansinnigt mycket i 4 dagar, mellan 17-20 sekundmeter och rak östlig vind = isvindar. Men dock plusgrader även om kyleffekten är -10. Snön är nästan borta. Skönt, för ett stenkast härifrån är det snöstorm med meterhöga drivor och trafikverket ber om att man ska stanna hemma och inte ge sig ut om man absolut inte behöver det.


Rebecca har delat med sig av lite fina bilder på Gryets Elegant (Ebbe). Rebecca har utbildat honom till Western ponny och hon var verkligen gjort ett kanonjobb! Titta så fina de är tillsammans.


Denna är min absoluta favoritbild på dem bägge!Den 23:e januari och nu har minusgraderna kommit, snart blir det nog klassat som vinter här. Blåsten håller i sig men vi försöker hålla igång ponnysarna ändå. Två underbara tjejer med två underbara ponnysar Gryets Pirat och Gryets Pirellie
Den 26:e januari kickade vi igång detta årets träningar, prova på träning på Louise hemmaklubb. Louise tog Gryets Pirat och vi åkte dit. En mycket ambitiös tränare, framridning och uppvärmning i 45 minuter, oj, som tur var så la Louise in massor av skrittpauser för grabben. Hela träningen tog 1,5 timme och när de var färdiga så hade Louise och Pirat hoppat både en bana och en liten kombination.
Pirat har inte hopptränat sedan Sofia hade honom i september i fjol, han har bara hoppat lite hinder här hemma och hela "kittet" skötte han galant, traskade rakt in i släpen, ny plats, nytt ridhus, vinterystra hästkompisar som var mer i luften än med alla 4 fötterna på ridhusbotten, lååånnngggg träning, och sedan traskade han världsvant in i släpen igen och åkte hem. VILKEN GRABB han är!!
 


Nu blev årets första träning avklarad på söndagen och så även årets första "gåshud".
Den svenske travhästen Maharajah vann Prix d'Amerique 2014, så otroligt stort och starkt gjort av denna nu 9 årige travhäst.
Det behövde verkligen Svensk travsport.
Trav och travhästar har varit en stor del av mitt liv. Samtidigt som vi avlade, och jag tävlade i ridning så körde jag ponnytrav och sen tog jag även amatörlicens på Jägersro för travhästar. Vår sista träningsvagn är sparad, det finns en plan för den, New Forestar går ju även de att köra med!

Nostalgibilder, min ponnytravare russet Jessica och vår travaruppfödning Near Tino.Den 27:e januari fick vi ordentligt med snö och det har snöat till och från nu i ett par dagar, och som alltid tillsammans med hård vind. Skönt för hästarna för nu blev det mjukt att gå på, när det frös på leran så blev det inte så bra för dem. Peppar peppar inga hovbölder eller vrickningar än i alla fall.
Inte så mycket snö på ridbanan men givetvis i drivor framför stalldörrarna! Skotta, skotta och åter skotta....
 


Vilma ställde upp och motionerade ponnisarna, Tack Vilma!
 


Den 30:e januari och snön yr, ner mot 7 minusgrader och det blåser kallt, kallt. Vintern kommer ju förr eller senare och som tur var så kom den senare i år. Men jag tror på våren snart så nu har 4 åringarna fått skor på fötterna.
 


Och så är jag "billös", min älskade bil har stått på verkstad nu i ett par veckor. Det är väldigt svårt att hitta reservdelar till den, tydligen finns det bara ca 250 stycken i Sverige av den sorten så det finns inte en uppsjö av reservdelar.
Håller tummarna för att det ska fixa sig, vill ju ha min bil, vill inte byta! Den är en pärla, den har gått klockrent i ur och skur i många år.Januari var den solfattigaste månaden på 17 år, bara 8 timmar. Även om vi bara haft vinter i ett par veckor så känns det verkligen som flera månader pga att det blåst så fruktansvärt mycket och kallt hela tiden.
Februari 2014
Men februari börjar med helt underbart väder, lite sol, ett par plusgrader på dagen och någon minusgrad på natten och ingen vind.
Snön smälter sakta bort och ja man börjar få vårkänslor.Ann Britt som äger Gryets Ess tränar mycket från marken och titta vilket underbart jobb hon gjort med honom.
Det är så härligt när ens uppfödningar hamnar hos helt rätt människor.Den 2:e februari åkte vår stjärna Gryets Pirellie i väg till Helsingborg på prov hos fodervärd. Det blev väldigt tomt i stallet på något konstigt vis.
I nya boxen
 


Och så kommer Holmens Bertha hem från sin fodervärd i slutet av mars, får klura lite på en plan för henne.Gryets Pirellie har varit på sin första dressyrträning, åh min fina lilla svarta räka! Men se så fina de är tillsammans!Den 9:e februari har vi 7 grader varmt och det regnar en skvätt varje dag, snön har nästan smält bort och allt vatten har ingenstans att ta vägen. Det är vått nu, lite torra varma vårvindar hade uppskattats.Gryets Noble Fair har åkt till Sofia för lite hoppträning.
 


Den 10:e februari och det finns fullt av vårtecken i trädgården, underbart!
 


Den 14 februari har ridbanan torkat upp så att den går att använda igen och det är ljust till 17.30, skönt att kunna motionera någon i lite dagsljus.


Gryets Pirellie är nu införd i New Foreststamboken och har fått nummer RNF 2784.Den 15:e februari och Louise tog ut en våryster Gryets Pirat på ridbanan.
Den grabben blir bara finare och finare ju starkare han blir.
Bildbomb på honom och Louise.


Den 16:e februari, hårda vindar gjorde att det fick bli motion inomhus.
Louise och Gryets Power. Första ordentliga ridpasset. Skönt att komma igång även med denna grabben.
 


Gryets Pirellie har det så bra, så bra. Inte konstigt att man saknar henne för hon är ju absolut bedårande söt.
 


Den 19:e februari var vi och fick mätt
Gryets Pirellie RNF 2784 som 4 åring till 137 cm.
Gryets Pirat som 4 åring till 139 cm.
Gryets Power som 4 åring till 144 cm.


Världens bästa Louise har varit flitig och tränat ponnysarna väldigt mycket på sportlovet.
Lite bilder på henne och Gryets Power, dock lite suddiga för det började mörkna.
Och lite miljöträning med domarbords träning.Och hoppsadeln åkte fram och det blev lite hoppning med Gryets Pirat.
Fler bilder kommer, men oj vad fin han är nu!Vet inte vad jag skulle gjort utan Louise just nu, TACK för att du finns, världens bästa Louise!!


Alla fäller enorma massor nu och täckena har åkt av dem.
Puma tackade för det och letade upp den lerigaste delen på hagen att rulla sig i.
Så här "fin" blev hon efter det men oj vad hon njöt.Den 21:e februari blev det officiell vår. Enligt SMHI kan det inte bli vår innan den 15:e februari och sedan måste det vara över 0 grader i 7 dygn.
Men vi har bara haft kallt mellan den 15 januari och den 5 februari, ca 20 dagar, så vi har haft vår länge redan nu!


Våren firade vi in med att Louise tog ut Gryets Pirat för lite barbacka bus.Och jag hämtade även vår senaste "familjemedlem", Isbar tuppen Silvio, född i januari 2013. Vår gammeltupp gick bort av åldersskäl och Lohman damerna behövde en ny kavaljer. Det visade sig att Silvio akut behövde en ny familj och vipps så flyttade han in.
Silvio sitter gärna i knäet och äter ur handen och han älskar baconchips!En ny tupp, det krävde ju lite nyinvesteringar på damfronten också. Maran, Araucana, Plymouth Rock och några Isbar kycklingar.
Så nu hoppas jag på att de flesta är hönor så vi kan få gula, gröna, mörkbruna och turkosa ägg!
Födda den 7/2 och 20/2, så de kräver värmelampa och de är så bedårande söta de små dunbollarna.


Ja det följde med en Holländsk vithätta och en Guldfärgad Paduan också...Den 24:e februari gick det att läsa detta på ALT.nu på internet.
New forestponnyn nu en ovanlig ras
New forestponnyn klassas nu som en ovanlig ras sedan antalet registrerade ston sjunkit till färre än 3000 i Storbritannien.
År 2009 registrerades 1463 renrasiga new forestföl, 2013 hade siffran dalat till 423 stycken.
ATL.nu Publicerad i går 2014-02-24  09:05 | Uppdaterad i går 09:21


Och trenden är ju likadan i Sverige, tyvärr.
Betäckta            Födda
2007 239 st     2008 165 st
2008 192 st     2009 122 st
2009 186 st     2010 121 st
2010 156 st     2011 105 st
2011 146 st     2012 104 st
2012  96 st      2013  51? st
2013  94 st      2014
Siffrorna över födda föl 2013 har inte kommit på New Forestföreningens hemsida men om man tittar på registrerade föl hittills så är siffran väldigt låg och hamnar på 51 st.
Även 2013 års betäckningar har inte kommit på New Forestföreningens hemsida än men om man tittar på Svenska hästavelsförbundets hemsida så får man fram 94 betäckta New Forest 2013, vet inte om det är inklusive övriga raser.
Så fruktansvärt tråkigt, då New Forest ponnyn är en fantastisk ras och den finns ju representerad i alla grenar.


Mitt absolut bästa och sämsta köp i höstas inför denna vintern. Jag investerade i en batteriuppvärmd värmeväst. Det sämsta med detta köp var att jag har inte behövt använda den för vi har inte haft kallt och det bästa var att det blev ingen vinter!Februari slutar med 5-7 plusgrader på dagen och ner mot 1-2 plusgrader på natten, solen har svårt att visa sig, så det blir mest soldis. Det är lite "bottenlöst" nu och det suger skorna av hästarna och gårdsplanen kör man fast på. Så lite varma, torra vindar hade varit väldigt uppskattat.Mars 2014
Den 1:e mars tog Louise Gryets Pirat och åkte till Trolleholms Rf på en Pay and Ride. Första gången för grabben i tävlingsutstyrsel han är ju bara 4 år.
Han var superfin på framridningen, men när han kom in i ridhuset så blev han lite konfunderad. Läktaren och cafeterian är bakom domaren i det ridhuset och han ville titta i lugn och ro på vad som hände både på läktaren och vad som rörde sig i cafeterian. Och stanna och titta i lugn och ro på en dressyrbana i ett dressyrprogram går ju inte så bra ihop. Han är bara helt underbar den lille bäbisponnyn.
Ja man kan bara titta på bilderna och se så fina de bägge är.

På eftermiddagen så blev Very Fair en ridponny. Emelie har gjort ett riktigt bra jobb med honom från marken och nu kändes det som att det var tid för henne att sitta upp på ryggen. Absolut helt okomplicerat. Bra jobbat Emelie!!Kanske hög tid att presentera Very Fair.
Pappa är den fantastiske ridponnyhingsten Vermont RP 133 och mamma är Fairy Love RP 1286.
Och jag tror att han är sista avkomman som är född e Vermont RP 133.
Vilket innebär att han är helbror till en av Sveriges bästa ungponny Vanity Fair (som bla fick 9-10-9 i gång på riksfinalen som 3 åring),
halvbror med Gryets Noble Fair (dubbelutmärkelse på kvalitetstävlan) och halvbror med Fairy Flower (gångartsutmärkelse på 3 års testet).Och så har Louise börjat galoppera med Gryets Power. Trevlig galopp på honom även med ryttare på ryggen.
Mycket på gång, då måste världens bästa kontrollanter Mitzy och Zira vara med.
 


Avelsvärdering för New Forest, Connemara & Ridponny är den 15-16 mars i Vetlanda.
Gryets Pascall är anmäld.

Pascall har meriterna, i korta drag:
Löshoppade 8-9 som 3 åring
Näst bästa gångartsponny med gångartsutmärkelse på kvalitetstävlan som 4 åring med bla en 9:a på galoppen
Andra placerad på RIKS finalen i gångarter som 4 åring
Startat Ungponny SM i dressyr som 5 åring
Andra placerad på ungponnychampionatet i dressyr som 5 åring
Vinst i regional LB dressyr som 5 åring, vilket gett rankingpoäng;
Rankad 3:a i Sverige av alla 5 åriga ponnys i dressyr enbart kat C
Rankad 6:a i Sverige av alla 5 åriga ponnys i dressyr oavsett kategori
Rankad 10:a i Sverige av alla 5 åriga ponnys oavsett gren och kategori
(samt hoppning och hunting)

Både Mamma och Pappa A-premierade.
Helbror Bästa 3 åring i både gång och hopp på lokala 3 års testet med utmärkelse i bägge, siffrorna 9-8-9, hoppning 9-9
samt han blev även 2:a placerad på RIKS finalen för 3 åriga hopp ponnyer i Kat D


Den 3:e mars kom programmet och tidschemat för avelsvärderingen för New Forest hingstar 2014.
Oavsett resultatet för Gryets Pascall så kör jag upp och ner från Vetlanda med ett leende på läpparna, ska bli fantastiskt roligt att komma dit och se alla fina Connemaror, Ridponnys och New Forest. Och Pascall är så lätt att ha med sig, och han tycker det är kul när det händer saker.
Helt galet egentligen när jag tänker efter, att vi vann på Ungponnychampionatet. Ja det var verkligen helt galet, vilken ponny han är!Den 8:e mars hade Sofia anmält Gryets Noble Fair till hans livs första ordentliga hopptävling hos Trolleholms RF. Sofia har inte haft honom en månad ens och hon var så otroligt duktig. Full fart men så var där helt plötsligt "solkatter" som bildades av det fantastiskt fina vårväder som vi fått. Nu ska man inte klaga på första soliga varma dagen.... men "Olof" tappade focus när han fick syn på de där extrema solstrålarna som fanns här och var i ridhuset, bla rakt på ett hinder som verkligen blänkte. Men nu är han en erfarenhet rikare och den grabben har kapacitet, ska bli spännande att följa de bägge på hoppbanorna.
Denna vinter gick gräset aldrig i "vila", det har varit grönt hela tiden, och det börjar reda växa lite grann.3 ponnysar blev motionerade i ett fantastiskt vårväder, över 10 grader varmt och ljumma vindar. Tack Louise och Emelie!Zira och Mitzy njöt också i vårvärmen.Priory Dallas RNF 122, 23 år i år.
Med; De grå tinningarnas charm!
Han är så fin så fin, vår kung, vilken glädje han ger oss och på så många sätt.Den 10:e mars och över 20 grader varmt i solen och nästan vindstilla.
Det är fantastiskt fint nu, hittade även en väldigt vårtrött humla.Och min älskade pärla är tillbaks hemma igen efter nästan 1,5 månad på verkstad, eller nästan hemma i alla fall, bara en runda till till verkstaden.
Måtte det ta lång tid tills nästa sak behöver fixas till....Den 11:e mars så började Louise och Gryets Pirat hoppträna, så kul och han är så duktig för att bara vara 4 år. Nyttigt för bebisponnysar att komma ut och se sig omkring.Den 12:e mars körde världens bästa granne ut gödning till oss på vallen och i sommarhagarna!


Och så blir man oerhört ledsen när man läser på ungponny.se att 5 och 6 års championatet för ponny inte ska arrangeras mer i SPAF:s regi. Hm... det var ju kanske inte vad svenska uppfödare, utbildare, ryttare, hingstägare mfl kanske önskade just nu. Vi behöver ett lyft nu, inte tvärt om. Man skulle ju önska fler arrangemang istället där vi kan visa upp våra Svenska uppfödningar. Hoppas det kommer något nytt och gott ur detta.


Den 14:e mars och det är ett stålande vårväder, över 20 grader i solen och helt vindstilla. Jag och Evelina lastar snart in min svarte springare i släpen och kör uppåt i landet och som det ser ut i väderprognosen, rakt in i storm, snö, snöblandat regn...
Så det gäller att komma upp i tid innan oväder börjar. Men det ska bli fantastiskt roligt att komma dit!
För massor av år sedan så var jag i Vetlanda och red Ponny SM i dressyr på min New Forest valack Pollux Björ.

Nike och Gryets Pascall sommaren 2013


Den 15:e och 16:e mars var det avelsvärdering för New Forest hingstar i Vetlanda.
   


Vi har sett fantastiska Connemaror och Ridponnys, New Forest har jag inte sett något av då man själv är igång med ponny då.
Men oj vad vissa Connemaror kunde hoppa och oj vad vissa Ridponnyer rörde sig. Massor av fina ponnyer!

Kom hem med två fina "priser" från lördagen då New Forest föreningen hade årsmöte,
Stordams Bonettes A premierings rosett och Gryets Pirellies Avelsdiplom.
 

Lördagen började med storm, snö, hagel och regn, har nog aldrig fruset så mycket som jag gjort denna helgen, det kändes som om det bara var drivisen och isbjörnarna som skulle komma förbi glidande också utanför stallen.


Det blev lite "vem drog ur proppen" när kritiken kom på söndagen för New Forest hingstarna, 1 hingst godkänd och ingen bruksprovsvinnare.

Men körde upp med ett leende och körde hem med ett ännu större leende, nej min Gryets Pascall blev inte godkänd enligt rasvisa krav. Men däremot så fick han fantastiskt fin kritik av gångartsdomaren och även av testryttaren på gångarterna. Var helt enig med gångartsdomaren, ja skritten är hans sämsta gångart, traven är bogfri och rörlig samt galoppen är bästa gångarten där han har en bra balans. Gångartsdomaren tyckte även att han var väl framme i utbildningen för sin ålder, YES!!
Sen satte testryttaren sig upp och tyckte att det var en positiv ponny, arbetsvillig, med många växlar, och hon tyckte även han var något för framtiden. JA!!!
Överhuvudtaget ingen negativ kritik från de bägge, det är stort för mig, jag svävade fram där ett tag!
Kommer inte ihåg men det var ett gäng 8:or i bedömningen och det har han ju fått innan och även 8 på utvecklingsbarheten.
Det gjorde verkligen gott i mitt hjärta att få den bedömningen av bägge två, ja jag tror på rätt ponny och ja han har hög ridbarhet och är rörlig.
Och jag utbildar min ponny på rätt sätt.


För att backa till fredagen så kom vi upp i bra tid, körde i fint väder, men sen började det blåsa, varken vi eller Pascall sov något den natten, det bankade och slog och stugan rörde sig lite obehagligt. Men en väldigt fin stuga bodde vi i, helt perfekt.
 
UA dvs inget fel på veterinärbesiktningen, sen var det visning på hårt underlag, och sen var det ring och därefter exteriörbedömning. Sen efter det så var det hopp provet med testryttare. Jag överlevde hoppningen och han skötte sig, gjorde vad han skulle och rörde inte en bom. Men han var helt ur slag, möjligtvis för att han inte legat ner och sovet på natten. Men han var ändå duktig.

På lördagskvällen var det årsmöte och det hålls alltid i samband med avelsvärderingen. När vi skulle gå till platsen där årsmötet var utlyst så var där tomt och släckt, oj 10 minuter till mötet skulle börja, vad händer??... Som tur var fanns där någon från Connemara gänget kvar som kunde säga att de hört att årsmötet var flyttat in till staden på någon pizzeria. Jag kontrollerade NF hemsidan och även min mail men ingen info någonstans om ny plats. Vi körde mot Vetlanda med andan i halsen och lite på vinst eller förlust för att se om vi hittade någon pizzeria som Connemara folket beskrivet, där de trodde mötet skulle vara. Jo då vi hittade årsmötet. Var alla informerade utom jag? Ja det kändes så.... Just det, jag ingår ju inte i den inre kretsen...

Söndagen, ingen storm, men kallt och sol. Pascall hade sovit på natten och vi också. Han var riktigt taggad när jag plockade ut honom för gångartsprovet och testryttaren, ja det provet har jag redan jublat över, det var så himla kul.

Sen var det ring med kritik, den ene efter den andre föll bort, pga lite olika orsaker, kvar blev 1 hingst som blev godkänd men ingen bruksprovsvinnare. Det blev lite konstigt där, men jag upplever det som att man åker hem från en avelsvärdering som ett jättestort frågetecken.

Sen kan jag bli riktigt förbannad för även om jag inte känner någon, umgås med någon, eller har något överhuvudtaget med någon att göra i den kretsen jag har varit i nu i helgen, och även om jag har en "ful" ponny som inte duger som hingst, så kräver jag i alla fall RESPEKT.

Jag har betalat lika mycket som alla andra, jag ska vara lika mycket värd som alla andra och jag ska få lika mycket respekt som alla andra.

Först under gångartsprovet så går avelsnämndens ordföranden ut från ridhuset, visst alla behöver inte vara med överallt, men han behöver inte gå ut mitt under pågående prov, oerhört nonchalant, för det kunde han gjort mellan två ponnysar. Så ja det var vad han tyckte om min ponny. Och han smög inte ut direkt heller.
Sen när kritiken ska läsas upp och vi går på ring så säger han att nu har vi alla 5 åringar här inne i ring. HALLÅ min är 6 år!!
Sen när han presenterar Pascall så säger han att mamma Stordams Bonette är GII premierad, HALLÅ hon blev A-premierad 2013.

Även om jag har en helt värdelös hingst i avelsnämnden ögon så kräver jag i alla fall så mycket respekt att avelsnämnden är uppdaterade på vad det är för hingst som visas och även på föräldrarna, jag har skickat in en hel stack med papper på alla Pascalls meriter, tror det blev över 20 sidor, där står att han är född 2008, mamma Stordams Bonette är A-premierad under 2013 och han har prestation från tävlingsbanorna, syskonens meriter mm.
Nu är mina frågor bland annat;
Har de öppnat det kuvertet och läst papperna överhuvudtaget??
Var han dömd på förhand??
Var det därför de inte hade kontrollerat och uppdaterat sig på premierings statusen på föräldrarna??

Ja jag lär väl aldrig få svar på de frågorna...., irriterad och förbannad är jag i alla fall, fruktansvärt nonchalant och respektlöst, är allt bara ett spel för gallerierna?

Fler bilder kommer från helgen och på min älskade ponny som aldrig gör mig besviken. Evelina ska bara tömma kameran först!Är det någon som vill köpa New Forest ponny billigt så passa på nu medan jag är förbannad.

Nej Gryets Pascall är inte till salu, men många andra av mina New Forest ponnyer.


När vi var i Vetlanda så var Louise och Emelie duktiga och motionerade ponnysarna.
Louise och Gryets Pirat hoppade lite och tränade på läxan från hoppträningen och han är så duktig, 80 cm!Den 22:e mars så började Louise och jag så smått med 3 åringarna som ska ridas in.
Gryets Pontiac helbror med Gryets Pirellie, otroligt söt kille.
Marits avkommor tenderar till att vara extremt fula fram till de är 3 år sen på typ över en natt utvecklats de och blir riktigt trevliga att titta på.      


Louise sa, jag ser otroligt mycket Dallas i honom. Och ja hon har en poäng i det ser jag när jag tittar på bilderna.
Ett par år till på Pontiac, så kanske Dallas har en dubbelgångare, här skiljer det ju i alla fall ca 15 år i ålder.
Nu har vi inte sett Dallas som 3 åring i rörelse så det är kanske inte likt. Men vi tycker det i alla fall.

 


Lille Gryets Picasso är bara 2 år men han fick även vara med och röra sig lite på ridbanan, trevlig liten kille.
Helbror med Gryets Pirellie och Gryets PontiacSen sist ut för dagen men absolut inte minst, Gryets Playboy, den flygande köttbullen.... ja han behöver banta!
Helbror med Gryets Power och
Gryets Pascall


Den 25:e mars var det sista hoppträningen för Louise och Gryets Pirat.Och så är det klart med att min absolut underbara lilla Gryets Pirellie stannar kvar hos sin fodervärd i Helsingborg på obestämd tid.
Och det kommer att bli riktigt, riktigt bra!!Den 25:e mars blev Gryets Pirat tingad, det känns som om jag hittat ett superbra hem till honom!Den 28:e mars blev Gryets Pirat veterinärbesiktigad UA och åkte till sitt nya hem uppe vid Karlstad, ja det var tufft att se honom åka.
Men jag är helt övertygad om att han får ett kanonbra hem. Den grabben är värd det bästa.Och sen efter det så var Länsstyrelsen här på kontroll. En väldigt trevlig tjej från djurskyddsmyndigheten kom och kontrollerade bla tillståndet för häst, tillstånd på släp, pass på hästarna, rätt pass på rätt häst etc etc. Och allt blev godkänt.


Den 29:e mars så blev jag oerhört glad direkt på morgonen för jag fick ett SMS från Gryets Pirat. Fine fine killen.Sen lastade jag och Louise in
Gryets Pascall och begav oss upp mot Helsingborg. Jag hade anmält oss till en LA:1. Hm rätt eller fel....
Jaja någon gång ska ju vara den första att starta i LA och han är inte tittig, han bryr sig inte om andra hästar, så det är väl bara att se var vi är i utbildningen. Han skulle kanske ha en månad till på sig för han är ju bara 6 år, mycket velande....
MEN han var så oerhört duktig, och jag har inte tävlat LA på massor av år och är enormt ringrostig.
Det var så jäkla kul, så det måste jag göra fler gånger. Massor av 7:or så han håller absolut LA klass!! Missarna var dålig ridning från min sida.
Älskade ponnyplutt.

Louise lyckades övertala kameran så det blev lite bilder, dock suddiga....På vägen hem så stannade vi till hos charmtrollet Gryets Pirellie. Åhhh hon är så söt!

Filippa och Pirellie, så fina tillsammans.Den 30:e mars lastade Louise in Gryets Power och åkte iväg för hans livs första hoppträning. Hemma hos Ingela.
Både Louise och Power var duktiga, det var första gången hemifrån alldeles själv för Power och det skötte han galant.
Ingela är en klippa och hon har meriter som få. Och det är alltid lika kul och trevligt att vara på hennes träningar.När vi var i Vetlanda i mitten på mars så stormade det även här hemma, så i vår björk sitter det nu massor av ensilageplast och det sitter högt, hur i jösse namn ska jag få ner det utan att såga ner trädet?Emelie har kämpat på bra och är duktig med 3 åringarna. Det är ju tålamod, repetition, och tålamod, repetition och om och om igen, oftast i alla fall, men ibland går det lättare än man tror. Och bakslag får man alltid räkna med.
Men oj vad mycket man får tillbaks av de små bäbisponnyerna, för helt plötslig en dag så har alla bitar fallit på plats och man kan ta ett nytt steg framåt i deras utbildning.

Emelie och Gryets Peggie
Emelie och Gryets Playboy,Emelie och Gryets PontiacNu i slutet av mars så har vädret bara blivit bättre och bättre, mars slutar med upp mot 30 grader varmt i solen (funderade starkt på att torka tvätten ute.....), vindstilla. Dock ner på noll eller 1 minus på natten.April 2014
Den 3:e april så blev gräshagarna vårfina. Det har torkat upp bra i nästan 2 veckor, men nu vill vi ha regn!Den 4:e april och då gick man i spinn av ilska igen....
Svenska New Forest föreningen står inte högt i kurs i detta huset just nu.
Först behandlingen av
Gryets Pascall på avelsvärderingen och nu är det tid igen.
Svenska New Forstföreningen har lanserat en ny hemsida för några dagar sedan. 19 godkända hingstar är upplagda men inte vår Priory Dallas RNF 122. Han finns inte med på listan över godkända hingstar, kunde ju vara så att man fyller på i bokstavsordning men nej då de som börjar på bokstaven S och även W finns med....
Ja det var ju det där med att känna rätt människor och umgås med rätt människor, vilket jag inte gör.
Bagatell kanske ja, men inte för mig, det ska vara lika för alla och alla ska vara lika mycket värda och få lika mycket respekt.
Man behöver ju inte få sms om vad som hänt med Dallas för att han inte längre finns med bland godkända hingstar på NF föreningens hemsida.
Och jag har precis gett Dallas kvällsmat och då levde han och var precis lika mycket godkänd hingst som innan!


Den 5:e april var det utomhusdebut för
Gryets Pascall i LA:1 hos Klippans Ryttarförening. 2 tvärnitar för att kolla in hästarna i hagen bredvid banan, men missarna låg på rätt ställe denna gången. Härligt med domare som använder hela skalan från 2 till 8.
Älskade ponnyplutt, det är så kul att rida honom, man ler varje dag.


På eftermiddagen så började vi med att vänja in hästarna vid gräs. Det växer kraftigt nu och är nästan helt svart.En bild på Evelinas Corrizzo nu 1 år gammal. Han är så lik sin mamma Razzett i huvudet och väldigt lik henne som 1 åring i kroppen.
Min "gamla" Konci har gett:
Konci - Rubizett - Razzett - Corrizzo! Ska bli spännande att se vad det blir av denna grabben.Den 6:e april och det är vår på riktigt, nu är det varmt även på nätterna och hästarna har enorma vårkänslor, de är halvgalna just nu.
Susade över till Tågarps RF en stund, de hade fälttävlan idag.
Tittade när duktiga Nike hoppade terrängen med sin Charming Boy. Oj vad de var duktiga.


En lycklig tjej som ler med hela ansiktet under terrängritten på väg mot mål.Den 12:e april så tog Emelie och Louise ut Gryets Peggie. Hon fick ryttare på ryggen för första gången i sitt liv.Sen körde vi ner på betet och släppte Look's Like An Angel, Gryets Pennie och Puma, och även Fairy Love och Fairy White Rose.
De blev oerhört nöjda och glada. Emelie var duktig med kameran och fick fina bilder.
Den 13:e april så skrittar Emelie runt på Gryets Peggie samtidigt som Louise är på ridbanan med Gryets Power.
Fantastik ponny den där Peggie, 2:a gången med ryttare på ryggen.
Emelie och Louise har även börjat hänga lite på Gryets Pontiac.16:e april och efter någon dags vila för Gryets Peggie så travade hon med ryttare för första gången.
Tänk om alla varit så lätta att rida in.Efter underbara Peggie så lastade vi in
Gryets Pascall och körde och hopptränade, delvis ute träning = vårkänslor.
Japp, vårkänslorna kom, Louise lyckades fånga lite bockningar på bild. Det är oftast snälla bockningar och jag bara skrattar åt honom.


Vaddå jag har väl inte gjort något.... och så ser han så oskyldig ut....

17:e april och världens bästa Evelina kom. Hon kom med bättre och bättre väder för varje dag hon var här, började med lite kallt och blåsigt men helgen slutade med 20 grader varmt och sol. Påskhelgen är ju tradition med att den ska gå i hästens tecken med inridning av häst och häst i största allmänhet.

Very Fair har ryttarvila efter att ha varit hos tandläkaren och fått vargtänderna utdragna, så han fick löshoppa lite grann.Gryets Power fick busa lite lös tillsammans med sin bästa vän Louise.Gryets Peggie trimmas vidare för att befästa ryttare, så hon kan vila lite sen.Den 18:e april fick Gryets Pommac och Gryets Elliot Hawk flytta till egen hage. Hur kul som helst tyckte de bägge.
Gryets Peggie och första galoppen med ryttare, underbara ponny!Gryets Playboy, från ingenting alls till att sitta på honom, oj vad det gick lätt!
Ja är han är ju lik sin helbror
Gryets Pascall i färg och nästan även i tecken så han är kanske likadan i huvudet också, och då går allt lätt.
Gryets Pontiac också med ryttare på ryggen!
Razzett är snart tillbaks helt efter sin mammaledighet, och hon är på väg att bli finare än någonsin.
Sist ut för dagen var
Gryets Pascall, han fick komma ut och busa lite lös på ridbanan.
Som Ni ser på de 3 första bilderna så rör han sig helt korrekt!

 Den 19:e april så var det full fart direkt på morgonen. Sofia och Gryets Noble Fair skulle starta sin andra riktiga tävling. LD+ hos Trolleholms RF.
Och herregud vad de var duktiga!! Vilket kanonjobb Sofia har gjort med honom. Det blev felfri runda och hans livs första prisutdelning!!Sofias hund är helt underbar, man vill bara gosa med honom, och han är nästan lika stor som B-ponnysarna.Blev lite gymnastikhoppning för Razzett
Gryets Playboy supersnäll och okomplicerad.Den 19:e april blev det även klassat meterologisk sommar, dygnstemperaturen har varit över 10 grader i 5 dagar. Hyffsat tidigt, normalt kommer sommaren den 7:e maj! Men klagar inte, absolut inte.


Den 20:e april fick mina små kycklingar som nu på bara ett par veckor blivit stora och nästan färdiga tuppar och hönor, flytta ut.
De är avvanda från värmelampan och behöver lära sig att bli "frigående" höns.Louise introducerade bommar på marken för Gryets Peggie och det var inget problem alls. Peggie fortsätter imponera.
 


Arbetet fortsätter med Gryets Pontiac, som har lite mycket ston i huvudet för tillfället och är okoncentrerad på uppgiften.Vid lunch så åkte vi över till Tågarps RF Gryets Pirellie skulle hoppa terräng för första gången i sitt liv.
Det var så roligt att se dem och nyttigt för Pirellie, och hon hade sällskap av en enormt fin Fjordhäst vid namn Bilbo.
Filippa är jätteduktig med Pirellie!
    


Gryets Pirellie sällskap för dagen var en fantastiskt fin Fjordhäst. Bilbo, godkänd hingst som nu är kastrerad.Och på kvällen så lastade vi in Razzett och
Gryets Pascall och körde till Saxtorps sjöarna. Blev lite bad om fötterna för de bägge.Den 21:e april så låg regnet i luften och det blåste lite mycket så vi valde att löshoppa 3 åringarna istället för att rida dem.
Alla 3 lekte över 90 cm, har inte breddat än, det kommer med tiden, först ska de ha roligt.
Gryets Peggie


Gryets Pontiac


Gryets Playboy
3


Sist ut för dagen och denna påskhelgen var Louise och Gryets Power. Han börjar verkligen bli riktigt, riktigt fin nu. Louise har gjort ett mycket bra jobb med honom.
Tja lite ögongodis är han faktiskt, och i en bra unghästform där han redan bär sig lite själv. HÄRLIGT!!Våra två övervakare tyckte det var skönt att helgen var över så de kunde gå in i sin soffa och vila upp sig.

Zira stöttar upp sig mot släpen                      och Mitzy har lagt sig högt så hon har koll


Den 24:e så lastade vi in de bägge bröderna
Gryets Pascall och Gryets Power i samma släp. Pascall har aldrig åkt med någon innan, men någon gång ska ju vara den första. Hingst är ju hingst, men han är ju fullständigt okomplicerad och ja det blev helt okomplicerat.
Turen gick nästan 1,5 timme upp i landet till Skyrup Country Club och Sveland Arena. Hoppträning för Pascall och miljöträning för Power.
Häftigt, vilket underlag och så mycket att titta på, läktare, tält, flaggstänger, palmer etc etc. Japp det var en höjdarkväll, dock lite kallt....
  

Louise och Gryets Power traskade runt och tittade på allt det farliga, som möjligtvis skulle kunna äta upp en brun ponny, men sen kunde hon hoppa upp och rida runt. Power var trött när vi kom hem, han stod och sov stenhårt i släpen när vi skulle lasta av. Nyttigt för honom.Den 25:e april kom årets första Herr och Fru Svala för att flytta in!Och så åkte vi iväg på Terrängträning hos Ted Velander, inför Sugar Cup 2014. Nike och
Gryets Pascall och Sofia med Gryets Noble Fair.
En ny upplevelse för mig Sugar Cup, men oj så roligt, ordning och reda, rakt på sak och oerhört välorganiserat.
En fantastisk möjlighet när man vill introducera barn och eller ponnyer i det där med Terränghoppning.
 


Detta var nog det som var absolut farligast på terrängträningen... Söta "små" kor i en hage bredvid banan.Den 27:e april var det så första omgången av Sugar Cup 2014 för Nike och
Gryets Pascall och Sofia med Gryets Noble Fair.
Denna gången gav mer utslag på vad grabbarna behöver träna på vad gäller terränghinder, Pascall tycker inte om att bli våt om sina vita fina fötter och Olof tycker att rött är en skum färg att hoppa över. Men i och över kom de i alla fall.
Ja helt otroligt egentligen att de hoppade runt denna bana, den ene 5 år och den andre 6 år!  Duktiga killar!!
Och Nike har inte suttit på Pascall på 8 månader och Sofia som bara haft Olof in någon månad!  Duktiga tjejer!!Den 29:e april var det hoppträning igen för Louise och Gryets Power.
Nike före med Santiago och lille Power bak efter på släp, funkar alltid bra med draghjälp på bebisponnyer.Lady Hawk RP 1355 brunstar.... och inte lite heller, så hon har nog tyävrr tappat sin dräktighet. Rund är hon men det kan ju vara att hon levt gott i vinter. Visst de kan brunsta även när de är dräktiga men jag är skum på henne, tror inte hon är dräktig längre.


April har varit jättetorr och jättevarm, helt underbart skönt, men man kan bli lite trött på det där blåsandet....
Och gräsmattan är redan klippt 3 gånger.Maj 2014
Den 1:e maj blev unghingstarna fotograferade, med mer eller mindre vinterpäls kvar...
          Gryets Elliot Hawk 1 år                                  Gryets Pommac 1 år                                  Gryets Picasso 2 år2 års stona blev aldrig fotograferade innan betessläpp, så det får bli betesbilder från mitten av april.
            
Look's Like An Angel 2 år                             Gryets Pennie 2 årEfter fotografering så fick hingstarna komma ut i stora gräshagen och det blev full fart.Stonas fölboxar blev även högtryckstvättade och handskrubbade och när jag ändå var igång så kom även övervakningskameran på plats.


Den 3:e maj så blev det betessläpp för Gryets Elliot Hawk, Gryets Pommac & Gryets Picasso.Den 4:e maj blev det den obligatoriska rengöringen av släpen efter vintern och även efter att ha kört unghästarna. Försöker hålla isär tävlingshästar, unghästar, dräktiga ston och ston med föl.Och äntligen lyckades jag att få vår alldeles egen kung Priory Dallas RNF 122 på några bra bilder. Han är det svåraste fotoobjektet här hemma, antingen så står han med huvudet i marken eller så kommer han glatt och ska ha något gott och då blir det bara en huvudbild.
Ja det blev några sådana bilder också även idag.

Men så fick han vårkänslor och for iväg och då lyckades jag få några bilder;
Dallas är 23 år gammal i år och helt helt underbar.

Och han var på riktigt bushumör också.Hans betäckningslicensen är betald för 2014.


Den 6:e maj tog Nike ut
Gryets Pascall på första ordentliga terrängträningen för året. Träning för Ingela hos Tågarps RF.
Och jisses vad duktiga de var, och högt och stort hoppade de på några hinder, japp då blundade jag och kameran fick klicka...
Min lille ponnyplutt som bara är 6 år eller inte ens det för han är sent född, han bara gör detta.
Dock är det kondis, banta och vattenträning som måste jobbas med.
 


På träningen så var även New Forest hingsten Skattegårds Texas med.
2 st hingstar som överhuvudtaget inte brydde sig om varandra. Coola killar!Pascall fick även vara draghjälp till en unghäst, ja det lät ju som om han är jättegammal, han är ju unghäst själv...Den 8:e maj och lite nya bilder på Louise och
Gryets Power.
Snart är han redo för sin första dressyrtävling känns det som, han behöver ut och se sig om även om han inte är fullt stabil i formen än.Den 11:e maj fick de 3 grabbarna Gryets Pontiac, Gryets Playboy och Very Fair komma ut på "hemmabetet" och de njöt.Den 11:e maj hämtade jag även hem
Puma från betet. Snart tid för betäckning.


På mindre än en vecka har vi fått upp mot 40 mm regn och det behövdes verkligen efter att ha varit torrt i nästan 4 veckor. Allt växer riktigt ordentligt nu, det är så att man inte hinner med, gräsmattan i trädgården kan vi snart slå med lie trots att vi klippte innan regnet kom.....


Den 14:e maj var veterinären här och konstaterade att Lady Hawk RP 1355 har tappat sin dräktighet, så fruktansvärt ledsamt. Nu blev det bara 1 föl efter henne och inget sto. Men vi får glädjas mer av hennes son Gryets Elliot Hawk istället.Den 14.e maj så hade äntligen vår Priory Dallas RNF 122 kommit med på listan över godkända hingstar på New Forestföreningens hemsida.
Tog sin lilla tid.... och där är fortfarande godkända hingstar som saknas på den listan, tragiskt att man gör så mot vissa hingstägare.


Den 15:e maj och Sofia skickade över lite bilder Gryets Noble Fair. Sofia gör verkligen ett kanonjobb med honom.
 
 


Den 18:e maj och lite bilder från Lisen, på Filippa och Gryets Pirellie.
De är verkligen så fina tillsammans, Lisen och Filippa gör även de ett kanonjobb med Pirellie.
Jag är så glad för att mina fodervärdar tar så väl hand om mina små ponnysar!!


Den 22:e maj tog Nike ut
Gryets Pascall på terräng träning igen, Pascall börjar verkligen uppskatta detta, tänk om man själv hade vågat prova det, det ser ju så himla kul ut. Det var en helt magisk kväll, sommarvarmt och vindstilla.

Oerhört lika dessa två,
Puma och "Loppan", vi får ha olika sorters huvor på dem för om vi snabbt behöver kunna se vem som är vem.Den 25:e maj kom Evelina och hämtade Gryets Peggie. Peggie ska bo hos Evelina i sommar.Emelie fick träna på att tömköra både på volt och rakt spår. Det gick riktigt, riktigt bra, fin känsla för tömkörning den tjejen.Efter att ha haft kraftiga förvärkar på dygn 319 så har Stordams Bonette RNF 2615 återgått till att och sova gott om nätterna.Den 27:e maj blev
Gryets Pontiac och Gryets Playboy kastrerade.


Och så är allt klart med vem vita vackra Puma ska betäckas med! Skönt att ha det klart inför nästa brunst.Sommarvarmt nu i slutet av maj, men torrt igen. Många hugger sin vall redan... antagligen så hugger grannen vår också inom de närmsta veckorna.
Så nu bär jag ner höet som är kvar från loftet, för att göra plats till nytt. Brist på sysselsättning har man i alla fall inte....
Juni 2014
Den 1:e juni var det "prova på fälttävlan" hos Tågarps RF. Sofia och Gryets Noble Fair startade där. Jag susade över en liten stund och fick några fina bilder från dressyren, de var ett riktigt snyggt ekipage.
Louise ligger nerbäddad med både det ena och andra, började med en förkylning sedan har det bara fortsatt.
Gryets Power jobbas mycket från marken nu, här är det Emelie som är duktig.
Här ser man hur torrt det är, dammar massor, inget regn på ett par veckor igen.Den 1:e juni så åkte vi även iväg med Lady Hawk RP 1355 till Louise släkting, ska se om hon kan trivas där på ålderns höst tillsammans med ett annat sto som också är pensionär. Håller absolut alla tummar och tår för att det ska fungera, det hade varit en underbar lösning för alla.Very Fair har börjat lära sig tömkörning.
Den 4:e juni på dygn 335 fick Stordams Bonette RNF 2615, ett hingstföl med Priory Dallas RNF 122, döpt till Gryets Pommery.
Stordams Bonette RNF 2615, är verkligen helskön, det första hon tänker på direkt när hon fölat är mat.
Hon reser sig upp på bröstet och bara konstaterar att jaha där är den och sedan börjar hon tugga hö. Så det är markservicen (vi) som får fixa med fölungen medan hon äter, så när fölungen är torr och rest sig ja då kan damen resa sig upp också så att fölungen kan dia.
Det är härligt när man känner sina ston så väl och även att de har 110% förtroende för en.Gryets Pirellie och Filippa har varit iväg på lite terrängträning. Herregud vad de är duktiga! Notera att Pirellie bara är 4 år och hoppar detta utan bekymmer... Vad månne bliva av den damen?

 


Med jämna mellanrum så kommer det en hälsning från Karlstad och
Gryets Pirat. När det händer så är jag lycklig i flera dagar.
Jag blir så otroligt glad att höra från Pirat. Tack underbara Susanne som skickar små hälsningar med jämna mellanrum.Den 5:e juni så var det
Terrängträning i Dagstorp för Nike och Gryets Pascall. Sugar Cup 2014 och Ted Velander.
Vattenträning, vattenträning och åter vattenträning, får nog gräva ett hål här hemma någonstans...


Och helt plötsligt så kom där ett litet rådjur gående bara en liten bit ifrån oss.Den 6:e juni var det så Sugar Cup deltävling, bra poäng för Nike trots avdrag och neddragning i poängen för tvekan på vattnet.

Åhhh vad man kan göra massor av kul saker med sina små ponnysar!!


Den 7:e juni och lite bilder från Evelina och
Gryets Peggie.
Peggie är nog den roligaste ponny jag ägt.

Och denna är till Evelina:Den 8:e juni plockade Louise fram lite hinder och det blev lite hoppning med
Gryets Power.
 


Varmt och torrt som en högsommar månad har det varit, men nu ska det komma in lite ostadigare väder med regnskurar.
Gräset i hagarna växer så jag sliter mitt hår, alla ponnysarna äter, äter och äter och där är gräs, gräs och åter gräs var man än tittar, vilket resulterar i att alla de ridbara ponnysar behöver banta....

Och jag går och funderar på var jag ska lägga allt höet när det ska in.


Den 13:e juni kom Emelie och Louise och vi tog ut
Stordams Bonette RNF 2615 och Gryets Pommery.


Fler bilder kommer.


Och jag har ju glömt,
Lady Hawk RP 1355 trivs hos Louise släkting och sitt nya sällskap så hon kommer att stanna där.
En sten föll från mitt hjärta när detta blev klart. Hon har absolut hamnat i paradiset!!.Den 14:e juni och jag blev alldeles överlycklig direkt på morgonen, mina små kycklingar som snart är vuxna hönor, har värpt sitt första ägg.
En isbarhöna måste det vara för skalet var helt grönt. Man ser ju inte färgen på kortet, för göra om och göra rätt.Sen iväg och fotograferade Evelina och hennes
Razzett. Deras livs första terrängträning. Oj vad de var duktiga.
 Och Evelina stannade till här på hemvägen och ville hoppa
Gryets Power, sagt och gjort. Hon var helt lyrisk efter att ha hoppat honom och ja, han är en naturbegåvning. Han bara levererar hela tiden, så här gäller det att ta det väldigt, väldigt lugnt i matchningen.
Kastors Winnie RNF 2399 har vaxdroppar men sover gott om nätterna. Winnie har alltid vaxdroppar 2-3 veckor innan fölning, men några dagar innan fölning börjar hon läcka mjölk och vaxdropparna blir upp mot 3 cm långa. Så det är i stort sett alltid foalcheck på hennes fölungar.Den 15:e juni och det var unghästklasser Åstorps Ryttarförening.
Gryets Pirellie och Filippa debuterade på dressyrbanorna i ungponny programmet för 4 åriga hästar. Tyvärr var jag inte på plats men de var så otroligt duktiga och fick ihop 67%, lilla svarta vackra hopp ponnyn sprang så fint och var väl matchad av Filippa!! BRA jobbat tjejer!!
Filippa blev även klar med sitt gröna kort i tisdags så det är extra Grattis till henne.
Filippa har lovat mig lite bilder och de kommer under veckan.Sen var även Stordams Bonette RNF 2615:s son Highlife där och startade ungponnyprogrammet för 5 åringar. Har inte sett honom sedan han var 3 år så det var riktigt roligt att se honom.och så skulle
Gryets Pascall gå ungponnyprogrammet för 6 åringar. Han fällde ut öronen som en åsna och sedan gick han som en åsna också, mer bakåt än framåt.... Förstod överhuvudtaget ingenting, förrän nu i kväll när jag kom på vad som hänt.
Jag har ju satt honom på akut bantning, han åt och åt och åt och det blev inte mindre gräs i hagen för det, och red jag inte honom varje kväll så ökade han 10 kg i vikt varje dag kändes det som.
Nu är det höintag hos grannen och fölvakt och det blir lite hackigt i motionen, så han flyttade från sin gräshage till "grushage" i veckan och jag typ ströp magintaget för honom. Korkat gjort, japp!
Den 17:e juni på dygn 323 fick
Kastors Winnie RNF 2399, ett hingstföl med Priory Dallas RNF 122, döpt till Gryets Paladin.Och sen fick jag det där telefonsamtalet som gör en så lycklig,
Priory Dallas RNF 122 första betäckta sto för detta året är konstaterad dräktig.
Hon blev dräktig i fjol också men resorberade, så nu håller vi alla tummar för att hon vill behålla denna.Den 18:e juni var det "klubbkväll" med Pay and Cross hos Tågarps RF, de hade satt upp terrängbana på 70 cm och 80 cm. Jättetrevligt påhitt!!
Nike hade både
Gryets Pascall och sin Charming Boy i "startfållan". Nike är så otroligt duktig, vilket mod och vilken talang.
Hon och Pascall gick felfritt runt banan.
Min underbare svarte springare, han går Lätt A dressyr och går runt en 70 cm terrängbana vid 6 års ålder, jag är mer än nöjd med honom måste jag få säga.Två lyckliga, och jag har säkert sagt det innan men måste bara säga det igen, Nike är helt fantastisk i sin ridning, hon tar aldrig dem i munnen när de hoppar oavsett hur de hoppar av eller hur de hoppar, här har de precis landat och Pascall har fått bra med tygel över hindret.
Det måste vara en dröm för hästen att ha henne på ryggen när de hoppar.Den 19:e juni och idag kom EON och började gräva ner elledningarna som går rakt igenom vår fastighet. Äntligen får man väl säga, vi har inte haft stora problem med strömavbrott, det har bara varit avbrott en och annan gång. MEN blixten slog ned i elledningen som går mellan boningshuset och stallet för ca 20 år sedan och det vill jag inte uppleva igen. Var aldrig rädd för åska innan men efter det så hyperventilerar jag så fort det börjar mullra och jag hör åskan.
Jag minns när det slog ned som om det var igår. Jag stod och tittade från vardagsrumsfönstret ut över stallen för att ha koll, för det åskade och blixtrade något ofantligt. Precis mellan huset och stallen går elledningen, kanske 10 meter på vart håll. Det bara small till på ett konstigt sätt och sedan blev det ett gigantiskt gnistregn som räckte långt över både hus och stall. Det sa ttttsssss i huset och blev alldeles tyst och mörkt, jag for ut genom dörren med Vanja som var valp då, in med henne i bilen och bort med bilen från husen, ringde grannen och skrek på honom att det slog ner hos mig. De hade redan konstaterat det och var på väg. Stod bokstavligt talat och bara snurrade runt i strumporna för några skor hade jag inte fått på mig. Grannen kom i ilfart med sina största brandsläckare i högsta hugg. Som tur var så brann det "bara" i elstolpen och ingen annanstans, men nedslaget slog ut massor av saker för mig, varmvattenberedare, elstängselapparat, kaffekokare, telefon etc etc och även hos grannen.
Så jag är jätteglad för att de är här och gräver även om de ställer till oreda i hagar och trädgård mm.

 


Kastors Winnie RNF 2399 som fölsto och mamma är en fröjd, hon är mamma till 200% och lämnar inget åt slumpen. När hon har fölat så går hon igång och hon tvättar, städar och tvättar och städar sin lille fölunge från topp till tå. Hovarna städas, mun, näsa och öron slickas, hela fölungen blir noga genomgången och det är nästan lite brysk behandling, allt för att fölungen ska komma igång och upp på fötterna.
Om man är hos fölungen så riskerar man också att få en städning för allt slickas, och hon håller på tills fölungen är helt torr, den har diat och magen har kommit igång.
Det är otroligt svårt att förstå att hon stötte bort sitt första föl, nu är hon världens bästa mamma och älskar sina fölungar över allt annat.
Och jag är glad för att jag gav Winnie en chans till som fölsto när hon hade stött bort sitt första föl.
Nu har ju vår veterinär Equimed kommit fram med en lösning för ston som inte vill ha sina föl, så att de accepterar sina föl på ett enkelt sätt, men så långt var man inte kommen för 10 år sedan när detta hände.Den 19:e juni var det tid för träning igen med Sugar Cup för Nike och Gryets Pascall, denna gången hos Tågarps RF.
Den är ju snart midsommar så nu försvann det vackra vädret och det ska bli svalare och ostadigare, så det kom lite regn och vattnet hade verkligen fyllts på i vatten hindret.Den 22:e var det "tävlingsomgång" med Sugar Cup för Nike och Gryets Pascall mycket stockar denna gången och inte så mycket "riktiga" terräng hinder. Nu "går" han över stockarna och tycker att de är ingenting, så detta har varit en fantastisk introduktion för honom i terrängen.Och så har bilderna kommit från Filippa. Från hennes och
Gryets Pirellies debut på dressyrbanorna. De är så vackra så jag blir helt stum!I vecka 26 har det åskat väldigt mycket, veckan inleddes med att åskan slog ut vårt modem & router till Internet så man har varit lite handikappad. Det är just vid ett sådant tillfälle man upptäcker man hur mycket man egentligen använder internet!


Den 27:e juni så kom Evelina med Razzett.
Det blev tömkörning för Razzett.Gryets Power drog en sko för ett tag sedan och har fått vila fram tills nu när hovslagaren kom. Men nu är han igång igen och riktigt på hugget.och Kastors Winnie RNF 2399 och Gryets Paladin fick komma ut ett litet tag.Den 28:e juni så högg vi vallen, EON ska till och gräva i den så det fick bli huggning. Får se vad vädert säger, torrhö i småbalar eller plastat hösilage. Men där är mycket, mycket gräs, nästan dubbel skörd skulle jag tro.Och det blev även lite check av gas och broms från Evelinas sida först med Razzett.

Mörka bilder ja, det var för att Evelina var extremt morgonpigg och solen hade knappt gått upp....


Och sen med Gryets Power.Kastors Winnie RNF 2399 är fortfarande jättevig och pigg och frisk för att vara 23 år och precis fölat. Fina fina Winnie.Och sen är alla Kastors Winnie RNF 2399s avkommor helt fantastiska i sitt sätt. Och Gryets Paladin är absolut inget undantag.
Totalt orädd med mycket vilja och attityd.

 


Den 29:e juni var det Pay and Jump hos Tågarps RF. Vissa ryttarföreningar som har Pay and Jump är helt fantastiska att åka till med bäbis hästar, de har enorm förståelse för att det är unga hästar som behöver tid på sig, kunniga människor, glada och trevliga människor, stora ytor och långa fina banor så man kan rulla på mot hinderna. Tågarp är en sådan som är riktigt bra att åka till.

Gryets Power fick göra sin första debut på "tävlingsbanan", i 40 och 60 cm. Han tyckte det var lite läskigt med alla som hoppade runt honom, men hinderna var inga problem och Evelina är så himla duktig med unghästarna, lugn och trygg för dem. Duktig Evelina och duktig Power!!Evelina startade även sin Razzett, och då var hindren lite högre.Den 30:e juni har har EON grävt det sista för att lägga ner elledningarna, rakt igenom vallen.Den 30:e juni och Ida tog ut Gryets Playboy igen på en ridtur efter vila och kastration.Juni månad har bjudit på riktigt "Helen" väder, lagom varmt, sol blandat med moln och regn. Jag trivs när det inte är för varm.Juli 2014

Den 2:e juli och Gryets Peggie kom hem från Evelina, Ida plockade ut henne för en liten ridtur.Den 3:e juni så körde vi in hö i småbalar, världens bästa granne fixade det mesta som alltid, han är absolut guld värd.
Och tack alla Ni som hjälpte till!Sen fortsatte hökörningen den 4:e juni också.... Var hyffsat ensam om att tömma fältet ihop med grannen i pressen och underbare Karl i lastaren. Som tur var så ryckte min gamle käre far in vid 20.30 på kvällen, för höbalerna tog aldrig slut. Vilket rekord år!!


Jag har numera höbalar överallt i alla utrymme jag kan hitta. Jag staplar och staplar och staplar.Den 5:e juli så var det tid för Gryets Power första riktiga dressyrtävling. Som jag längtat!!
Väl planerad med olika sorters miljöträningar, flaggor, palmer, dressyrstaket, tält, hoppträningar, Pay and Jump, ja jag tyckte vi var väl förberedda.
Vi var ute i god tid så han skulle få gå och titta och se sig omkring. Men precis när Louise skulle hoppa upp och börja rida fram, då kom det en sådan här strosande på grusvägen från granngården.....

Så nej vi var inte tillräckligt miljötränade.... vi hade inte alpacka tränat...
men hur stor är chansen att man träffar en lösgående alpacka??    och på en dressyrtävling??

Jag trodde de på parkeringen skämtade när de sa nu kommer där ett Lama djur, men av de andra hästarnas reaktion så förstod jag att något onormalt var på gång. Och den var oerhört nyfiken på vad vi sysslade med och skulle kolla in parkeringen.
Det finns liksom inte i min värld att man sätter sig upp på en 4 åring och försöker rida förbi en alpacka, utan det var bara att invänta att den på något sätt skulle försvinna. Och det kom några från ridklubben och började jaga iväg den, och det blev ju lite situation av det också.

Så när det var ca 20 minuter till Louise och Power start så gick vi mot framridningen och det var alldeles för lite tid för honom att slappna av på.
Så de gick in och försökte genomföra programmet men det gick inte. Louise fick rida honom på framridningen istället och vi fick ta det hela som en träning. Men han var fantastiskt duktig.när vi kom hem så låg där ytterligare en hög höbalar som väntade på mig....

Gjorde ett överslag så där lite lätt, 1800 småbalar som jag lyft minst 2 ggr, okej 1800x2=3600 baler x i snitt 12 kg = 43,200 kg.
Så jag har på 3 dagar lyft 43.000 kg.... Tja man har lite ont i ryggen och fingrarna där balbanden har gnagt men inget annat...


I Everöd så var också Vanity Fair där och tävlade.
Vanity Fair är ju helbror med Very Fair, och har samma mamma som Gryets Noble Fair mfl, om jag inte har helt fel för mig så har Vanity Fair kvalat till SM i dressyr i år som 7 åring, riktigt bra jobbat för att bara vara 7 år.Och även denne fining var där och tävlade
Highlight BRP 15, far till Stordams Bonette RNF 2615:s son Highlife.
Highlight är 22 år gammal och har också han kvalat till SM i dressyr i år, imponerande!Den 6:e juli och Gryets Pontiac rids nu också, här med Ida på ryggen.
 


Den 10:e juli tömde vi sista vagnen hö. Denna veckan har det varit hysteriskt varmt med tropiska nätter och jag lider av värmen.Det tar sig hos mina små hönor, 5 olika sorters ägg och storlekar.En bild på de bägge helbröderna
Gryets Pascall & Gryets Power i släpen. Pascall är helt fantastisk i sitt temperament för att vara hingst, ingen hingstvägg, inga extra uppbindningar, ja inget extra överhuvudtaget! Underbara ponny.Den 12:e juli var det tid för Gryets Peggie att visas på 3 års premiering i Bjärsjölagård. Hon var så duktig, så duktig!
38 poäng och Klass 1, fina vackra duktiga Peggie.
Hon var så jätteduktig. In kl 05.30 och badas, knoppas, putsas mm och det gick jättebra, gick rakt upp i släpen och åkte jätteduktigt. När vi kom fram till Bjärsjölagård så var hon lite spänd och stressad så hon stod och skakade, så det var att gå med henne så hon fick se allt. Tält, lastbilar, stolar, bord och bla visade några sina små ponnysar med plastpåsar i spöet, det prasslade ju på rätt bra när de skakade spöet.

Men efter ett tag så kopplade hon av och allt farligt var inte så farligt längre. Då kunde man till och med stå och vila ett tag.

 

In i ringen och, tja tyckte Peggie jag har ju gjort roligare saker men hon skötte sig över förväntan och fick högsta betyg i uppförande av domaren.Peggie växer, vilket syns på denna bilden nedan, hon är 141 cm fram och 145 cm bak. Så jag visste om att hon inte skulle kunna röra sig ordentligt eller få de där riktigt fina poängen. Men hon fick en fantastisk fin upplevelse, kom hem med bättre självförtroende, och hon kommer att bli riktigt, riktigt bra när hon är färdig i kroppen.
Jag tror mycket på Peggie, hon kommer att bli en fantastisk ponny.


I mina ögon är hon så mycket vackrare än raden 8, 7, 8, 8, 7 = 38 poäng
och med denna blicken och attityden så måste hon bara bli hur bra som helst.När vi kom hem fick hon komma ut på ridbanan och busa lite så alla spänningar i kroppen släppte.Efter Peggie så fick även resten av unghästarna busa lite på ridbanan och löshoppa lite lätt.
Ida passade på att "kameraträna" och det gick bättre och bättre.
             Gryets Pontiac                                                Gryets Playboy                                   Gryets Power
 

Och sist ut
Gryets Pascall.
Playboy, Power och Pascall hoppade med munnarna fulla med gräs. Pontiac hade inte tid att stanna och ta lite färdkost på vägen, han älskar att hoppa och springer runt, runt, runt och hoppar för egen maskin.Tack Ida för all hjälp idag!


Den 13:e juli hade vi klass 1 varning för rikligt regn på få timmar och vi har fått 22 mm. Välbehövligt!


Ett mycket bra beslut har kommit från Svenska Ridsportförbundet. Från och med år 2015 får man tävla ponny upp till 20 år.
Bra beslut för ponnyerna och bra beslut för barnen och framför allt för oss alla uppfödare som kämpar och kämpar.


Den 17:e juli var det dressyrtävlingar hos HFRK. Gryets Power var anmäld och han skötte sig alldeles fantastiskt bra. Mycket miljöträning för bäbisponnyn, då det blev 2 olika framridningsplatser för att sedan gå in i ridhus och starta där. Han började med 6 och 7:or men blev 0 i protokollet på galoppen för han är ju "man" och kan då inte göra två saker samtidigt, galoppera och titta så det blev ingen visad galopp. Men stencool kille förövrigt.


Det är alldeles för varmt nu, bara en stor sol över hela himmlen och inte ett moln i sikte, 30 grader i skuggan, så vi lastade och körde hem nästan direkt. Vilket var synd för

"Svarta faran" det vill säga
Gryets Pirellie och Filippa startade på eftermiddagen, de var också jätteduktiga. Dessa två ekipage är ungefär på samma nivå, Louise och Filippa har inte startat så många riktiga tävlingar och behöver rutin och de jobbar bägge med 4 åringar!! Duktiga tjejer.Till helgen är det Sugar Cup semifinal. Nike och
Gryets Pascall är kvalificerade men nu är inte Nike hemma och jag är otroligt ledsen för det. Jag hade sett fram emot att se dem i terrängen igen och Sugar Cup är en fantastisk nybörjar version för ponnyerna.Den 22:e juli så fick vi ett underbart besök av Jennie med familj, Jennie hade antagligen lite hästabstinens efter väldigt långt riduppehåll så Lorraine blev uppsadlad. Det är så roligt att se, Jennie sätter sig upp och sitsen sitter som en smäck, har man traggat tillräckligt mycket och ofta på henne då....eftersom det säkert är 10 år sedan jag tjatade på henne sist.
Gryets Pascall och Sofia i sommarvärmen på ridbanan.Gryets Paladin och Gryets Pommery är ihopsläppta. De är så söta tillsammans.Den 23:e juli och vi har inte fått regn på 10 dagar, det blir bara varmare och varmare, direkt olidligt börjar det bli.Den 24:e juli så började ett av Sveriges största Ponny evenemang hos Dagstorps RF. Tävlingar i 4 dagar där det är klasser för alla nivåer att starta i.

Jag hade 4 anmälda ponnysar
Gryets Power, Gryets Pirellie, Gryets Pascall och Hazelbergs Marit RNF 259-S

Först ut mitt på dagen på torsdagen var
Hazelbergs Marit RNF 259-S, debut på dressyrbanan med sin lilla ryttarinna Martha
Och de var så oerhört bedårande söta tillsammans. Visst får man ett leende på läpparna av detta ekipaget.Nästa ut på banan var Filippa och
Gryets Pirellie. 4 års program för dessa bägge och Filippa gör det så himla bra trots sin orutin på dressyrbanan, och fick ihop 1 godkänd kval till till ungponny SM i dressyr.
Det är inte lätt här nere i Skåne att försöka kvala 4 åringarna, 3 tävlingar har det varit för 4 åringarna om man inte vill ge sig ut i de ordinarie LC programmen.
Nu har de i alla fall 2 godkända kval och vi får se hur långt det räcker! Håller tummarna!!Ja de bägge ovanstående var mor och dotter, Marit mor och Pirellie dotter. Häftig känsla måste jag erkänna.


Gryets Power och Louise var nästa ut på eftermiddagen, Power var loj och ville överhuvudtaget inte gå frami värmen. Men han skötte sig och var duktig, han har ju inte varit ut på så mycket som Pirellie, Louise var sjuk i 2 veckor och sedan var hon bortrest 3 veckor, vilket visar sig i skillnaden i ridbarhet och miljöträning på dessa bägge 4 åringar.Sist ut på kvällen var
Gryets Pascall och Sofia. Det blev inget bra, Pascall måste åka på SPA/IR terapi för han har säkert sträckt sig på sista Sugar Cup deltävlingen, så honom strök jag resten av helgen.Iväg till Asmundtorp och hämta ett fantastiskt fint och trevligt Norrlands besök.
Mer om detta längre fram, kan bara säga att detta besöket var för mig helt ofattbart,
jag trodde absolut inte i min vildaste fantasi att det skulle komma att ske!

I efterhand kom jag på att jag borde kanske både kammat mig och bytt om, men vem tänkte på det när jag badat och knoppat ponnysar från kl 06.00 på morgonen, kört fram och tillbaks mellan Dagstorp och hemma 3 gånger, 2 ston kom till Dallas när jag var hemma om och skulle lasta Pascall och dagen slutade runt 22.30 allt i värmebölja.....Den 27:e juli och det är värmeböja, Lund hade näst högsta temperaturen i landet med nästan 31 grader i skuggan, det har varit både klass 1 och klass 2 varning för extremt höga temperaturer.
Det är direkt olidligt, det blir tidiga mornar och sena kvällar i stallet, ber till högre makter varje gång jag ska vattna hästarna, men peppar peppar än förser brunnen oss med vatten.Denna hingstunge är nog ett av det vackraste föl jag sett efter vår
Priory Dallas RNF 122, mamma är Marion II RNF 2603, ägare Malin Luckman.
Oj vad jag dreglar över honom.
Den 30:e juli fick vi äntligen regn, dock blev det bara lite, lite, men det var underbart!!
Vi lastade in
Gryets Power och Gryets Peggie och körde till skogen. Lilla Peggie på bara 3 år traskade runt som om hon inte gjort något annat i hela sitt liv, åh min lilla ponny, så ljuvlig.Gryets Pirellie och Filippa gjorde det! De kvalade till Ungponny SM i dressyr för 4 åringar. Så oerhört bra gjort.
Det är bara 13 stycken som kvalat i hela landet och de bägge är med bland dem!!
Men det är bara 12 som får starta i finalen. Lite synd, men men de har kvalat i alla fall och det är riktigt bra bara det.Stordams Bonette RNF 2615:s son Highlife har också varit extremt duktig och kvalat till Ungponny SM i dressyr som 5 åring.
Även här som nr 13, och 12 får starta.
Tror de hade samma bekymmer som vi, kunde bara starta på 2 kval platser, tråkigt med så få kval här nere i Skåne, totalt 3 stycken.
men man får se det som en bedrift istället, de lyckades kvala på bara 2 kval och det var minimum för att ha godkända kval!
   


De två sista veckorna i juli har enligt min mening varit helt olidliga för en som inte tål och tycker om värme. Värmebölja både dag och natt.Augusti 2014
Den extrema värmen som har plågat mig i snart 3 veckor inleder augusti också. Det blir bara varmare och varmare, kl 09.00 på morgonen så är det över 30 grader i skuggan och det svalnar inte av förrän vid 20.00 på kvällen, och tropiska nätter också ovan på det....


Extremvärmen släppte andra veckan i augusti och det blev svalare och nästan höstkänsla med blåst och regn, men skönt är det!
Och gräset börjar växa i hagarna igen, och brunnen fylls på med vatten, och jag kunde börja andas och leva igen....


Alla 3 och 4 åringarna löshoppas på sina bredder och höjder som är 90, 100 och 110, vissa tycker dock det är roligare än andra.

Gryets Peggie 3 år


Gryets Playboy 3 år


Gryets Pontiac 3 år


Gryets Pirellie 4 år


Gryets Power 4 år


Peggie, Pontiac, Playboy, Pirellie och Power har alla
Priory Dallas RNF 122 till pappa!


och så har vi ju även

Very Fair 3 år


Ja det var hela gänget som ska gå 3 års test och Kvalitetstävlan detta året.


Gryets Rickie framför vagn. En av
Kastors Winnie RNF 2399 fantastiska avkommor.Gryets Pepito, ännu en av
Kastors Winnie RNF 2399 fantastiska avkommor.Den 12:e augusti och bägge 3 åringarna Gryets Pontiac och Gryets Playboy fick prova att hoppa lite små hinder.Notera Emelies fantastiska händer på Playboy, ingen risk att hon tar honom i munnen oavsett vad han gör!
På sista bilden så syn det att han vill titta på hindret, och det kan han utan att han blir dragen i munnen. Duktiga Emelie!


Nike är ju också otroligt duktig med att ge hästarna utrymme med tygeln och ändå ha koll och hålla balansen själv.


Man är fostrad i "Ingela" skolan, ALDRIG ta en häst i munnen när den hoppar, och speciellt inte unga hästar.


Den 13 augusti körde vi in halm i storbalar, dock lite haveri på traktorn så grannen fick rycka ut och köra in de sista.
Jag har absolut världens bästa granne!Den 15-17 augusti var det ponny SM i dressyr och även ungponnys SM.
Ingen strykning ibland 4 åringarna så Filippa och Gryets Pirellie kom inte med i finalen .Däremot så var det en strykning bland 5 åringarna och charmige Highlife e vår Stordams Bonette RNF 2615 kom med i finalen, tror han slutade på en 7:e plats.
   


Highlifes pappa
Highlight BRP 15, startade i "stora" SM, 22 år gammal, fantastiskt.Vanity Fair e Fariy Love RP startade också "stora" SM, endast 7 år gammal, imponerande.Och vad passar inte bättre då än lite ridbilder på Emelie och 3 årige Very Fair (helbror med ovan Vanity Fair)
Den 17:e augusti, regn och rusk, blåser storm och regnar på tvären, täcke på hästarna för första gången efter sommaren, eller under sommaren, för det känns ju som om det är sommar än, lite tidigt med höst i mitten av augusti.


Den 21:e augusti körde vi in halm i småbalar, TACK till världens bästa granne för hjälpen!Idas mamma kom med kamera och fick fina bilder på Ida och Gryets Peggie.Den 23:e augusti kom världens bästa Evelina och hjälpte mig över dagen och med sig i släpet hade hon en riktigt fin häst vid namn Konfetti, japp Koncerz** i damen och det har jag ju haft i fina fina Konci.

När vi började kvällens aktiviteter så var det sol och det hade kommit lite lätt regn, men ju längre vi höll på desto värre blev det, det blev mörkt och det åskade, regnade och haglade.

När Gryets Power skulle ridas så var ridbanan bara en stor geggig vattenpöl... och det speglar väl vädret som vi har haft den senaste tiden. Blåst, våldsamma regnskurar och sol och kyligt, så alla hästarna har börjat sätta vinterpäls och de som inte har skjul får går med täcke.Den 26:e augusti så var jag på ett möte om hästnäringen i Kävlinge Kommun. Kommunen hade bjudit in till en dialog. Det var riktigt intressant, med tanke på att de har godkänt villor ända upp till mina hagar. Inga 50 meter här inte och de bryr sig överhuvudtaget inte om Länsstyrelsens riktlinjer. Jag har överklagat upp till Miljödomstolen men fått nej hela vägen. Och sedan så har vi en fin utmärkt ridväg bara en liten bit härifrån mig, den asfalterade de i somras så den går ju inte att använda i någon större omfattning.... Men det visade sig på mötet att det är fler än jag som har problem med Kävlinge kommun och problematiken av att ha villor upp till hästarna. Nu tror jag inte på att Kommunen kommer att göra något av detta, det är nog ett utspel så att de kan bocka av en punkt i sin "att göra lista" från högre ort.


Det var mycket promenerande och springande med alla, här är det Emelie som motionerarDen 30:e augusti var det tid för hela gänget att ta sig igenom Kvalitetstävlan och 3 års testet hos Österlens Hästvänner. En fantastiskt fin plats är Bollerup att vara på, fina ridhus, man kan hyra dagbox, och trevliga människor, dock jagade de oss lite för hårt i år för det gick fortare med varje ponny än vad de satt ut i tidschemat och det blev lite stressigt för 3 åringarna som inte är direkt "utevana".

Och oj vad det gick bra, men det var en riktigt krokig väg innan vi fick till det. Tog oss 4 visade ponnyer innan vi "knäckte" löshoppningsdomaren Magnus Dyrendahl koden, och det kostade lite dyrt i siffrorna på vägen dit.


Gryets Power (e Priory Dallas RNF 122 u Stordams Bonette RNF 2615)

Gjorde det igen, ifjol var han bästa 3 åring i både gångarter och hoppning, i år gjorde han det igen.
Totalt Bästa gångartsponny och bästa hopp ponny på Kvalitetstävlan
Gångartsutmärkelse och hopputmärkelse
9;a på skritten exteriört, 9:a på skritten och galoppen under ryttare!!
I hoppningen 8:a på teknik och förmåga och 9:a på temperament!
Han fick omdömet exteriört 8, 8, 8, 9, 8 = 41 poäng och av gångartsdomaren 9, 8, 9, allmänt intryck 8 = Totalpoäng 8,31.
Han fick omdömet exteriört 8, 8, 8, 9, 8 = 41 poäng och av hopp domaren 8 - 9 = Totalpoäng 8,30

Fy f-n vad glad jag var när jag skrittade ut med Power från ridprovet, tårarna bara rann av glädje.
 


Och


Gryets Pontiac e Priory Dallas RNF 122 u Hazelbergs Marit RNF 259-S)

Totalt Bästa gångartsponny och bästa hopp ponny på 3 års testet.
Gångartsutmärkelse och hopputmärkelse
Hoppning 47 poäng, med 8:a på teknik och förmåga och 8:a på temperament!
Gångarter 48 poäng, med 8:a på skritt, 9 på trav och 8:a på galopp!
Han fick omdömet exteriört 8, 8, 7, 8, 9, 8 = 48 poäng och hoppningen 8-8 = 47 poäng.


Kommer fler siffror på de andra duktiga små ponnysarna snart.


Vilken dag det var!
Exteriördomaren är jag helt överens med, hon vet vad hon pratar om, hon försöker förklara vad hon ser, hon ger en tid att få ponnyn avslappnad. Ja jag är riktigt nöjd med att visa ponny för henne, vi är helt överens.
MEN sen hade vi löshopppningsdomaren, Gryets Pirellie var först ut för dagen, Pirellie fick hopputmärkelse i fjol, näst bästa hopp ponny på lokala 3 årstestet och hon vann riksfinalen i hoppning, två olika domare som bedömde henne och de tyckte verkligen om vad de såg. Men enligt Magnus Dyrendahl så var det enda positiva med henne i löshoppningen att hon var hoppvillig, VA? Här surade jag till ordentligt och undrade vilken grästuva dom hade grävt fram honom från. Hon fick 7-8.

Jaha om han inte tycker Pirellie hoppar bra, hur ska det gå med Power då? Ska han såga honom också?
Ja då, helt plötsligt började han bedöma första lilla inhoppningshindret och pratade om att han taxerade inte in rätt där, även om han taxerade rätt på oxern sen, (jag trodde faktiskt inte att det första lilla hindret var ett bedömningshinder och dom fick blanda in det i bedömningen). Han höjde upp max max på Power antagligen för att hitta något fel, men grabben bara gled över 1.10 som ingenting, älskade ponny!
Men Power fick ändå bra siffror, men det var mycket negativ muntlig kritik, mycket traggande om första lilla inhoppningshindret. Han fick 8-9.

Hade inte Power fått sina siffror för hopputmärkelse så hade jag packat och kört hem, för jag undrade i mitt still sinne om han inte tyckte om New Forest ponnyer eller om han inte tyckte om ponnyer överhuvudtaget, för det var inte många positiva saker som kom ur hans mun.

Evelina rusade in i ridhuset och tog en studie av vad han tyckte om, och kom tillbaks med beskedet att han gillar slöa ponnyer, man ska jaga dem med pisken, det är det han vill ha. Jaha det förklarade ju varför Pirellie och Power inte fick så bra siffror, mina ponnyer behöver jag inte använda pisken på, de hoppar på glädje och tycker det är roligt att hoppa. Men det är väl inte piskföringen som ska ge hoppsiffrorna?

Därefter var det Gryets Peggies tur, hon for runt som en galning och bockade och busade, inte mycket fokus på uppgiften, men gjorde vad hon skulle, tyckte det var kul att hoppa, kanske lite stressad i sin framtoning. Hon fick 7-7 i hoppningen. Hon hoppade för fort.

Sen var det Gryets Playboys tur, här hann jag inte gå något med honom innan och han är en försiktig general som snorklar väldigt mycket och spänner upp sig, han kom in i ridhuset som en stålfjäder med huvudet rakt upp. Han var inte till sin rätt men gjorde vad han skulle och fick poängen 6-7.

När vi hämtade Gryets Pontiac så skämtade vi om att detta går ju bara utför så Pontiac kommer få 5-5 och sedan kommer lille Ville vara nere på 4-4....

Så in med Pontiac i ridhuset och han var lite seg, så vi fick hjälpa honom och stötta honom med pisken och då helt plötsligt for siffrorna upp på 8-8 och en hopp utmärkelse. Fick den muntliga kritiken, att han hoppade bra för han svarade på en tillrättavisning med pisken.

Eftersom man varit med ett tag så tänkte jag att då provar jag samma teknik med att "jaga" Very Fair med pisken när han hoppar oavsett om han behöver det eller ej och döm om min förvåning.
Very Fair fick också siffrorna 8-8 för han kunde också ta en tillrättavisning med pisken.

Så det var Magnus Dyrendahl koden, använd pisken, för tar ponnyn en tillrättavisning och svarar på den, så kan den hoppa. Synd bara att mina ponnyer inte är tränade att få pisken efter sig när de hoppar och jag tycker inte det är ett kriterie för att se om en ponny kan hoppa....
Men det kostade dyrt på vägen, i och för sig så vill jag inte förstöra varken Pirellie och Power med att använda pisken på dem när de hoppar. De var två av Sveriges bästa hopp ponnyer i fjol utan pisk med 2 olika domare.... Ja då har man lärt sig något nytt igen!

Power ska få hem två stycken "seger" täcke med posten, det ska bli spännande att se om det blir två, tre eller 4 som kommer, kanske så höll Pontiac sin dubbelbäst hela vägen i mål han också. Har inte hittat någon resultatlista än.

Om Pontiac var bäst på 8-8 i hoppningen då låg han väldigt lågt i poängskalan, eller så kunde inte ponnyerna hoppa alls enligt honom....
Japp jag har svårt att släppa hans bedömningsätt.

Tack alla som hjälpte till, utan Er så hade det inte fungerat!

Emelie kämpade med kameran och fick till lite fina bilder från Bollerup.
Tjoho!!!
Det var bara Pontiac och Power som fick dubbelutmärkelse av alla visade ponnyer i Bollerup, jäklar vad de var duktiga mina grabbar!!!


Augusti var en konstig vädermånad, vi hade lång extrem värmebölja med tropiska nätter, modern tids största skogsbrand uppe mot Sala hållet, översvämningar både i Halland och här nere i Malmö där det kom över 100 mm på någon timme, trots att Malmö bara är 20 minuter bort så fick vi inte mer än 20 mm här (vilket var väl).September 2014
September inleds varmt, skönt med lite mer normal värme än den vi hade i slutet av juli, början av augusti.


Gryets Pascall är under igångsättning igen efter hans "sommarlov", tar det lugnt och fint med honom, han och jag ska ha kul i många år framöver.Gryets Power ska hopptränas, så då är det bara att hoppträna... bara och bara, vi tog vattenmattan från marken... säkrast så...När jag kom hem från hoppträningen så var Ida och Gryets Peggie ute och busade på stubbåkern. Peggie älskar bus.En sak är riktigt säker, jag lever i en dröm! Satte kaffet i halsen när jag tog upp tidningen ridsport på internet.
Titta så fint de skriver om mina små ponnyer.
Detta är absolut helt, helt galet. Och det är Priory Dallas RNF 122 som är pappa, än en gång bevisar han vilken kung han är!!Trots att man är hög av lyckorus över hur duktiga ponnyerna är så måste man jobba ändå, detta trädet ska fällas innan vintern för halva trillade i den våldsamma stormen i vintras och spärrade utfarten. Det räcker med att jag "jagar" skjulen vid varje storm, behöver inte skoga träd också...Gryets Playboy och Emelie och Gryets Pontiac och Ida färdiga för lite kvällsmotion.Testade kameran lite, för den är svajig och vad är inte bättre än lite bilder på de 3 helbröderna
Gryets Pascall, Gryets Power, Gryets Playboy, 6 år, 4 år och 3 år.

Ja då går man och funderar igen på hur man ska anmäla till riksfinalen. Både Gryets Pontiac och Gryets Power är ju kvalade till bägge finalerna men de får bara starta i en.
Livet leker, solen skiner, det är vindstilla, och jag har ett par av Sveriges bästa ungponnysar.
Så jag tror att Power får gå gångartsfinalen, skippar hoppningen och bara har förbannat kul tillsammans med honom. Hoppa kan han ju det bevisade han i fjol när han blev bäst lokalt och 2:a i riksfinalen. Nu ska jag nog bara njuta av att sitta på honom i en till final och ha kul.
Pontiac får jag klura lite till på. Köra över en dag = bägge i gångartsfinalen, eller över två dagar.
Men ett par dagar till har jag på mig att bestämma mig för vad grabbarna ska göra för något i Vetlanda.Och så kom det ett brev i förra veckan, det roligaste den veckan.
Som de flesta vet så var jag topp tunnor rasande efter avelsvärderingen i våras.
Jag åkte upp med en ponny som var 6 år med en mamma som fick höjd avelsbokstav i fjol. Allt hade jag skickat in papper på och även meriterna som min lille svarte springare samlat på sig. Jag betalade 2.200 kr i anmälningsavgift (sen tillkommer ju uppstallning, boende, bensin etc).
När bedömningen kom sista dagen, så uppgav avelsvärderingsordföranden i högtalarna att min ponny var 5 år och mamman var GII premierad.

Där brast det fullständigt för mig, Om man betalar 2.200 kr i anmälningsavgift och visar på en avelsvärdering så borde väl i alla fall avelsvärderingsnämnden vara så uppdaterade och intresserade av ponnyerna som visas att de vet vad de tittar på.
Åker du på vilken lokal tävling som helst (150 kr) och de har speaker så är de ju mer uppdaterade och informerade om vilka som ska starta än en avelsvärderingsnämnd.... Hallå, här gick gränsen för mig.

Så jag skickade in en överklagan till Svenska Hästavelsförbundet, inte för att jag trodde att Svenska New Forestföreningen skulle erkänna något fel, för det hade ju varit lite som att skjuta sig själv i foten, utan mer som att det inte är okej att behandla "en helt vanlig uppfödare" hur som helst, jag ingår ju liksom inte i "kretsen".
Svaret kan Ni läsa här.

Så med detta så hoppas jag att jag hjälpt någon annan i framtiden, att om man visar fram en hingst för Svenska New Forestföreningen och är helt vanlig, att man ändå tas på allvar och behandlas med respekt.


Den 14:e september blev vallen huggen, inte mycket som växt sen i somras men det kan väl bli några fina små baler av det. Vi har ju sommarvärme än så det kommer bli kanonbra kvalitet på det lilla där är.Trädet är borta, gick snabbt och lätt när världens bästa granne kom med sin lastare och gjorde en insats, nu ska det bara snyggas till lite också.Och så har jag bestämt mig, Gryets Pontiac får gå löshoppningsfinalen och Gryets Power gångartsfinalen.
Så kan jag titta på alla fina ponnyer som är där uppe, och njuta av en riktig ponny helg.
Och är detta herr och fru? Det hade varit fantastiskt roligt.Den 18:e september och vallen blev plastad, 10 fina små söta baler blev det, jaja bättre än förra året i alla fall.Den 22:e september hade vi ett riktigt väderomslag, från att ha haft 25 grader varmt och gått i t-shirt så blev det nordlig vind, halv storm och riktigt kallt. Ponnysarna har satt vinterpäls ett tag nu och konditionen gick rakt ner på noll, och de svettas bara de ser en sadel.Och startlistorna har kommit ut till helgens riksfinaler i Vetlanda för 3 och 4 åriga ponnyer.
Ursäkta om jag tjatar men jag kan inte riktigt förstå att jag i år igen ska åka till riksfinalen med två egna uppfödningar och som dessutom är efter Priory Dallas RNF 122, och bägge har dessutom dubbelutmärkelse från sitt lokala test och bägge var dessutom dubbelbäst också.
Kan det bli bättre?? NEJ det kan det faktiskt inte!!
Helt galet, ja det tog faktiskt ett tag för mig att fatta hur duktiga de var i Bollerup men nu har polletten trillat ned.

Vi ska ha kul i Vetlanda, det är många timmar i släpen för de bägge, framför allt för Pontiac som inte är speciellt resvan. Han har inte åkt släp så många gånger innan så bara det blir en utmaning för honom. Men ha kul ska vi, och se fina ponnyer ska vi och njuta ska vi oavsett resultatet.Den 27-28:e september var det ungponnyfinaler i Vetlanda för 3 och 4 åringar som fått utmärkelse på de lokala testen.


Så här skrev jag i fjol vid samma tidpunkt;
Gryets Power, 2:a placerad i hoppfinalen för 3 åriga D-ponnyer!!


Så här skriver jag i år;
Gryets Power, 2:a placerad i gångartsfinalen för 4 åriga D-ponnyer!!

Och nu svär jag; Men fy fan vad han är bra den ponnyn!!!Och vår
Priory Dallas RNF 122 har gjort det igen!
Han är far till Gryets Power och han är mormorsfar till segraren i gångarter kat D.
Visst är det lite galet.


Vi lastade in Gryets Pontiac och Gryets Power, åkte strax efter lunch på fredagen och ca 4 timmar senare var vi framme i ett blåsigt kallt Vetlanda.
De bägge grabbarna stod fint i släpen, jag var ju lite orolig för Pontiac, för han har inte rest så mycket och det var många timmar, men de var superduktiga bägge två.

Louise, Emelie och mina föräldrar stöttade upp i helgen. 2 hästar och foder och all annan packning kräver lite hjälp.

Pontiac var först ut av de bägge, han var lite stressad även om vi hade gått och gått med dem för att se omgivningen, men han tyckte allt var mycket märkligt.

Men duktig var han, han höjde sig sig ifrån sitt lokala test där han fick 8, 8, 8 till 8,5 8,5 8,5. Jag brukar utgå från att de sänker sina betyg när de kommer på en riksfinal för där är hårdare bedömning och det är ju hårdare konkurrens, så det var en tuff klass han hade hamnat i.
Nu ser man ju inte de man möter och vet vad de fick för siffror så jag vet inte vart han hamnade i listan.


Ett riktigt trevligt inslag var bedömning av ponnysar i gångarter som kördes, en verklig höjdpunkt!


Vi hittade godishuset som finns i Vetlanda, herregud med godis!!


Absolut sist ut på hela helgen var Gryets Power, i den klassen med mest starter, 11 stycken i gångartsfinalen kat D.


Power var lite sur, han tyckte nog att vaddå jobba, jag har latat mig, levt som en kung, har bara ätit och blivit bortskämd i mer än 2 dagar menar du att jag ska jobba nu.
Så han ställde två allvarliga frågor till mig på framridningen där han framförde i klartext vad han tyckte om att jobba, (men den envisa piloten satt kvar).


Så taktiken fick ändras, det fick bli att lirka honom medhårs och göra det bästa av situationen, mindre tryck och mer gull, typ gör precis som du vill bara du springer fint....
Och det fungerade, det räckte till en 2:a plats!!!
Det var absolut inte det bästa vi gjort men näst bäst i Sverige är ju inte fy skam ändå. Älskade ponnyplutt!!
 
Kritiken sa; Elegant, samarbetsvillig ponny med en härlig galopp!!


Ännu en underbar ponnyhelg som man har fått vara med om. Vi har fått se massor av fina ponnysar, det är så otroligt utbildande att sitta och titta på alla dessa ponnyer.
Tack Tanja för att du fixade alla djuren här hemma!
Nu ska man smälta detta också, jäklar alltså, ja visst är det fantastiskt.


September månad har varit en varm skön månad, visst har den haft sina dåliga dagar med blåst och regniga dagar men i det stora hela har det varit en skön varm månad. Ingen höst än här nere i Skåne, vi har meterologisk sommar än.


Oktober 2014

I från den ena höjdpunkten till den andra!
Veckan började med att det kom ett paket, och där var vinnartäcke från Österlens Hästvänner till Power och Pontiac från kvalitets och 3 års testet.Vädret är helt underbart, 20 grader varmt, vindstilla och i bland ett stilla sommarregn och vad passar inte bättre än en
23 år ung
Priory Dallas RNF 122 på bushumör i höstsolen.
Och veckan avslutas med detta;
Mina ponnysar är i tidningen ridsport, Köp Tidningen Ridsport nr 19 och läs om dem.
Jenny Staaf har gjort en fantastisk fin artikel, och jag tackar bockar och bugar för en otroligt fin artikel!


När jag hämtat mig från allt som händer så ska jag berätta mer om detta intressanta och trevliga besök vi hade i somras.


Den 11 oktober och jag har fått lite fina bilder från fotograf Yvonne Karlsson, hon var på riksfinalen och fotograferade.
Här är han; min stjärna Gryets Power

Den 17:e oktober och det regnar, regnar och åter regnar, det är lite så att när det regnar så kommer det en skur.
Från måndag till fredag har vi fått 48 mm och mer ska det komma. Ridbanan tål mycket vatten men nu säger den stopp, det bara klaffsar runt fötterna på dem så det är lite halvtidsvila på motionsfronten nu.
Fast första halvan av oktober var helt underbar, vi kunde rida i kortärmat och det var sommarvärme!
Och vi har fortfarande runt 12-16 grader varmt och det är klassat sommar än!Den 19:e oktober och jag lastade in
Gryets Noble Fair och körde till Hästhagens RF för Pay and Jump i hällregn. Världens bästa Evelina mötte upp och startade honom i 40 och 60 cm, han skötte sig galant och fick två felfria rundor. Duktig ponny!!Vidare upp mot Perstorp och hämtade hem Holmens Bertha från Jeanette och Clara. De har haft Bertha på foder och gjort ett kanonfint jobb med henne. Nu ska Bertha säljas.


Väl hemma igen på eftermiddagen så tittade jag i regnmätaren och den visade 35 mm, jösses vad det kan regna!!Emelie sadlade upp Holmens Bertha och hon var riktigt trots en värdelös ridbana.
Bertha är välriden med mycket massa och fint musklad.
Tack Jeanette och Clara för Ni tagit så väl hand om Bertha.Trots hällregn i flera dagar så har vi varmt, nästan 16 grader på dagen och 12-13 om nätterna, och uteblommorna blommar så fint än.Den 21:e oktober blev det kaos. Zira blev dålig och hos första veterinären konstaterades det att hon hade livmoderinflammation och livmodern var stor. Akut iväg till djursjukhuset med henne och hon blev inlagd och akut opererad. Nu är hon hemma och mår bra (Tack gode gud för det), men hon får inte ha "stalltjänst" på 2 veckor. Och det tycker hon inte är kul, hon går runt och klagar hela tiden och vill ut.Har ju helt glömt visa fotot som Yvonne Karlsson tog i Vetlanda på Gryets Pontiac. Han är så vänlig och mild i sitt temperament.
Underbara Pontiac.Den 25:e oktober och det blev två små korta filmer på de bägge 3 åringarna bägge med Ida på ryggen.
Gryets Pontiac
Klicka här
Gryets Playboy
Klicka här


Och här är en film från september, Emelie filmade mig och Gryets Power när vi tränade på ridbanan
Gryets Power Klicka här


Ziras ska ju ha tratt på sig i nästan 2 veckor. Tratten höll i 3 dagar...., nu har hon fått en ny sak att testa hållbarheten på.Den 26:e oktober och vintertid, men vi har fortfarande sommar (meterologiskt) och denna dagen bjöd på ett underbart sensommar väder.
Evelina och Emelie kom och det blev hoppning för ett gäng ponnysar.

Gryets Playboy


Gryets Pontiac


Gryets Power
 

Tack Evelina och Emelie för en bra dag!

Själv tillbringade jag större delen av dagen på betet, någon som inte förstår skillnaden på mitt och ditt har snott delar av elaggregatet, men elen är fixad igen och ordningen återställd.

Och så blev det betleverans för grannen. Det är mäktigt när alla kommer nästan samtidigt för att lasta och det är en lång rad med den ene traktorn som är större än den andre och enorma vagnar. Det var så att det kändes i marken när de var full lastade och körde iväg, häftigt!Den 30:e oktober var Vilma och terräng tränade med Gryets Noble Fair. Lite bilder på det fina ekipaget!

Han är så söt lille "Olof".


Oktober avslutas varmt, 3:e varmaste oktober månad sedan mätningarna började, ca 5 grader varmare än normalt. Vi har sommar än!


November 2014
November inleds med att när man kom ut på morgonen så var det 11 grader varmt och det har varit ca 15 grader på dagen. Ljuvligt!

1:e november och Ida och jag gjorde Gryets Playboy fin. Se så stilig han blev!
Han är bara 3 år!Vädret är en energibooster just nu och även skivan som kom med posten med blandade bilder från Jenny Staaf. Bilder från hennes besök i somras då hon skulle göra en Skåne resa och göra reportage för Tidningen Ridsport.

Jag fick ett mail med en förfrågan i våras om hon fick göra ett besök och även ett reportage för Tidningen Ridsport. Jag funderade och vände och vred på det. Jag är en människa som inte tycker om att vara i "rampljuset", jag är "mycket verkstad och lite snack".

Men efter funderande fram och tillbaks så kom jag fram till att Priory Dallas RNF 122 är 23 år i år, detta kan vara hans sista stora "framträdande".
Han har gjort så mycket för mig så nu kändes det som att jag fick chansen att ge något stort tillbaks till honom.
Så jag tackade ja till ett besök och ett reportage.Det var en oförglömlig dag som började tidigt på morgonen för det var Svenskt Ponnyderby och jag hade ett gäng som skulle starta där, när sista starten var gjort körde jag rakt iväg från Dagstorps Ryttarförening och hämtade Jenny. Och det var oerhört trevligt att träffa henne och prata ponnyer och ponnyuppfödning. Jenny är ju uppfödare av "Moflos" ponnyerna. Det är alltid utvecklande och intressant att träffa uppfödare av andra raser och höra deras syn på allt. När det var sent på kvällen och mörkt körde jag Jenny tillbaks till Marianne Lundin.
Tack Jenny för ett riktigt trevligt besök!

Bara titta på dessa bilderna av Priory Dallas RNF 122 och njut. Han är helt, helt fantastisk.
 

När jag ser dessa bilder så går tankarna rakt till det jag hört om Dallas från en av hans tidigare ryttare.
Som ung blev han kallad mini Maraton av Bo Jenå under träningar.
Alla som har sett halvblodshingsten Maraton 600 i verkligheten ser säkert likheten och många har väl sett Maraton i á la celle med Bo Jenå.
Den traven Maraton visade upp där gav absolut ståpäls på armarna.Maria har tagit lite nya bilder på "Olof" =  Gryets Noble Fair.
Den 5:oktober var helt, helt underbare 3 årige Gryets Pontiac med på sin första hoppträning hos Trolleholms RF.
Emelie var superduktig med honom och han skötte sig galant. Hoppade till och med bana där det både var grind och vågplank.
Han är en naturbegåvning utan dess like den ponnyn.
Har inga bilder men däremot en film från när han och Emelie hoppade ett hinder här hemma för några helger sedan klicka här .


15:e november, runt 10 grader varmt, friska östliga vindar men vi har fortfarande meterologisk sommar och gräset växer än.
Inventerade täckesförrådet, kunde hänga ut täckena i de friska men torra vindarna så att alla blev luftade och fina inför vintern.Den 16:e november i halv storm körde jag till Kullabygdens Ryttarföreningen för underbara Gryets Pirellie skulle göra sitt livs första ordentliga hopptävling. Och oj vad de var duktiga, 0 fel och rosett. Ryttarinnan som Lisen och Filippa hittat till Pirellie var något av det duktigaste i hopp ryttarväg jag sett på länge. Emma som hon heter gjorde alla rätt hela tiden och man kunde inte se på Pirellie att hon bara var 4 år, vilken talang Emma är. Och Lisen och Filippa har verkligen gjort ett bra jobb i dressyrarbetet med Pirellie.
Helt lyrisk och hög på känslor körde jag hem och förberedde mig för denna årstidens första storm.
Stormen blev inte så farlig, upp mot 20 m/s och östlig vind. Dock blev vi strömlösa ett par timmar på kvällen. Innan när vi hade luftledningar så var det väldigt sällsynt med strömavbrott, nu är elledningarna nedgrävda och då blir det strömavbrott vid en liten lätt höststorm... spännande eller inte....


Den 17:e november så hade vi ultraljud.
Gryets Peggie är konstaterad dräktig med Very Fair.

Stordams Bonette RNF 2615, är konstaterad dräktig med vår Priory Dallas RNF 122.
Tjohoo!!

Kastors Winnie RNF 2399 är inte dräktig men det hade jag inte förväntat mig heller, damen har ju nått en ålder av 23 år.


Men varför ska glädjen vara långvarig.
Holmens Bertha kändes inte helt 100 vid ridning när hon kom hem från fodervärden, och vid undersökning så visade det sig att hon var dubbelhalt fram. Hon har fått medicin och vila och idag var det tid för återbesök som inte visade någon större förbättring. Och efter lite utredning och röntgen så är det ingen rolig prognos. Fina, fina Bertha som ställt upp och gjort det man bett henne om fast att hon har ont i sin kropp.Den 22:e november och vi har fått meterologisk höst. Det är fortfarande varmt men vi har chansat och börjat använda hösilage. Det är ju hög tid att sluta använda höet, vill täcka höbalarna med halm och packa in dem innan de börjar dra fukt.Jag var inte snabb nog att öppna balerna så Holmens Bertha tog saken i egna händer och visade att hon kunde själv.Den 29:e november hämtade vi hem grabbarna.
Tjocka är nog bara förnamnet, och inte är de speciellt vackra heller....
           Gryets Elliot Hawk1,5 år                              Gryets Pommac 1,5 år                          Gryets Picasso 2,5 år


Looks Like An Angel är också hemma, får bli en helbild på damen när det är ljust ute.Den 30:e november så var det Pay and Jump hos Tågarps Ryttarförening.
Dagens absoluta överraskning var Nikki och Gryets Salinero.
Salle har jag inte sett på något år så det var helt underbart att få pussa på hans lilla nos. Och så duktiga de var!Världens bästa Evelina höjde ribban lite på Gryets Power och de hoppade hela 70 cm och de skötte sig alldeles utmärkt, Powers 2:a Pay and Jump och han var så himla duktig.November månad slår väl alla rekord. Sista november, gräset växer än, man klipper gräset, det har precis blivit höst, men i och med att det är så milt så har det varit bottenrekord i soltimmar. Klagar inte, absolut inte, tycker ju inte om kyla.


December 2014
Den 1:e december och
Sorg, tårarna trillar ned för kinderna. Min älskade underbare fantastiske snälle Amadeus lever inte längre. Han har funnits i mitt liv i 20 år, de sista åren har han varit hos Lasse och Vanja vid Brösarps Backar. De har tagit så väl hand om honom.
Amadeus hade uppnått den aktningsvärda ålder 23 år och nu orkade inte hans kropp längre och han fick somna in innan han blev alldeles för dålig.

 
Vila i frid älskade älskade Amadeus.
Den 5:e december så fick fina, fina, snälla, underbara
Holmens Bertha somna in.
Hon hade konstiga hältor, Jeanette och Clara hade märkt en hälta vänster fram, när jag fick hem henne tyckte jag mig se en hälta höger bak och även efter ett tag dubbelhälta fram. Vid veterinärgenomgång så var hon dubbelhalt fram men inget bak. Hon fick medicin och vila.
Vid återbesöket så var hon mycket mindre halt bägge fram, men ändå halt.
Vi bedövade höger fram, då blev hon halt vänster fram, vi bedövade vänster fram, då blev hon halt höger bak, vi bedövade höger bak, då blev hon halt vänster bak, vi bedövade vänster bak och då var hon fortfarande halt vänster bak. Och även om hon var bedövad i alla 4 benen så travade hon inte rent på volt.
Det fick bli röntgen och då hittade vi röntgenförändringar.
Stackars lilla Bertha som hade så ont i kroppen, hon fick gå på smärtstillande fram till idag, allt för att lindra för henne.
Bertha älskade mat som de flesta ponnyer så hon fick äta så mycket hon bara orkade de sista dagarna, vilket syns på sista bilden vi tog på henne.

Vila i frid fina snälla Bertha.Den 6:e december hämtade jag och Louise hem Gryets Pennie och Puma från betet.
Nu har de skjul där de går men detta är en helt otroligt skönt höst för hästarna.
Och kan sensomrarna/höstarna fortsätta på detta viset med att gräset växer långt in i december så är det ett sätt att sänka
kostnaderna för att föda upp häst i Sverige. 
             Gryets Pennie                                        Look's Like An AngelLook's Like An Angel lever upp till sitt namn..., men efter ett tag så gick det rätt bra ändå att ha träns på sig. Bra kämpat Emelie!Ny vecka, förra veckan vill jag dra ett streck över i almanackan, så nu börjar vi denna veckan positivt!
Den 8:e december blev Puma är konstaterad dräktig med vår Priory Dallas RNF 122. Tjohoo!Den 11:e december och den ene stormen efter den andre avlöser varandra. Nu är det klass 2 varning för stormen Alexander som ska komma in i morgon eftermiddag, kväll. Så allt löst är inlåst, hösilage inkört, alla badkar och tunnor fyllda med vatten, stöttorna till staketen är uppe och i morgon är det bara det sista med att förankra skjulen med kättingar och 500 kgs hösilage baler och spärra alla dörrar.Jag är ingen stor facebook användare men såg denna som Anna delat,
(och som jag snodde) och det är verkligen så här just nu.Den 11: december blev
Gryets Noble Fair besiktigad ua och såld. "Olof" kommer att få ett superbra nytt hem!Den 13:e december och stormen Alexander var riktigt regnig, och kort men intensiv, blåste upp mot 23 m/s på fredagskvällen och sen gick strömmen. Vi var väl strömlösa i någon timme. Vinden hade lugnat sig på lördags morgonen och vi klarade oss utan några större stormskador, lite staket som behövde fixas men så är det alltid när det stormat.


Den 14:e december och jag skulle varit på Luciashow hos Trolleholms Rf, bla i hästparaden och visat upp New Forest ponny men istället så fick jag vara hemma och fixa färdigt efter stormen och passade även på att stänga sommarhagarna, möblera om bland hästarna och lite annat smått och gott som behövs göras inför vintern.
Vi hade kul i fjol på luciashowen och jag hade verkligen velat vara där men vädrets framfart som ger en massa måsten kan man inte gör något åt tyvärr.

Lucia firande 2013 hos Trolleholms RF


Den 16:e december, milt 6-8 plusgrader men regn varje dag 5-6 mm, blåser varje dag runt 12 m/s, och mörkt.
Det är svårt att hitta positiv energi och det blir lite dippar med jämna mellanrum, tankarna går till både Amadeus och Bertha, det var en riktigt tuff vecka och den kommer igen nu känns det som.
Louise skulle klippa
Gryets Pascall men maskinen gav upp innan han var färdigklippt..... stackarn som han ser ut... så nu är dubbel uppsättning skär väl inpackade och på väg till slipning och lärdomen är; ha alltid slipade extra skär hemma.Den 18:e december och vi ska ha 11 grader varmt på natten och 9 grader på dagen! Skönt men det regnar varje dag och blåser, är verkligen riktigt trött på denna blåst. Kulingvarning över sundet hela tiden och det sveper ju in över oss.


Den 19:e december och skären är tillbaks, vilken fantastisk service! Kan varmt rekommendera "Det lyckliga fårets skärsliperi". Postade skären på måndagen och de var tillbaks i brevlådan på fredagen och i kuvertet så låg det små glada tillrop på varje skär och lite annat smått och gott som gjorde att man log när man öppnade kuvertet.Den 20:e december och saxen gick varm så nu är bägge bröderna Gryets Pascall &
Gryets Power lite bättre klippta.Den 22:e december, 10 grader varmt och det regnar, herregud vad det regnar, 20 mm varje dag nu och precis när man inte tror att det kan regna mer då regnar det 20 mm till. Varningar lite varstans runt Kävlinge för översvämmade vägar och vattendrag. Skåne har även en klass 1 varning för mycket regn.
Gryets Powers hage i morse, han har egna små insjöar att bada i om han vill.Fick ett fint kort från Filippa på den absolut sötaste ponny jag äger,
Gryets Pirellie. Oj vad hon blänker.Den 23:e december, jag
och Gryets Power inleder julen med att köra iväg på lite äventyr.
Åååååhhhhhh vad bra det gick!!!!
Äventyret med Power var en riktig energibooster så motivationen är tillbaks, så hemma igen sadlade jag upp min svarte springare för en ridtur på en extremt klaffsig ridbana där vi trottsade både regn, blåst och lera som skvätte långt upp över öronen på oss.
Satte tomteluva på honom för att få ett fint julkort, men det tyckte inte han, surare ponny får man leta efter, det var nog under hans värdighet.Julkort från världens bästa Evelina och Razzett .Och julkort från duktiga Filippa och Gryets Pirellie och Cashmir.Och även från Lady Hawk RP 1355, hon hälsar att hon har det jättebra.24:e december och julafton, 6 grader varmt och så regnar det lite till....
Gårdsplanen är mysigt kladdig efter en hösilageleverans på 7 ton, men gräset växer.

Och med två stora vakthundar som ska in i huset efter sin "stalltjänst" om dagarna så behöver man överhuvudtaget inte bry sig om att julstäda, det är nästan som att skyffla grus inomhus istället.En riktigt God jul från oss alla till Er alla!

Juldagen inleddes med regn och blåst, som gick över i snöblandat med blåst, för att sedan gå ner till -10. Brrrr.
Givetvis blev det glashalt men det har slutat blåsa i alla fall. Kylan ska tydligen hålla i sig i en vecka, det gör inget att det fryser till, för det torkar upp men det behöver ju inte vara -10, ett par minusgrader räcker.

Kontraster över en natt, från +6 regn blåst & lera, till -10 snö vindstilla & isbanaDen 28:e december och vi avslutar detta året med att åka i väg till HFRK på deras klubbmästerskap.
-3 grader, men vindstilla och rätt skönt, eller så var det för det är ett uppvärmt ridhus...
Bägge 4 åringarna var med och de hade duktiga Emma Esbjörnsson på ryggen.
Gryets Pirellie tyckte det var både konstigt och läskigt, bla dörrarna är läskiga i det ridhuset.


Men Gryets Power, han imponerade, han har aldrig sett något liknande i hinderväg med sådana infångare och han bara hoppade utan några konstigheter alls och med Emma som bara suttit på honom 1 gång innan. Och Emma som var så otroligt duktig och lotsade runt honom, en vinglig 4 årig som hon inte känner. Känns bra för framtiden detta!
Fick även bilder från Emma, på henne och Gryets Power. Den grabben är helt underbar.Dagen innan nyårsafton, tö och is överallt, så det fick bli lite träning på diverse andra saker som har med häst att göra istället för ridning.
Emelie och Ida tränar på att linda ben.
Har ju helt glömt att berätta att Martha och Hazelbergs Marit RNF 259-S, har statat i dressyr och fått över 71%, Oj vad bra!!!Tände lyckan som jag fick av Jeanette och Clara när de var här och tog ett sista farväl av Holmens Bertha.
Det gav en tankeställare, ta vara på varje dag och njut och uppskatta det du har, för det kan ändra sig fort.Gott Nytt År önskar vi alla där ute i Sverige och i resten av världen!

                                               - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

2015 startar upp med full fart och helt säkert nya härliga utmaningar.

Fjolåret var precis lika underbart som 2013. 2014 innehöll dock lite mer varierat såsom tårar av glädje, sorg och även ilska.
Våra uppfödningar och våra avelsston ger söner och döttrar som gör avtryck i resultatlistorna runt om i landet, härligt!

Vår alldeles egen kung;
Priory Dallas RNF 122, han var både far och mormorsfar till segraren (Stackarps Jackson) och tvåan (Gryets Power) på riksfinalen i gångarter för 4 åringar i Kat D 2014. Vilken superhingst han är!!

                                                              Priory Dallas RNF 122
                                          

                                                           
2 Priory Dallas RNF 122 avkommor. Bägge 2 med segertäcke! Lokala 3 års testet, lokala kvalitetstävlan!
Bägge dubbla utmärkelser, och bägge dubbel bäst i både gångarter och hoppning!
De enda två som fick som fick dubbelutmärkelse av alla visade ponnyer i Bollerup.
Egna uppfödningar med mamma och pappa i stallet!! Egen matchning, egen träning och egen inridning!
                            Gryets Power                                      
      Gryets Pontiac                                         
      

       
 

Hazelbergs Marit RNF 259-S:s dotter Gryets Pirellie                      Stordams Bonette RNF 2615:s son Highlife
och Filippa kvalade till ungponny SM i dressyr                             
startade ungponny SM i dressyr
som 4 åring.                                                                          som 5 åring.

                         


Stordams Bonette RNF 2615:s son Gryets Power,                         Hazelbergs Marit RNF 259-S:s son Gryets Pontiac
blev 2:a placerad på riksfinalen i gångarter                                 startade riksfinalen i hoppning för 3 åringar i Kat C
för 4 åriga D-ponnyer!!                                                           och placerade sig på en fjärdeplats.
                        


Jag och mina ponnysar var med på                                     Jenny Staaf kom från Tidningen Ridsport och
på uppfödarrankingen i tidningen Ridsport!                            gjorde ett reportage om mig och mina ponnysar!
   
                                                                


Jag fick fantastisk fin feedback från bruksprovsdomaren och testryttaren på avelsvärderingen av Gryets Pascall.
Ett kvitto på att jag utbildar mina ponnysar på rätt sätt.
Gångartsdomaren tyckte att han var väldigt väl framme i utbildningen för sin ålder, och testryttaren tyckte att det var en positiv ponny, arbetsvillig, med många växlar, och hon tyckte även han var något för framtiden.
 


Det som inte var så roligt under fjolåret var att vi fick säga adjö till två fina vänner.
Amadeus som blev 23 år gammal              Holmens Bertha som bara blev 10 år gammal
                      

En annan upplevelse som inte var så rolig 2014 var att jag fick uppleva det där som så många pratar om som hållt på med avel en längre tid, och oavsett om det är häst, hund, katt eller något annat djur;
Känner du inte rätt människor, eller heter rätt, eller umgås "i den inre kretsen", eller har någon som "kliar du min rygg så kliar jag din"....,då är du helt körd.
Ja så är det, det är jag den förste att skriva under på. Det är bara så mycket bluff och båg så det går inte att beskriva, jag upplevde verkligen en riktig skithelg den där helgen i mars i Vetlanda i fjol. Man var helt respektlös på alla sätt och vis, och man var inte smidig heller när man gjorde det.
Men jag blev en eller två erfarenheter rikare (som jag dock kunde varit utan....)


Och mycket, mycket mer, som går att läsa här hänt 2014

2013 går inte att slå resultatmässigt, 2014 levde jag i en dröm med fortsatta framgångar och otroligt fin uppmärksamhet av bla Tidningen Ridsport, så vad ska jag göra 2015? Kanske njuta av det som varit, nej det är inte riktigt jag, jag får nog hitta på lite nya utmaningar.Januari 2015
Ponny SM i dressyr ska arrangeras i Gävle i år... i Gävle...
Tar 2 dagar att köra upp, 2 eller 3 dagars tävlande, 2 dagar att köra hem = 7 dagar,
så många dagar kan jag inte vara hemifrån, så SM i dressyr, det kan jag sluta drömma om i år.

Men ungponnychampionatet är tillbaks för 5 och 6 åringar, underbart, det behöver ponnysporten och de svenska uppfödarna.

Januari börjar med 6-8 plusgrader och vi har en storm på ingång. Klass 1 varning i Skåne.

Den 2:e januari och Stormen Svea kom in över oss.
Trettonspelen hos HFRK började också idag och både Gryets Pirellie och Gryets Power var anmälda i en LD stilhoppning med Emma i sadeln. I och med det var klass 1 varning så vågade jag inte köra upp med Power i släpen.
Men söta lilla Gryets Pirellie kunde starta då de bor i Helsingborg och tävlingen var i Helsingborg och det skulle inte börja blåsa ordentligt förrän vid lunch. Och de var 0:a och precis utanför placering. Åååhhh vad bra!!


Precis som de utlovat så blåste det upp till 23 m/s och jag är glad att jag inte körde iväg med en ungponny i släpen. Inga stormskador men lite att förbättra innan nästa storm....

Men vi ändrade Power till dagen efter och en LC avd B istället. Nu har den grabben aldrig hoppat så många hinder på rad på den höjden, men höjden är inga problem för honom.
Men däremot så tyckte han att; VA? Så här såg det inte ut när jag var här i söndags på klubbmästerskapet. Stora hinderstöd på alla hindren, blomsterarrangemang, funktionärer som stod "gömda" bakom hindren, bilar i hörnen, en stor och fin elektrisk skylt med tidtagning i ett av hörnen. Läskigt och äckligt tyckte han och hade svårt att fokusera men hoppade alla hinder utom det sista. Busponny!


På klubbmästerskapet i söndags så tyckte Pirellie det var läskigt, då gick Power klockrent. Nu gick Pirellie klockrent, men nu tyckte Power det var läskigt. Det är så otroligt charmigt med dessa ungponnysar, man vet aldrig vad som väntar just för den dagen.
Men vilka fantastiskt välordnade tävlingar, vilken organisation, fast att det är människor, hundar, ponnyer, släpar, lastbilar överallt!


Ridbanan är kanonbra just nu och vi har runt 6 grader varmt, fortfarande meterologisk höst här på västsidan. Underbart.Den 9:e januari är det hot om ännu en storm och vi har fått en klass 1 varning med hot om klass 2, för vindar upp till orkanstyrka och 2 dm blötsnö!!
Danskarnas vädersida dmi.dk fungerar riktigt bra här för oss som ligger nära Danmark, den sidan blinkar med 4 olika varningar, både för fredag och lördag.... (10 år sedan stormen Gudrun drog in över oss och orsakade enorm skada.)


Den 9:e januari kom stormen Dagmar in över oss, den var kort och intensiv natten mellan fredag och lördag, klass 1 varning och det blåste upp mot 23 m/s.

Den 10:e januari så blev det klass 2 varning för stormen Egon som skulle komma in lördag eftermiddag och sedan aldrig ta slut kändes det som.
Så det var ut med hästarna ett par timmar på lördagsförmiddagen och fort in med dem igen, sedan spärra alla dörrar, spänna fast allt löst, fylla upp med vatten överallt i alla badkar, tunnor, stöttor till staketen och hösilagebalar för att hålla fast skjulen. SMHI och DMI hotade med orkanvindar.
Och det blåste... slutade titta när det blåste 27 m/s.
Barometern bekräftade alla varningar.Den 15:e januari och det är 7 grader varmt, det har regnat runt 50 mm på 5 dagar (och blåst) och vi håller nästan på att regna bort.


Den 18:e januari och efter 2 dagar utan regn så är ridbanan helt fantastiskt fin. Men om man tittar där traktorn kör så är det inte lika fint....
Gick och letade vårtecken och hittade några små små söta vårtecken, dock ska vi få lite kallare nu med risk för snöblandat regn.
Ponnysarna börjar vi sätta igång så smått och det får bli lite efter vad vädret erbjuder, de behöver ju ta det lite lugnare för att smälta allt som de lärt sig.Gryets Peggie är nu införd i New Foreststamboken och har fått nummer RNF 2804.Den 24:e januari fick vi snö (på tvärs givetvis) och den låg kvar även dagen efter! Det var väl en av få underbara "vinterdagar", vindstilla och ljust och vit fin snö på förmiddagen. Gick en runda med kameran som jag försöker lära mig, inte lätt att byta märke.


Fri tillgång på hösilage med slowfeedingnät över och minsta maskstorleken. Men de är extremt duktiga på att äta, vilket syns på magarna på dem...Den 25:e så fick även de nyblivna 3 åringarna sadel, träns och benskydd på sig och ut och gå en runda, allt för att se och känna lite på dem om hur man ska lägga upp planen för var och en inför inridningen. Emelie var tapper och gick runda efter runda.

Först ut var Looks Like An Angel som är stencool i det mesta, inte mycket som rubbar den damen.


Sen har vi det roligast på mycket länge,
Puma har tagit sig an Gryets Pennie så dessa två kan vi inte sära... Så Puma fick vackert följa med ut på ridbanan och stå i mitten och hålla ett vakande öga över Pennie så hon inte försvann för långt bort. Ja ston....


Sist ut Gryets Picasso och han uppskattade verkligen att få röra på sig, en riktigt gänglig tonåring.Mitt i detta så kom det ett mail, OJ vad jag blev glad, det var från Gryets Rickie. Han har jag inte hört från på några år, men nu kom det en hälsning och jag fick även några bilder, helt, helt underbart!! Tack Anette för att du hörde av dig!!
 


Det känns som om den skånska vintern är här, det växlar mellan storm, regn, snö, ishalka, dimma, plusgrader och minusgrader. Men den 23:e februari kommer normalt våren och det är bara hoppas på att snittmätningarna stämmer detta året också, jag räknar ner dagarna dit.


Februari 2015
Då kom den där snön igen men bara för att stanna några timmar.


Det var så dåligt väder så mina bägge stall hjälpredor borrade ner sig i halmen istället.


Gödslade lite för hårt....


Vardagslyx, bara gå ut och plocka nyvärpta ägg.Vi motionerar ponnysarna när vädret tillåter.
Min älskade svarte springare har äntligen förstått att även om han rör sig i sidled åt ett håll så kan man flytta huvudet åt vänster eller höger under tiden, så snart sitter skolorna ordentligt. Älskar hög ridbarhet!
Gryets Pascall 6 år, fotograf Jenny StaafGryets Power, det är allt eller inget just nu, så på ryggen på honom är man både högt och lågt på samma gång.
Gryets Pontiac, älskar att jobba, galopperar stillastående i grimskaftet in från hagen och allt sker i 0-100 på mindre än 1 sekund.
Gryets Playboy, glider runt och tycker han är snygg och försöker komma undan jobb, det bästa för honom är att göra halt mitt på ridbanan med spetsade öron och se vacker ut.
Så ja nu måste det vara slut med att namnge fölungarna i namn som kan betyda något för detta är ju lite ruggigt.


I väntan på våren och sommaren så kommer här lite Jenny Staaf bilder från i somras.
               Gryets Pommery                                          Gryets PaladinDen 2 februari och nu kommer kylan och även med lite snö, temperaturen rakt ner på -7 grader och det verkar som om det ska hålla i sig. Så nu är det varmvatten körning morgon, middag och kväll, så det ska nog inte vara några problem att ha matchvikten klar tills att våren kommer.


Lite fler Jenny Staaf bilder, här på Gryets Paladin, den sista ponnyn i Sverige som har Kastor RNF 43 som morfar.Paladins mamma Kastors Winnie RNF 2399 är det sista stoet e Kastor RNF 43 som varit i avel de senaste åren.Den 7:e februari hade Dagstorp RF nationella ponny dressyr tävlingar, jag tog en inspirationsdag och skrev FEI klasserna. Otroligt kul, nyttigt och inspirerande och framförallt lärorikt att sitta och skriva ett par gånger om året i de högre dressyrklasserna.
Man ser gångarter, temperament, lösgjordhet, takt, tempo och man får en inblick i vad domarna söker, det är ju i "verkligheten" som ens uppfödningar ska fungera sedan och då känns det viktigt att samla på sig allt som man kan om den "verkligheten" när man ska utbilda ponnysarna.


När jag kom ut ifrån ridhuset blåste det storm och nordlig vind, fy vad kallt det var. Ridhuset kändes helt plötsligt "sommarvarmt"....


Den 8:e februari så fortsatte det att blåsa hårda nordliga vindar, stenhårt i marken och snön som smälte i veckan har blivit till is istället.
Solen sken men det var riktigt "fönsterväder" för vindarna var inte nådiga.Den 9:e februari och helt underbart, upp mot 10 grader varmt och en strålande sol!! Och nästan ingen vind. Åh ljuvligt! Vårkänslor!!


Mitten på februari och vi börjar räkna ner mot vår, vi hade minusgrader några dagar kring jul och nyår och även mellan den 2:e februari och 7:e februari, minusgrader om nätterna men plusgrader på dagarna så jag tror inte vi får någon meterologisk vinter i år, vi går nog från höst till vår direkt. Skönt!
Men det är skenet som bedrar för det är kallt, rått och ett evigt blåsande som nästan gör en galen. Inga varma vindar inte snarare helt tvärtom, för det är massor av vinterkläder på och fingrarna fryser till is i de tjockaste vantar, även om det är ett par plusgrader på termometern.


Gryets Power, han är så söt, han fullständigt älskar att få komma ut på ridbanan och springa för sig själv.Och Gryets Pascall älskar också att få springa lös, men det är nog mest för att han kan rulla sig och bli riktigt skitig.Magen växer på Puma, hoppas att dräktigheten håller och det inte bara är hösilaget som gör att magen växer.Motivationen är nere på noll, jag letar och letar efter den men jag hittar inte den, för jag har ett samtal jag måste ringa, ett datum jag måste boka, en tid jag måste bestämma, ett grimskaft jag måste hålla i en sista gång.
Jag vet inte hur många gånger jag börjat slå siffrorna på telefonen men inte klarat att fullfölja det.
Livet är allt annat än en dans på rosor just nu.


Den 21:e februari blev det officiell vår. Enligt SMHI kan det inte bli vår innan den 15:e februari och sedan måste det vara över 0 grader i 7 dygn.


Louise tog ut Gryets Playboy på en riktigt klaffsig ridbana, den lille killen börjar bli riktigt fin. Ridbanan visar väl hur vi har det just nu, halv storm och regn på tvären, inget som säger att våren är på gång på riktigt med varma vindar som torkar upp i marken.
Mörka bilder men jag håller på att lära mig kameran, och det var skymning.Den 22:e februari och det blev helt plötsligt sol, åh så skönt, solen har vi inte sett på länge, verkligen välbehövligt .
1 månad sedan jag hittade de första stackars små frusna vårtecknen, men nu är de riktigt fina.Zira passade på att njuta i solen.Ni måste bara se denna fantastiskt fina Priory Dallas RNF 122 son som Linda har fött upp och äger. Tojje kallas han, född 2009.
Priory Dallas RNF 122 som pappa, Grynet som mamma, Svensk Ridponny.Ifjol vid denna tiden så kunde man läsa på ATL.nu att New Forest rasen blev klassad som en ovanlig ras sedan betäckningarna
sjunkit drastiskt i England.
Idag så kom betäckningsstatistiken för Sverige för 2014 och det verkar verkligen svårt att vända trenden.
(Både E, S och X är inräknade i siffrorna)
Betäckta            Födda
2007 239 st     2008 165 st
2008 192 st     2009 122 st
2009 186 st     2010 121 st
2010 156 st     2011 105 st
2011 146 st     2012 104 st
2012  96 st      2013  51 st?
2013  93 st      2014  53 st
2014  87 st

Det som var oerhört glädjande var att Priory Dallas RNF 122 var högt uppe på Tio i topp listan över hingstar som betäckt.
Han är nr 2 på listan, med 9 st betäckta i fjol.

Priory Dallas RNF 122, han borde vara en av Sveriges nu levande bästa och förärvningssäkra New Forest hingstar, hur många har radat upp avkommor med de resultaten som han har gjort vid en ålder på 20 till 24 år? Och med runt 5 födda föl de åren. Vilken grabb han är!
Och inte ens ridponnyerna kunde rå på honom på ungponnychampionatet i gångartsfinalen i fjol för 4 åriga D-ponnyer, hehe!


Här är två av Sveriges bästa och mest lovande ungponnyer (det har jag papper på); Gryets Pascall 2012 & 2013 och Gryets Power 2013 & 2014,
Sen kan jag lägga till Gryets Pirellie 2013, Gryets Pontiac 2014 och även icke att förglömma Gryets Pigall 2011, och även Elins fina Lorentzborgs Destiny 2013.
Alla högt placerade på ungponnychampionaten de senaste åren och även startat samt kvalat Ungponny SM i dressyr!Februari slutar med ett par plusgrader men det är kallt, riktigt kallt, rått, vått och ruggigt.


Mars 2015
Den 1:e mars fick vi snö! Suck… fortfarande plusgrader men kallt, rått och blåsigt.
Och Evelina och Razzett har varit ute och gjort årsdebut och fick en fin placering i 1.10, duktiga tjejer!Den 2:e mars var jag på fölkurs hos Equimed AB, även om jag varit med om en 50-60 fölningar så kändes det bra att se om det dykt upp något nytt som man kunde ta del av och även stämma av så att man fortfarande gör rätt. Utbildning kan man ju inte få för mycket av.Den 4:e mars började hoppträningen igen, så nu får man vakna ur vinterdvalan och ta tag i de små vårbusiga ponnyerna.


Filippa har varit på Göteborgs Horse show och shoppat till Gryets Pirellie, de bägge är så söta tillsammans.Den 6:e mars och äntligen, får man väl säga, verkar det som om vi ska få lite varma vindar.


Den 7:e mars så fick Louise lite vårkänslor och det blev ponnybus med alla. Snart tid att höja upp hindren lite.
Gryets Playboy 4 årGryets Pontiac 4 årGryets Power 5 årDen 8:e mars kom värmen, underbart! Nu torkar det upp ordentligt överallt och vi har sol.Den 9:e mars och Gryets Picasso 3 år fick komma ut och springa lös på ridbanan, men först var han tvungen att rulla sig så han blev riktigt smutsig.
Precis som sina syskon Pirellie och Pontiac så är han otroligt vänlig och mysig.
Och även Looks Like An Angel 3 år fick busa lite. Hon är helt bedårande söt.Och inget regn på en vecka, skönt! Låt det torka, gödningen ska snart ut på vallen.


Den 14:e mars så körde vår underbare granne ut gödningen på vallen och i sommarhagarna.Och Gryets Pommery och Gryets Paladin fick flytta till eget boende.2 härliga veckor utan regn, ibland en ilsken hård kall vind från öst men även helt ljuvliga vår dagar med vindstilla och 15-20 grader i solen.
Det har torkat upp så mycket så de flesta har fått ut sin gödning och även sått sina jordar.


Den 20:e mars kom så dagen och klockslaget som jag försökt förbereda mig för så mycket jag bara kunde.
Kastors Winnie RNF 2399 min älskade, underbara, ja jag har inte ord för vad hon har betytt för mig, har fått somna in idag. Jag hatar verkligen mig själv för att jag har behövt ta detta beslutet, ringa detta samtalet, boka denna dagen, även om jag vet att det var det bästa för henne. Hon var pigg, matglad och mådde kanonbra in i det sista, men hon började visa vissa ålderstecken.
13 år fick vi tillsammans, 8 fina fölungar har hon gett mig.
Jag behövde nästan aldrig använda grimma och grimskaft, vi kommunicerade med ögonkontakt och tecken, vi kände verkligen varandra utan och innan.
Nu lever Winnie vidare i Peggie och Pennie, jag ska vårda dem ömt och ta väl hand om dem, det lovar jag dig Winnie! Vila i frid älskade vän.

                                 
Kastors Winnie RNF 2399
                                     6/5 1991 - 20/3 2015
 
      Gryets Pajazzo                       Gryets Elegant                         Gryets Rickie

        Gryets Pepito                                          Gryets Pirat                             Gryets Peggie RNF 2804

       Gryets Pennie                                  Gryets PaladinTrotjänartjänst i Eslöv, helt underbara att ha med att göra, rekommenderas varmt när tuffa beslut ska tas.


Den 21:e mars och Emelie har gett mig en grym förkylning, så det är Alvedon, sova, ut till hästarna, Alvedon, sova, ut till hästarna och så vidare. Louise kom och hjälpte mig på eftermiddagen och vi skulle ta ut 3 åringarna men det började blåsa isvindar med halv storm och sen började det snöa också.
Blev bara Looks Like An Angel som Louise fick tömkört för sen höll vi på att frysa ihjäl och jag fick bädda ner mig igen.Den 22:e mars och Ida ville åka iväg med Gryets Playboy och rida i Lomma, sagt och gjort, Louise fick stötta upp med Gryets Power.
Playboy har ju inte varit iväg sedan i augusti i fjol, och har inte varit riden någon annanstans heller.
HAN VAR SÅ DUKTIG!!
Han gick rakt på släpen, stod och åt hö hela vägen, gick fint av släpen, vi sadlade på, han stegade in i ridhuset, han tittade inte på något, möjligtvis att han sneglade lite på läktaren. När de var färdiga så skrittade Louise och Ida iväg en sväng och han bara traskade på, in i släpen och stod fint hem och åt hö. Oj vilken ponny, vilket huvud på den grabben.
Ida och Gryets Playboy
Louise och Gryets Power.Den 23:e mars och jag börjar må bättre, fick även lite positiv energi av Playboys fina uppförande på sin första ridna tur borta. Tid att ta tag i livet igen och började med att titta på resultatet från "klubben för inbördes beundran", Avelsvärderingen.
Och jag säger bara en sak;Den 29:e mars och Looks Like An Angel har ryttare på ryttare på ryggen för andra gången i sitt liv. Emelie har gjort ett kanonjobb med henne!Och så en tråkig upplevelse, natten mellan den 29 och 30 mars så har vi haft påhälsning av tjuvar. Det var en natt som det vräkte ner regn och blåste riktigt mycket, så det regnade typ på tvären. Mitzy väckte mig på natten och ville ut... så de försvann rätt fort, men de hann med en vända i Jeepen och lite annat smått och gott.Och det har regnat och blåst och blåst och regnat, prognosen sa upp mot 30 mm på 3 dagar men det har nog kommit minst det dubbla.Allt regn innan midsommar gör bara gott, säger min far. Försöker intala mig det när jag gör 3:e ombytet av genomvåta kläder på en förmiddag.


Betäckningslicensen är betald för år 2015 för Priory Dallas RNF 122Första halva av mars var underbart, då kände man att våren var på väg, inget regn på lite mer än 2 veckor, när det var vindstilla och sol var temperaturen uppe mot 15 grader, men andra halvan av mars har inte varit rolig. Kallt, blåsigt och regn, det blåser inte lite heller ligger runt 17-20 m/s och jag flyger iväg med dörrarna när jag ska öppna dem.... Var blev våren av??


April 2015
April inleds med riktigt aprilväder, det är kallt, det blåser upp mot 20 m/s nordvästligt, det haglar, det regnar, det snöar och så skiner solen och värmer upp lite lätt.
Från sol till dessa helt svarta moln som innehöll snö, regn och hagel.


Den 1:e april
Idag skulle min underbara mormor fyllt 100 år, tänker ofta på henne och saknar henne enormt mycket,
det är 5 år av saknad nu, mormor blev 95 år.


och vi var och fick mätt Gryets Playboy som 4 åring till 143 cm och Gryets Pontiac som 4 åring till 140 cm.

När vi kom hem så fick de bägge grabbarna motionera.

Och så har Looks Like An Angel även travat med ryttare på ryggen. Och jag har hämtat upp hakan från marken, jäklar vad hon travar!Emelie har även jobbat Gryets Picasso lite, snart tid att komma upp på ryggen på honom också.Snart påsk och det blir fina blommor från trädgården att plocka in i år.Den 3:e april och det är påsk. Frost om nätterna men helt ljuvligt väder på dagarna, sol, vindstilla, men ruggigt kallt i skuggan.
Påsken är ju egentligen en tradition att vi ska rida in 3 åringarna men av diverse olika anledningar blev det inte så i år, en är att jag fortfarande dras med förkylningen som inte vill släppa och har inte 100% energi. Men det har blivit mycket häst ändå.
Och så har jag njutit av att bara vara.

Täckena åkte av i det vackra vädret, Loppan lämnade halva pälsen i grushålan hon hittade.

Pascall tog en jordhåla och rullade sig i och tyckte han blev jättefin.

Stona brunstar

Gräset växer riktigt bra nu.

Louise och jag lastade in 4 åringarna Gryets Pontiac och Gryets Playboy och åkte och miljötränade dem.

Stona har börjat hitta rätt i lägret igen efter att Winnie försvann ifrån gänget.Den 11:e april så blev sommarhagarna vårfina. Det har torkat riktigt bra nu och vi lyckades pricka in årets hittills varmaste dag, så det blev gjort mycket. Staketen, strömmen etc är genomgånget, skönt, nu är det klart för att vänja in dem vid gräset.Emelie är superduktig med Looks Like An Angel.  

Den 14:e april och var tog våren vägen? Regn, blåst, 7 grader varmt nu ett par dagar, inte kul alls när man känt av vårvärmen.
Jag fick i alla fall våldsamma vårkänslor, vilket ledde till att jag åkte iväg och införskaffade en säkerhetsväst.


Och anmälde mig till terrängträning, japp lite lätt galen där ett tag.
Men min svarte springare är med på det mesta och dessutom tycker det är kul så vad gör man inte då.
Så vi får väl se om jag överlever veckan....

Drömmer om detta;


Men det blir nog inte högre än en stock på marken för jag kommer att vara skiträdd och göra detta med skräckblandad förtjusning.
Jag får förlita mig på min underbare ponnyplutt och underbara Ingela som håller i träningarna.Vi hopptränar varje vecka och Louises syster åkte med och fick fick kameran i sin hand.
Gryets Pascall är med varje vecka och så åker någon av unghästarna med, Pascall är draghjälp till unghästarna, han är helt suverän till det, tittar inte på något utan hoppar allt och de kan vara uppe och hoppa bredvid honom utan att han bryr sig. Världens bästa grabb min svarte springare.
Och inte att glömma att jag kan lasta honom med vilken av unghästarna som helst och han bryr sig inte alls. Alla är i stället oerhört trygga med honom.
Denna veckan var det Gryets Power som var med.Vi började även vänta ni stona vid gräs, jösses vad gräset växer nu.
 


Terräng träningen, oj vad kul. Herregud säger jag bara, jag hade en obehagskänsla i magen när jag kom dit, men efter att hoppat ett par hinder med Pascall så var allt vad obehag och rädsla borta. Han är helt underbra den killen, 7 år och redan världens bästa läromästare.
Han åker i släpen med alla unghästarna, han hoppar före dem på alla hoppträningarna som draghjälp, och nu så lotsade han runt mig i terrängen och jag kände mig supertrygg. Älskade ponnyplutt.


Den 18:e april och det börjar bli varmare, årets varmaste dag igen. Emelie tog ut Looks Like An Angel och Gryets Pascall.
Angel är nog den mest lättlärda ponny jag hittills stött på.
Här är det inte gör om, gör om, gör om och repetera som det brukar vara med unghästar utan här är det gör rätt med en gång.
Hon bara suger in allt man gör med henne och det sitter med en gång och så tycker hon; vad ska vi göra nu då?
Tömkörd på volt 2 gånger, hon går i form, hon fattar galopp på kommando, hon saktar av på kommando, hon ökar tempo på kommando, i bägge varven, helt klockrent. Och jag kliar mig i huvudet för att lösa hennes utbildningsplan på bästa sätt, utan att gå för fort fram.

Den 19:e april och det var tid för 4 åringarna Gryets Pontiac och Gryets Playboy att debutera på dressyrbanan. Ungponnyprogram för 4 åringar.
De var lite lätt förvirrade över vad detta var för tillställning. Men det gäller att vara rädd om ungponnyarrangemangen så vi får se detta som Pay and Ride (i och för sig dyra Pay and Ride, men rosetterna är supersnygga....).
Jag tycker att finns det möjlighet att stötta dessa arrangemang så får man försöka göra det, annars är risken att de försvinner och jag kan känna att jag gör vad jag kan för att de ska vara kvar.

2 grupper startade och stackars Louise, red i första gruppen med Pontiac och sedan blev det ingen paus så hon kunde rida fram Playboy. Hon fick byta ponny direkt utanför dressyrbanan och rakt in på banan med Playboy utan framridning. Inte så bra, för han var skitsur. Och jag var faktiskt också lite lätt irriterad över att hon inte kunde få några minuter för framridning.Pontiac hamnade i gruppen med vad jag anser en av Sveriges absolut bästa ponnyer som någonsin har kommit fram, Very Fair.
Ville fick 9,5 på traven!! och 9,5 på galoppen!!, inte lätt att heta Pontiac och hamna i samma grupp som honom....
(Är jag glad eller är jag glad för att Gryets Peggie är betäckt med Very Fair)
 


Vackra Gryets Pirellie 5 år i år var också på plats och gick LB för ungponnyer tillsammans med Filippa. Fina siffror och ett kval klart.
De är så vackra tillsammans så jag kunde inte bestämma mig för vilken bild, det fick bli 3 nästan likadana.
Raskt hem från Åstorp och Emelie kom så vi plockade ut småttingarna för lite bus och fotografering.
2 åringarna Gryets Pommac och Gryets Elliot Hawk fick komma ut på ridbanan och busa.


Sen uppställning för en av den årliga fotograferingen och Emelie fick kämpa för att det skulle bli några bilder.

            Gryets Elliot Hawk 2 år                               Gryets Pommac 2 år


        Gryets Pommery 1 år                                        Gryets Paladin 1 årDen 20:e april så räknar man att vi har sommartemperaturer, hm... känns inte så. Underställ och mössa är helt underbart att ha på sig än.


Den 21:e så sammanstrålade vi med Gryets Pirellie och Gryets Power hos Emma i Helsingborg. Lite hoppträning ihop med sin ryttarinna.
En helt vanlig tisdagkväll tillsammans med underbara vänner & glada ponnyer. Det är ett härligt liv man lever.
 Satan i gatan vad de kan hoppa!

Gryets Power och Emma


Gryets Pirellie och Emma

 

Den 28:e april så var det kvällstävling i Lund, jag susade över för Hazelberg's Marit och Martha skulle starta.
De var så fina, och det var så mjukt och välridet, blev lite stolt i hästägarhjärtat där.
Den 28:e april kom årets första svalorDen 30:e april och Gryets Paladin blev såld. Jag är så lycklig, jag har alltid haft oerhört stor separationsångest när jag sålt någon av Winnies avkommor.
Hennes avkommor de är alltid så bussiga, snälla och skulle kämpa för en till de stupar, men med Paladins nya hem så känns det bara så rätt. Detta kommer att bli riktigt, riktigt bra! Vissa saker gör att man längtar tills det är längre fram i tiden....Syns det att dessa är helbröder?
          
Gryets Pommac 2 år                                                     Gryets Power 2 år                                              Gryets Playboy 3 årApril har bjudit på ett riktigt "aprilväder", det har varit alla väderlekar, nästan på en och samma gång, kallt vissa dagar, varmt nästa dag och sedan kallt igen, regnet som har kommit har varit ett kallt regn.
Men gräset växer som aldrig förr nu i slutet av april och gräsmattan är redan klippt 2 gånger, och de fina varma dagarna har man kunnat torka tvätten ute.Maj 2015
Den 1:a maj körde vi iväg med 1 och 2 åringarna till betet.
Gryets Elliot Hawk, Gryets Pommac, Gryets Pommery, Gryets PaladinDen 2:e maj och Ida kom, vi hade lite ponnybus.
Blev lite barbacka bilder på henne och Gryets Playboy. Han är verkligen guda snäll den killen.
Den 3:e maj och nu kommer vårvärmen, skönt!
Släpen har fått sin årliga vårliga storrengöring. Men jag har fortfarande inte klurat ut hur jag ska kunna tvätta taket, det ser absolut inte klokt ut men jag når ju inte så jag kan tvätta hela taket.Vi har även börjat jobba lite med Gryets Pennie, och precis som alla de andra Winnie barnen så är det i princip helt okomplicerat.

Emelie introducerade cavaletti bommar för Looks Like An Angel. Hon travade över dem som om hon inte gjort något annat i hela sitt liv.
Hon är helt bedårande den där lilla "guldlock".Den 5:e maj och årets första åskoväder, inte kul!
Jäklar vad det åskade och regnade, 2 dagars oväder med regn och åska och nästan 20 mm regn.


Gryets Playboy och lite tömkörning.En hälsning i från Gryets Pirat kommer det med jämna mellanrum och jag blir så oerhört glad varje gång.Jag är som sagt ingen "Facebook människa", har ännu inte förstått nyttan med Facebook mer än att jag tycker det är en riktig "tidstjuv".
Men det kom ett meddelande på Facebook, och innan jag hittade det, jag såg det men fick inte fram det. Och när jag väl fått fram det så steg faktiskt Facebook i mina ögon för det var en hälsning från Rubizett. Hennes ägarinna hade letat upp mig på Facebook.
Jag sålde Rubizett 2013 och tappade bort henne, visste inte vart hon hade hamnat min älskade fina underbara snälla Zettan. Jag hittade ju nya ägarnamnet på ASVH, men om man "googlade/eniro osv" det så fanns det ingen med det namnet.
Men hon finns i Skåne sedan december 2013 och jag kan åka och hälsa på henne, fantastiskt underbart.6:e maj och hoppträning, första på stora utebanan. Gryets Pascall och Gryets Playboy med Emelie i sadeln.
Pascall före och Playboy efter.


 


Den 8:e maj och det är den stora plaståtervinningens dag. 2 gånger om året, nu har jag lärt mig att trycka ihop ensilageplasten så mycket det går direkt och packa det i plastpåsar.Den 10:e maj och det var hopptävling hos Tågarps RF. Dressyrponnysarna skulle hoppa, Gryets Power och Gryets Pirellie var anmälda tillsammans med Emma. Men Pirellie fick förhinder så hon fick strykas och istället så fick Gryets Pascall åka med.
Emma har aldrig suttit på Pascall, men någon gång skulle ju kanske vara den första.
Denna tävling var precis vad vi behövde, blåsigt, regnigt, kallt, broddar, gräs mm mm. Alla skötte sig och gav det jag ville veta, tja kanske inte Power i första klassen men jag var och hämtade Pascall i släpet så jag såg inte när han vägrade ut sig, men det man inte sett det vet man ju inte....
Han hoppade i alla fall fint i andra rundan. Vi lärde oss mycket och nu vet vi vad vi ska jobba vidare med.
Gryets Power

Gryets Pascall
Priory Dallas RNF 122 njuter av att vara "gårdsgräsklippare".En tjockis; Gryets PeggieDen 10:e maj, bilden visar svarta moln i bakgrunden och så har vädret varit den senaste veckan, regn, blåsigt och det är fortfarande skönt med mössa och underställ, men kommer solen fram så håller man på att få värmeslag i alla lager av kläder man har på sig, för den värmer underbart härligt. Det händer massor med Looks Like An Angel nu, hon blir stabilare och sätter fina muskler, tömkörning gör underverk med henne.
 


Den 17:e maj och vädret är lite galet, detta årets maj måste få något köldrekord. Kom en hagelskur som gjorde allt vitt.Den 18:e maj och min lilla Maranhöna har ruvat färdigt och idag så tittade de här små liven fram.


Hoppas de överlever alla faror som finns, jag har försökt säkra hönsgården/hönshuset så mycket jag kunnat i helgen för i förra veckan så hade vi besök av räven och det var inte kul att komma ut och se hur en räv kan ställa till det i en hönsgård....


Den 20:e maj och dagen började inte bra, Lisen hörde av sig och meddelade att Gryets Pirellie hade kolik på morgonen. Hon ringde vet och de kom snabbt ut och behandlade henne. Men hon blev inte bättre, och svarar de inte på behandlingen så är det absolut inget bra tecken, där är jag ju "vis av skadan". Så det blev fort i bilen och upp till Lisen och Pirellie, vet kom igen och konstaterade att hon hade luftfickor och att tarmen hade flyttat sig.
I det läget har man 2 val, låta somna in eller eventuell buköppning. Här fanns inget alternativ, Pirellie skulle räddas om det gick.
Vi lastade och körde in till Helsingborgs Djursjukhus, blev snabbt mottagna och hon blev undersökt, framifrån, bakifrån och på mitten. Jodå stopp i tunntarmen och operation.En ruggig ny erfarenhet för mig detta. Och i detta läget är jag oerhört glad för ett långt samarbete med veterinärerna på Equimed. De var snabbt på plats när man behöver dem, och de förstår allvaret när man ringer och förklarar hur det är och man får rätt diagnos hemma i stallet, vilket gjorde att vi kom fort in för operation och ingen tarm blev skadad på Pirellie.
De känner mig och jag känner dem. Fick full uppbackning från bästa Anna under dagen och hon berättade för mig vad jag kunde räkna med och inte räkna med, hur jag skulle förvänta mig allt som händer och även när jag skulle säga stopp om de upptäckte något under operationen.


Operationen gick bra, veterinären som opererade gav Pirellie 80% chans till att överleva. Filippa var inte med under dagen när allt skedde, men Djursjukhuset var så snälla att hon fick komma in och träffa Pirellie på kvällen efter operationen.Jag var uppe och hälsade på Pirellie och fick rapporter om att hon var oförskämt pigg men vissa prover var inte bra, men så brukade det vara efter en sådan operation.


Så ett smärre förvirrat kaos uppstod, jag måste tvätta stallen innan hon kommer hem, så fram med högtrycken, ut med allt från stallet och full fart. Så när alla såg Måns vinna Eurovision Song Contest eller vad det så fint heter, så stod jag och städade stallen med högtryckstvätten så länge jag orkade.Den 24:e maj och söndag morgon, sovit ett par timmar, husen genomsöktes efter färg och jag hittade en burk, för var hittar man färg en söndag, jag handlar inte färg på Byggmax mfl, utan jag vill ha "riktig" färg, så slipper man måla så ofta. Gav mig attan på att färgburken skulle bli tom och jag lyckades nästan.

Men först en paus i det hela, jag hade anmält mig och Gryets Power till dressyrtävling LB för ungponny i Stävie Rf för länge sedan. Jag ville så gärna rida, jag tycker att det programmet är så himla roligt. Nu hade jag ju inte hunnit rida något pga Pirellie så han hade fått vila sig i form. Men snabbt och lätt över till Stävie och han var så duktig, felen och bristerna vet jag, de jobbar vi med, jag visste bara inte hur han skulle bete sig på en dressyrbana, men vi lyckades skrapa ihop 67,8%. Bästa grabben.
 


Hem igen och fortsatte måla, burken är nästan tom och jag hann klart det jag skulle hinna klart.


Filippa och Lisen har skött besöken hos Pirellie i helgen eftersom jag ville ha stallen tvättad och allt klart tills hon kommer hem. Hon får inte stå på halm så spån måste köpas etc etc. Pirellie fick komma ut och beta en stund och det piggade upp henne.Funderar starkt på att gå över till detta...
De är så bedårande söta och minimalt arbete, min lilla Maran höna fixar det mesta själv.
4 gula och 3 svarta, hoppas där är några hönor bland de små.
Isbar tupp vet jag, men vad mer det är, det får jag försöka klura ut när de är lite större, kan vara Maran, kan vara Lohmann.
Den 26:e maj fick Gryets Pirellie komma hem, vilken lycka, det räckte med 6 dagar på djursjukhuset. När vi kom in med henne så sa dom mellan 7 och 10 dagar. Men nu behövde man inte operera bort någon tarm, utan bara tillrättalägga tarmen.
Nu följer 6 veckors "boxvila" med 2 promenader om dagen a 20 minuter, plus att hon ska betas.


Den 27:e maj och det var hoppträning som vanligt en onsdag, jag var inte i form och Pascall, Power och Picasso hade fått IR terapi/laser behandling så det blev Louise och Gryets Pontiac och Emelie och Gryets Playboy som fick åka iväg. Passade på att filma grabbarna också då de känns redo för försäljning nu. Blev lite bilder också.


Kommer fler bilder


2 härliga Trolleholmare; Pia och Kristian
 

En sväng ut på en fin grusväg efter hoppträningen .Världens bästa granne kom med dessa grinder så att jag kan ha Gryets Pirellie ute "på ett säkert sätt" utan att jag behöver springa och kolla till henne hela tiden.Och efter ett tag så la sig Zira och Mitzy hos henne för att hålla henne sällskap, djur är helt fantastiska om man bara låter dem själv ordna saker.Maj månad har varit kall och blöt, det är fortfarande vinterkläder som gäller. Det skulle tydligen ha blivit både regn och köld rekord, det hade inte varit så kallt och blött i maj sedan 1946 eller något. Ska inte klaga, vi får nog både värme och torka så att vi blir nöjda i sommar ändå.
Maj var kallare än april månad, hm, skumt.


Juni 2015
Priory Dallas RNF 122 har ston här, men vi får inga brunster på dem, kanske inte så konstigt då det är 5-8 grader om nätterna och runt 15 grader på dagen. Känns så tråkigt när man får skicka hem stona igen och be dem komma åter när värmen kommit.


Den 2:e juni var det bandageavtagning och stygntagning, eller man ska inte kalla det stygn, det var "krampor" som höll ihop magen på Gryets Pirellie. Såret såg inte bra ut, det var infekterat, så nu är det medicin för damen och inga längre promenader.


Denna dagen hände det också en olycka som överskuggar det mesta. En mycket god och kär vän råkade ut för en fruktansvärd olycka.
Nu håller vi alla tummar och tår för att allt går så bra det bara kan göra.Den 5/6 var det årets varmaste dag, hela 22 grader kom vi upp i, tjoho!


Den 6:e juni och Sveriges Nationaldag, inleddes med åska och ett riktigt åskregn och det blev nog årets varmaste dag, kvavt var det i alla fall.


Härligt med regn sa ponnysarna och slängde sig i jordhålorna de hittade.Gryets Pennie åkte även iväg till sina nya fodervärdar, Anette och Pontus, det ska bli så oerhört roligt att få följa med på denna resan.
Detta kan inte bli något annat än bra.Lånade lite bilder från Anette och Pontus; Gryets Pennie och Gryets Rickie, de är så lika så lika. Helt underbart!!
Looks Like An Angel har börjat löshoppa.Gryets Picasso har också löshoppat, allt eller inget känns det som, och jättekul att busa.
 

Varför bara hoppa 80 cm när jag kan mycket mer kändes det som att han ville visa.Jag utbildar Gryets Pascall och Louise lär av honom. Här försöker hon sig på galopp piruetter.Halva juni har gått och vi hade 5 dagar torrt och varmt, sedan började det komma lite skurar här och var. En jätteinsats från alla möjliga håll gjorde att vi fick in grannens hö en fredagkväll, tror det var runt 2700 st småbaler. Lite småtrött var man efter det...


Och brunsterna lyser fortfarande med sin frånvaro, man känner sig rätt värdelös eller hur jag ska säga, när man ger rapporter hela tiden, nej inget på gång, nix ingen brunst än. Priory Dallas RNF 122 är på hugget i alla fall, och gräset växer så han har att göra.Under midsommarhelgen så fick vi mer än 25 mm regn på 4 dagar, och iskallt och blåsigt, det är underställ, jackor, och täcke på hästarna.


Och jag ser ljus i mörkret vad gäller Gryets Pirellie. Hon har lagt på sig en 20-30 kg sedan hon kom hem och ödemet som hon hade under hela magen har försvunnit. Sista medicinen är förhoppningsvis förbrukad och såret geggar sig numera minimalt.Den 20:e juni, första regnfria dagen på riktigt länge, (jaja det blåste ju halv storm men det tillhör ju vanligheterna nu),
så snyggade vi till de bägge 4 åringarna Gryets Pontiac och Gryets Playboy, nya bilder och även fick jag filmat när de rids.

Gryets Playboy


 


Gryets Pontiac
 

Den 26:e juni och en av årets största ponnytävlingar började.


Louise var anmäld med Gryets Pontiac i 4 års klassen.
De stackarna hamnade givetvis med Very Fair igen. Det är ju så att alla bara tittar på lille Ville och efter ett tag så kommer de på att jajustdet där var ju en annan också inne på samma gång, och då har energin tagit slut för Pontiac och han är trött.
Men han var jätteduktig, han växer för varje gång han är ute och får miljöträning.


Gryets Pontiac
Very Fairoch jag skulle rida Gryets Power i 5 års programmet, och grabben var så duktig, han sprang så fint och sprang ihop 72%, ja jag är fortfarande chockad.
Så nu är kvalen fixade till ungponnychampionatet i höst och han kan få lite sommarvila.

Den 28:e juni fick vi huggt vallen, vackert väder utlovas de närmsta dagarna så nu hoppas vi prognosen håller och vi får in små fina höbaler.Har satt upp kameran på denna damen, hon har satt mycket juver och jag känner ett behov av att kontrollera henne flera gånger om natten nu.Juni har varit extremt kallt och regnigt.
Någon klok sa att vi hade 14 grader varmt på julafton och 12 grader varmt på midsommarafton och ja det stämmer nog.Juli 2015
Juli börjar med värmebölja, den 1:e ska det vara 25 grader, sedan 27 grader sedan 29 grader, sedan 30 grader och avslutas på söndag med 31 grader!! Från kallt, kallt till extrem värmebölja, satt och skrev på ponnyderbyt med vinterkläder på och frös ändå, nu är det klass 1 varning för extrem värme.


Detta roar jag mig med om kvällarna nu, och jag tycker det är så himla kul att göra det.Den 2:e juli åkte Gryets Playboy hem till Ida och ska bo där under hennes sommarlov. Först var de iväg på terrängträning, får se om jag kan få tag på några bilder därifrån, då jag själv satt på traktorn och njöt av att sprätta hö.
Idas mamma Åsa gjorde mig alldeles överlycklig idag, hon skickade över lite bilder från terrängträningen där Ida & Gryets Playboy och Louise & Gryets Power var med på. Bästa Sofia var draghjälp till de bägge grabbarna då det var första gången i "terrängen".Den 4:e juli och värmeböljan var ett faktum, 33 grader och vindstilla och vad stod då på schemat, jo köra in hö i småbaler. Vi började strax efter lunch och helt ärligt så trodde jag att jag skulle dö där ett tag vid 5 tiden, men vi höll på till 11 på kvällen och jag överlevde. Balerna tog liksom aldrig slut men vagnarna däremot tog slut... Runt 1300 fantastiskt fina höbaler.
När det varnas för värmen och att man ska hålla sig i skuggan, massor av förslag på hur man kyler ner sig, etc etc, vad gör då hästmänniskor och bönder, jo kollar väderprognosen och konstaterar att det är regn i sikte och då spottar man i nävarna (ren skånska) och kör in hö för höet är torrt och det ska liksom bara in. Vi lyfte väl vars 20 ton hö denna dagen i värmeböljan.
Vet inte om vi hästmänniskor är helt fantastiska eller riktiga helidioter....Den 5:e juli och efter att ha sovit ett par timmar i en tropisk natt så var det tid för Sydwelshs utställning på Bjärsjölagård där jag hade anmält
Look's Like An Angel i Welspartbred klassen.Upp 05.00 bada och knoppa Look's Like An Angel, iväg till Bjärsjölagård och hon var superduktig, stod helt själv i släpen utan att hitta på något.

Väl framme så kom den där eländiga värmen igen, Bjärsjölagård är ju en fantastiskt vacker plats men där är en stenmur som är ett par meter hög runt om visningsplatsen och det blir som en stor gryta som bara koker där i mitten.


Ny erfarenhet att visa ponny på Welshutställning så visste vi inte riktigt vad som väntades av oss.
Emelie var duktig och tog många fina bilder.

I väntan på vår tur.


I ringen första rundan.

Lite bus måste man göra, man är ju bara 3 år och rödhårig....


Lilla damen hon fick så fin kritik, och en guldmedalj! Och domaren sa välkommen åter till Junior Champion ringen.
Oj, vad är nu det då?


Jodå de guldbelönade upp till 3 år skulle in i ring och göra upp om unghästchampion eller Junior Champion. Och eftersom hon var den enda guldbelönade welshpartbred ponnyn så vann hon det också. Junior Champion!! Och då säger domaren välkommen åter till Champion ringen....
Vänta nu här, jag har massor av höbaler som ligger på fältet... och det ska regna i natt. Beslutsångest, beslutsångest. Men vi stannade.
En liten box i skuggan och mat och dricka både till Angel och till oss.


Och så blev hon Welshpartbred Champion, lilla snäckan, hon fick 2 rosetter till och ett täcke!


Och sen in i Best in Show ringen.
Här är Res BIS och BIS, BIS vanns av ett Danskt Cob sto.


Nu kan Look's Like An Angel titulera sig;
Guldbelönad & Welshpartbred Junior Champion & Welshpartbred Champion.
JÖSSES, det hade jag i min absolut vildaste fantasi inte räknat med.
 


Väl hemma efter det så var det bara att ge sig på de där sista höbalerna (300-400 st?) som fanns kvar på fältet, vagnarna var ju slut så det var hästtransporten som gällde. För det fanns regn och åska i sikte på väg in från Danmark.
Vet inte hur många vändor det blev med släpen upp på fältet och hem igen. Men superduktiga Emelie fixade stallet och hästarna mellan varven att stuva in höbalarna som jag körde hem.
Ida och Idas mamma Åsa råkade komma förbi och skulle hämta saker till Playboy, åh så glad jag blev av att se dem, så de åkte också på att köra in höbaler, när de var tvungna att åka igen så kom Maria in på gårdsplanen, åh vad glad jag blev att se henne då, hon hade ringt flera gånger och eftersom jag inte svarade var hon tvungen att kolla om jag levde. Så in med henne i bilen och hämta de sista höbalerna från fältet.
Nu har jag höbaler precis överallt, i stallgången, i boxar, i halmladan, i hästtransporten, på minst 5 vagnar hos grannen i maskinhallen.
TACK alla för hjälpen!
Tanja kom när vi i princip var färdiga och när den sista höbalen var inpackad och gårdsplanen var krattad så kom regnet!!!

Vilken rent ut sagt jävligt galen helg.
Söndagen blev värmerekord också, 34,2 grader var den officiella mätningen och så varmt har det inte varit sedan 1994 och då var rekordet 33,5 grader.


Fick tag på en höbal som jag tyckte var lite tung, jag kunde knappt lyfta den. Var tvungen att väga den och den vägde över 22 kg, inte konstigt att jag knappt kunde lyfta den....Mina små kycklingar växer som ogräs.Trångt i svalboet.Den 8:e juli så fick vår Priory Dallas RNF 122 ett stoföl inrapporterat för året, det är stoet Baileys och Maria Fjäll som fått tillökning.
Grattis och Lycka till i framtiden!


Den 10:e juli var det tid att börja tömma vagnarna.
Det har regnat och stormat i 5 dagar men nu verkar det som om det ska bli lite stabilare.Kärlek på hög nivå.
Gryets Pirellie får hö i hagen för hon behöver fortfarande äta upp sig, men Gryets Power får inget för han har gräs så det räcker.
Men Pirellie delar med sig till Power, hon puttar iväg hö från sin hög in till honom så han också får lite. Här smälte mitt hjärta riktigt ordentligt.Priory Dallas RNF 122, vår alldeles egen kung, har fått sitt första betäckta sto dräktigt, det är helt helt underbart.
Och jag har även tagit beslutet att han ska bara betäcka våra egna ston i framtiden. Denna sommaren har varit extremt strulig med brunsterna, jag har kollat ston med honom sedan maj månad och vissa av dem har haft ägg men inga brunster, 3 ston är hemskickade obetäckta för de visade inga brunster tyvärr. Detta har tagit hårt på honom och nu måste han äta upp sig och vila upp sig.Den 18:e juli var det tid igen, sista vagnarna hö skulle lossas, Tack Louise och Tanja för hjälpen.Mitten av Juli och vädret är verkligen mitt väder, runt 20 grader varmt, sol ibland, mulet ibland. I love it!


Den 16:e juli började även SM och Ungponny SM i dressyr uppe i Gävle. Ett STORT STORT GRATTIS till Maria och hennes uppfödningar Lingonette och Fairy Flower.
1:a och 2:a i 5 års dressyren. Tjoho!! Helt fantastiskt underbart bra.
Fairy Flower vann kval 1 och Lingonette vann kval 2, och Fairy Flower vann totalt. Bättre kan det nog inte bli!

Ny bild från Ponnyderbyt på Lingonet            och en gammal på Blomman från Riksfinalen när hon var 3 år.


Och så en lägesrapport för Gryets Pirellie, magen är läkt och ser riktigt bra ut. Så hon får lov att komma ur sin minihage och gå i större hage.
Innan hon blev dålig så såg Lisen att hon hade en hälta höger fram, men det har inte gått att hältutreda henne förrän det går att longera så nu var det dax. Linade henne här hemma och ja hon var riktigt, riktigt halt höger fram och i vänster varv såg allt mycket konstigt ut.
Och mycket riktigt, stackars lilla tjejen är dubbelhalt fram, bedövar vi hovarna både insida och utsida så försvinner hältan, UA på röntgen, inga gallor, inget att spruta för, så vad är felet?
 


Den 18:e juli så fick vår Priory Dallas RNF 122 ett hingstföl inrapporterat för året, det är stoet Gullabos Meja RNF2311 och Familjen Karlsson som fått tillökning. Grattis till Stuteri Gullabo och Lycka till i framtiden!Planerar för 3 års test och kvalitetstävlan och upptäcker till min stora förvåning:

Åstorp ja där har jag inte kunnat visa någon de senaste åren för där har Håkan Erlandsson dömt, och han har ägt Priory Dallas RNF 122 och då räknas det som jäv, annars är ju Åstorp absolut närmst. Men tittar ändå på propositionen och ja det är Håkan Erlandsson i år igen.

Tog upp propositionen för Bollerup, Exteriördomare Håkan Erlandsson?? Va??

Hur kan Svenska ponnyavelsförbundet godkänna propositioner med att bägge visningsställena i Skåne har samma exteriördomare?

Så i år blir det inget 3 års test och ingen kvalitetstävlan.
För Priory Dallas RNF 122 avkommor har på något sätt blivit utspärrade för visning i Skåne i år.Den 23:e juli på dygn 327 fick Puma, ett stoföl med Priory Dallas RNF 122, döpt till Gryets Pride.Eftersom jag har höbaler överallt och måste stuva om dem för att få fram halmen så körde jag minsta motståndets lag och frågade grannen om han hade en bal halm över, jodå Karl kom med en....
Jag tänkte mig ju en 100 kg bal som vi brukar ha, inte en som var större än min Jeep... minst 700 kg halm i en bal.När man fölvakar så vet ju de flesta att man efter ett tag lider av lite sömnbrist... och att det kan efter ett tag sätta sig på humöret.


Och ja det har det gjort nu, brukar vara en hyffsat positiv människa, utan att vara långsint men ibland rinner det över av olika orsaker.

1. Det ena är människor som inte tar ansvar för sina icke utförda handlingar eller utförda handlingar och inte gör rätt för sig, utan stoppar huvudet i sanden och låtsas att detta har inte hänt.

2. Det andra är att Priory Dallas RNF 122 avkommor är utspärrade från visning i Skåne i år på 3 års test och kvalitetstävlan.

Ni som följt mig vet att jag var topp tunnor rasande över hur Gryets Pascall blev behandlad på avelsvärderingen, ingen koll på ålder, ingen koll på statusen på föräldrarna, ingen koll på hans meriter etc etc och jag kan nog sticka ut hakan och säga att, inte många NF hingstar som har nått upp till hans meriter än idag av de unga godkända hingstarna vid samma ålder....

Så nytt år och tydligen nya insatser från någon.... Nu tar man det ett steg längre.....
Vet inte vem denna någon, eller några är, men nu ska man ha bort Dallas avkommor från 3 års test och kvalitetstävlan också. Det gör man genom att sätta in exteriördomare som ger en jäv situation på bägge ställena i Skåne.

Vad fan är problemet? Någon som inte tycker om Dallas, eller någon som inte tycker om mig?
Med även denna handling nu i år så känns det nu som att jag hade fullständigt rätt i min fundering om att "någon" har sett till så att Pascall inte blev godkänd vid avelsvärderingen i fjol.
Frågan är bara, vem är denna någon/eller några och varför, är det någon hos Svenska Ponnyavelsförbundet eller någon hos New Forest föreningen??


Den 29:e juli på dygn 321 fick Stordams Bonette RNF 2615 ett hingstföl med Priory Dallas RNF 122, döpt till Gryets PomerolDåligt med motionsbilder på ponnysarna, men det regnar mer eller mindre hela tiden. Men nu de sista dagarna i juli så verkar det som att det ska bli lite torrare och inget regn så kameran åkte fram.
Den 31:e juli så kom Emelie och vi tog ut Puma och Gryets Pride.


 


Look's Like An Angel tränar på löshoppning.
Juli har varit blåsig, blåsig, regnig, regnig, vi hade 2 olika veckor med värme och tack gode gud för att vi fick in höet de få sammanhängande dagarna av torka som vi haft.Augusti 2015
Augusti inleds med sommarvärme, och alla världens insekter har vaknat till liv och plågar hästarna ordentlig.

Gryets Pirellie är friskförklarad. Tjoho!! Diagnosen har vi nu, men vi vet bara inte vad som orsakat det.
Och min underbare fantastiske hovslagare har gjort ett superjobb.
Nu rör hon sig helt fantastiskt igen och öronen är framåt hela tiden.Och hon laddar upp inför första ridturen som vi snart ska ta;

Ja jag busar och leker med mina ponnyer lösa på ridbanan, både jag och de tycker att det är superkul.


Mina trogna följeslagare njuter i det fantastiska augustivädret som vi har.Den 6-9 augusti var det Ponny EM i Malmö, vilken upplevelse, vilka ponnyer och vilka ryttare.
Den 10:e augusti på dygn 342 fick Gryets Peggie RNF 2804 ett hingstföl med Very Fair, döpt till Gryets Fair Play.
Han föddes med en stjärn som var formad som ett hjärta!Gryets Pride har med största sannolikhet varit gymnast i sitt förra liv....Den 13:e augusti och allt blev helt plötsligt nattsvart! Reser jag mig från detta?

Det har gått 9 dagar sedan jag var med om mitt livs värsta upplevelse, en upplevelse jag aldrig aldrig kommer att glömma och jag hoppas sannerligen att jag aldrig kommer att uppleva något liknande igen. Och han fattas mig varje dag!

                                          Vila i frid
                                 Priory Dallas RNF 122
                                     1991 - 13/8 2015
  Jag är fortfarande chockad, tagen och mår inte speciellt bra.
Ni får vad som hände här, ifrån mailet jag skickade till Anette, jag orkar inte skriva om det eller klarar inte att gå igenom det en gång till.


Allt var som vanligt på morgonen han åt sin havre och var pigg och frisk. Han hade ju sin hage så att han hade koll på alla och han räknade in dem både morgon och kväll, eftersom jag gick förbi honom med alla. Han trivdes bäst så.
Samma rutin varje dag, år ut och år in, varje gång jag gick förbi med en häst så kom han fram till staketet, skrek, slog med frambenet, piafferade och sedan var det bra, han återvände till att äta sitt hö.

Jag gick förbi honom med Power, han mötte oss som vanligt, skrek, slog med frambenet, piafferade och gick sedan för att äta hö. Jag kom gående med Pirellie och han mötte oss, skrek, slog med frambenet precis som vanligt men sedan hände något. Han började vingla helt okontrollerat, staplade runt och sedan bara välte han helt okontrollerat rakt igenom staketet med hela bredsidan.

Pirellie blev rädd av braket, jag bara släppte henne, försökte få grimskaftet över halsen på henne och slog henne i baken så hon skulle komma fort väck eftersom både Dallas, slanor och stolpar kom rasande nästan över oss.

När han hade landat i princip framför mina fötter så slängde jag mig över halsen på honom, min tanke var bara att han får inte resa sig om han brutit ett ben. När jag konstaterat att nej han försöker inte resa sig så fick jag upp telefonen och ringt till jouren hos Equimed och tack och lov var det Anna jag väckte.

Sen hade han ju slanor, stolpar och strömtråden under sig, jag slet av strömtråden så koppar och allt for om kring. Fick även ringt och väckt min gamle far som nog inte förstod ett ord av vad jag sa men han sa i alla fall jag kommer med en gång.

Låg väl över halsen på honom i 10-15 minuter och pratade med honom och klappade honom och han var lugn och låg fint, jag förklarade för honom att jag måste försöka rätta ut dina ben om jag kan och se om jag kan plocka bort lite staket så det blir bättre för dig. Kloka fina Dallas, han låg bara och tittade på mig när jag försökte rätta ut hans ben. Fick ordning på hans ben och det verkade som benen var hela. Jag vill ha upp honom så han låg på bröstet och inte helt på sidan. Och fick upp honom så han låg bra på bröstet. För även om han aldrig mer skulle resa sig så ville jag att han skulle känna värdighet in i det sista.

Då gick Loppan igång, Dallas sällskapsdam på 26 år, hon hade väl ätit upp sin lucern och tittat ut från skjulet och hon blev helt hysterisk över att Dallas låg där, hon for runt som en galning och kallade och hyperventilerade. Fullblod-Urbino i henne så blir hon hysterisk så blir hon hysterisk på riktigt.

Tog en ny diskussion med Dallas om hurvida jag skulle göra, för jag var rädd för att Loppan skulle dra igång Pirellie så hon skulle komma farande i full galopp till oss där Dallas låg. Visste ju inte om Dallas skulle fara upp och vara den hingst som jag visste han kunde vara för då kunde det bli farligt med Pirellie där.

Tog ett beslut att jag måste få in Pirellie i en hage, så jag bad Dallas att bli nu liggande här och har du brutit något så res dig inte, jag är strax tillbaks.

Sprang i full fart med Pirellie till hagen, och in med henne och stängt och vänder mig om då har Dallas rest sig och står och betar gräs, Lycka!!

Loppan kallar på honom och jag ser att han går bort till henne och då är han helt vinglig och instabil i hela kroppen, han pussar på henne och hon lugnar ner sig.

Låter honom gå och beta i väntan på Anna, för han är så vinglig att jag inte vågar gå med honom någon längre sträcka. Ville ha henne där om han skulle trilla igen.

Hon kommer och går igenom honom, gör en massa tester på honom, min tanke var hjärnblödning och det var vad jag sa när jag ringde och väckte henne. Något hade hänt invärtes på honom och där fanns bara en utväg, hon sa en massa men det tog jag inte in.

Jag var där när det hände, jag var med honom varje minut när han var dålig, jag vet vad som hände, jag stod bredvid honom in i det sista.

Han litade på mig till 100%, han lyssnade på mig när jag pratade med honom, han bara låg och tittade på mig när jag gick runt honom och grejade, han följde mina handsignaler och min röst. Han var så himla klok min Dallas. Att få denna tilliten av honom när han var chockad, rädd och kanske hade ont, var stort, oerhört stort, eftersom Dallas var en hingst med enorm auktoritet.

Men han la sitt liv i mina händer och jag kunde inte laga honom!!

Tack Dallas för dessa åren,
Tack för alla fina föl,
Tack för allt du gett oss,
Tack för allt du lärt oss,
Tack för att vi fick lov att vara dina människor, det har varit en Ära att få ha haft dig hos oss.

Vila i frid vännen, kommer aldrig, aldrig att glömma dig.

Tack alla som hört av sig till mig.
Och tack till Equimed och framför allt världens bästa veterinär Anna.

Diagnosen var en Stroke.
Och för Er som undrar så är jag upp strax innan kl 05.00 och ger hästarna frukost.

Jag hade aldrig fått uppleva det jag har fått uppleva utan Dallas, det är jag helt övertygad om.
Det är mycket som snurrar i huvudet just nu, för detta var minst 2 år för tidigt. Jag var inte beredd.

Detta var min Dallas, den där intensiva blicken när han ville något.


Tack Dallas för alla upplevelser som jag fått, här kommer en del av dem;

                   Gryets Pascall                                              Gryets Pigall
3 åring Hoppade med siffrorna 8-9                       3 åring; Gångartsutmärkelse och plac 8 på riksfinalen
        

             Gryets Pascall                                                           Gryets Pascall  
4 åring Gångartsutmärkelse                                  4 åring 2:a placerad på riksfinalen.
          

               Gryets Pirellie                                                                Gryets Pascall

3 år fick Avelsdiplom 41 poäng och blev RES BIS      startade på Ungponny SM i dressyr som 5 åring
          

           Gryets Power                                                                    Gryets Pirellie

3 åring Både gångartsutmärkelse och                          3 åring, Hopputmärkelse
Hopputmärkelse, & dubbelbäst.                            

                        

           Gryets Power                                                                 Gryets Pirellie
3 åring, 2:a placerad på riksfinalen i hoppning Kat D       3 åring, Vann Riksfinalen i hoppning Kat C 

            

           Gryets Pascall                                                                    Gryets Power
5 åring, vann ett kval på ungponnychampionatet            4 åring, 2:a placerad
och blev 2:a placerad totalt.                                      på ungponnychampionatet gångarter Kat D

  
         

                  Gryets Power                                      
                        Gryets Pontiac                                         
4 åring, gångartsutmärkelse och                               3 åring, gångartsutmärkelse och
hopputmärkelse och Dubbelbäst                                hopputmärkelse och Dubbelbäst

           

Jag och mina ponnysar var med på                                     Jenny Staaf kom från Tidningen Ridsport och
på uppfödarrankingen i tidningen Ridsport!                            gjorde ett reportage om mig och mina ponnysar!
   
                                                         


Skulle kunna fortsätta hur länge som helst och bara hedra och tacka honom.
Det är mäktigt det han har gett mig.
Och jag har noll energi, brukar hitta energi genom att sitta upp på Pascall, känna den där höga ridbarheten som även Dallas hade, eller sitta upp på Power eller Pontiac, bara känna trycket i dem, men nej, jag behöver längre tid på mig för att komma över detta.


Det gällde att snabbt hitta en lösning för gamla Loppan, så att hon inte faller ur nu när Dallas är borta. Hon har ju den aktningsvärda åldern av 26 år och hon var verkligen helt förtvivlad över att Dallas var borta. Så Look's Like An Angel fick flytta in till henne och det är bara till att hoppas på att det fungerar för Loppan.Världens bästa Evelina kom och hälsade på, och hon hade sin söta lilla valp med sig.Emelie har suttit upp på ett par gånger på
Gryets Pirellie. Vi tar det lungt, lungt med Pirellie, rådet från Djursjukhuset var att vänta så länge så möjligt med att sitta på henne och det lyder vi.Sommaren har kommit, perfekt, för det hinner svalna av innan det är kväll och man ska motionera hästarna.
Gryets Pomerol vår sista Priory Dallas RNF 122 avkomma.
Gryets Fair Play min första "Homemade" kanske ett snyggare ord för buskavel, haha, ska bli mycket intressant att se vad det blir av honom.
Det är väl denna lilla killen kallad Pluto som får visa vägen, ska jag fortsätta avla?
En del av svalorna som bott här i sommar.Den 30:e augusti var det 3 års test och kvalitetstävlan, vi packade ihop oss (jag, Emelie och pappa) och körde till Stall Phem i Billdal, Göteborg, 50 mil tur och retur.
Det går ju inte att visa Priory Dallas RNF 122 avkommor i Skåne i år så det fick bli en liten miniresa.
Otroligt trevligt att komma dit, fantastiskt fin omgivning med enorma backar så man har lite träningsvärk. Det är ju platt, platt här och ser man en skog blir man helt lyrisk och måste ut i den och vandra med ponnyerna.
Och vi fick bo i ett litet mysigt rum med en fantastisk tavla, där var inte suddat på den sedan 2010.
 


Då motivationen har varit dålig och jag har fortfarande inte har hittat energin efter Priory Dallas RNF 122 bortgång så presterade ponnyerna över förväntan.

Look's Like An Angel, fick dubbelutmärkelse. Tror hon blev näst bästa hopp ponny.
Hon fick 8 på skritten, 8 på traven, 9 på galoppen, 9-8 i hoppning.
Bästa lilla tjejen.


Gryets Pontiac gick kvalitetstävlan och fick fantastiskt fina exteriör siffror,
8, 9, 8, skritt 8 och trav 8, det blev hela 41 poäng, Wow vilken snygging han är
7-7 i hoppning, och 7:or rakt igenom i gångarterna.
Den 31:e augusti åkte Gryets Playboy på prov till Halmstad, hoppas alla trivs med alla för grabben kommer att få ett superbra hem där.


Och jag lämnade Gryets Pontiac hos Ida som sällskap till hennes ponny.


Augusti var högsommar, underbart väder har det varit i stort sett hela tiden.


September 2015
Med september kom även hösten, täcke på, för även om solen skiner så blåser det lite kallt och på morgonen så är det fuktigt, kallt och mörkt.

Emelie lyste som en sol och Gryets Pirellie och Gryets Power var också glada över att få susa fram på stubbåkern.Den 10:e september var det halm i småbalar. Skönt med lite fysiskt arbete igen....Snart tid för Ungponnychampionatet. Hade det inte varit för att Look's Like An Angel också kvalade dit så hade jag blivit hemma i år.
För hur jag än letar så hittar jag ingen positiv energi.
Och som vanligt velar jag, om vilken final Look's Like An Angel ska gå, just nu är hon i alla fall anmäld till gångartfinalen.


Gryets Power är anmäld till 5 års championatet i dressyr.Den 15:e september och detta kom i brevlådan idag, beviset på att Look's Like An Angel är en av Sveriges bästa 3 åringar!


Hon fick ju även lite fler rosetter till sin samling på 3 års testet, och en underbart blå rosett som Welsh föreningen hade skänkt.

 Ston och föl är även ihopsläppta.
Gryets Pride och Gryets Pomerol busar och lillkillen Gryets Fair Play vilar middag.


Gryets Pride skimmlar av nu och hon går i blått, så himla häftigt. Men givetvis går det inte att återspegla i fotona jag tar.Den 28 och 29 september var det riksfinal/ungponnychampionat för de bästa svenskfödda 3, 4, 5 och 6 åriga ponnysarna i Varberg som kvalat in under året.
I släpen upp hade jag med mig Look's Like An Angel och Gryets Power.
Look's Like An Angel 3 år skulle gå gångartsfinalen för 3 åriga C-ponnyer och Gryets Power 5 års championatet i dressyr Kat D.

och satan i gatan vad de var duktiga;

Look's Like An Angel vann gångartsfinalen för 3 åriga C-ponnyer!!!
och hon blev högst bedömda gångartsponny av alla 3 åringarna oavsett kategori!!


Gryets Power, 4:a placerad i dressyrchampionatet för 5 åriga D-ponnyer!!

Och Marias Fairy Flower, hon blev totalt 2:a placerad i dressyrchampionatet, vinst första dagen och tvåa andra dagen.
Stort GRATTIS till Maria, vilken ponny!! För inte så länge sedan vann hon ju Ungponny SM Kat D, grattis till ryttarinnan Kajsa också!

Som väl var kom vi iväg runt lunch på fredagen och var framme 4 timmar senare, sadlade Gryets Power för att rida runt och visa honom tävlingsplatsen och även rida på banan, men banan var stängd så det fick bli att visa honom anläggningen, han var het som en spis, kan man lugnt säga, taggad till tänderna. Bromsen, samling och tillbakatagande samt vila på steget det hade han tydligen lämnat kvar hemma i Skåne.
Sen ut och gick med Look's Like An Angel och hon tycker allt som händer är riktigt, riktigt roligt.Tidig start på lördagsmorgonen 09.30, eftersom han var så pigg och hade bara framåt i huvudet på fredagskvällen ville jag skritta honom i ca 30 minuter innan jag började rida fram, skulle sitta på honom 08.45.
Jo det gick ju allt annat än jättebra.... Man hade lagt in en pay and jump på hoppbanan som började kl 09.00 och de hade delat av framridningen så de skulle hoppa på halva och vi med våra 5 åringar rida fram på andra halvan.
Hade det varit en vanlig hopptävling som de hade delat av framridningen för så hade det nog varit lugnt (som på Ponnyderbyt i Dagstorp) men alla som har varit på en Pay and Jump vet hur det kan vara när de börjar på 30-40 cm. Det är orutinerade ryttare, föräldrar, hundar, ponnyer och hästar i princip överallt, både högt och lågt. Och när de kommer upp lite höjd så är det mer rutinerade ekipage och lugnare med allt runt omkring. Men nu var klockan 08.45....

Det tog mig lite mer än 10 minuter att få honom ur stallet och ner på parkeringen, tog nog 5 minuter innan jag kom upp på ryggen på honom och ytterligare 10 minuter för att ta mig till framridningsbanan. Där stod någon och longerade på parkeringen, en häst som hade rumpan rakt upp i vädret och for runt i linan med huvudet rakt upp i någon form av galopp, och då var parkeringen lite stenbelagd så det lät rätt bra om hovarna. Sedan kom det en stor skimmel i passage och lekte drake hela vägen förbi stallet över parkeringen och in på det viset genom dressyr framridningen och till deras hopp framridning, de krockade på framridningen så hästar och ponnyer for åt alla håll, ja så fortsatte det.

När jag väl kom in på framridningen så var vi 3 st 5 åringar som försökte göra något vettigt, en stod på bakbenen och ville inte vara nära hopp framridningen, Fairy Flower bockade runt med Kajsa på ryggen och Power som bara helt hysteriskt ville tillbaks i det trygga stallet igen. Inte mycket vettigt gjort där inte. Det var ett helt under att han inte skickade av mig där och lämnade mig i gruset och sprang till det trygga stallet.

Men han var otroligt duktig sen inne på banan och gjorde vad han skulle, lite svårt med bromsen och det där med att vila på steget, men dressyrbanan ligger för sig själv borta från allt annat så, och kanske tyckte han att det var skönt med lite lugn och ro runt om sig så det gick faktiskt helt över förväntan, och en 4:e placering, oj, oj, det hade jag inte förväntat mig med den starten på dagen som vi hade och inte med motståndet heller.


Dressyrbanan ligger vackert i en glänta långt från allt annat och i denna stugan bodde jag.


Gick ett par skogsturer med dem både på eftermiddagen och kvällen. Vädret var helt fantastiskt.På söndagen var det upp innan tuppen hade vaknat, och fick känna på den första frosten, kallt. Knoppade bägge innan kl 07.00 och fingrarna frös till is. Ut och gå med Gryets Power innan Look's Like An Angel skulle in i sin final 09.24. Snälla rara Kajsa som rider Fairy Flower hjälpte mig att visa Look's Like An Angel och hennes mamma fick givetvis kameran i sin hand!


Look's Like An Angel skötte sig alldeles utmärkt förutom galoppen då som var lite hejsanhoppsan, men hon hade stått inne sedan i fredagsförmiddag och det var inte så konstigt att hon tyckte det var alldeles underbart att få galoppera och leka lite.
Otroligt fina omdömen fick hon, hon fick 8,5 på skritten, 9 på traven och 8 på galoppen, totalt 8,5.
Ja det var lite smått fantastiskt! (inte konstigt att det kändes som jag behövde syrgas efter att ha sprunget med henne till en 9:a...)

 


När vi gick ut ifrån ridhuset så fick jag i uppdrag att själv kolla om hur hon låg till resultatmässigt, det skulle man göra med ringmastern.
Gick runt lite på rosa moln och började fixa lite med Power för han skulle starta 11.50 och jag ville ta det lugnt med honom och ta ut honom i god tid så han fick gå och titta i lugn och ro efter lördagens "hela havet stormar" upplevelse på framridningen.

Gick och kollade hur det såg ut resultat mässigt och mötte en fotograf som hade alla siffrorna och då var Look's Like An Angel högst bedömd av alla hittills visade 3 åringar, så ja enligt hennes noteringar så hade hon vunnit sin kategori.

Hm.... det var nu det körde ihop sig, jag skulle vara på prisutdelning 11.00 med Look's Like An Angel och jag skulle vara i collectingring 11.40 och inne på banan 11.50 med Power och det tog mig 25 minuter att få in honom på framridningen dagen innan, och jag skulle byta om, sadla, tränsa och rida fram.....

Gick och frågade i sekretariatet om de kunde göra något åt min start med Power men nej det gick inte. Träffade en SPAF representant som berättade för mig att jag skulle vara på prisutdelning 11.00 så ja Look's Like An Angel VANN!!

Och då fick jag göra en prioritering, och jag prioriterade Look's Like An Angel:s prisutdelning. Hon är ändå bäst i Sverige och hon var den högst bedömda 3 åriga gångartsponnyn, hon skulle få sitt täcke och sitt pris och sin uppmärksamhet.
Även om det skulle kosta mig Powers start i dressyrchampionatet.

In på prisutdelningen, hon fick rosett, täcke och uppförde sig riktigt bra. Alla visste om att jag var lite i tidsnöd så prisutdelningen tog inte så himla lång tid, fotografen var hygglig och fotograferade fort fort och sedan sprang vi till stallet.

In med henne och av med alla sakerna, lite havre, en klapp och fort fort, av med tröja och skor, på med ridjacka, stövlar, sadel, träns, mössa och ut från stallet. Bad till Gud att han skulle gå ner på parkeringen denna dagen och det gjorde han. Jag kunde hoppa upp i lugn och ro för där var ingen hoppning alls på framridningen, Tack för det!, in och skritta runt lite, lite volter, trava 2 varv i bägge varven och galoppera två varv i bägge varven och då slog det mig, jag har inte borstat honom, han har säkert spån i svansen....
Jaja spånen får väl sitta kvar som lite extra "blingbling"...

Upp till banan och försökte få honom att komma tillbaks och bära sig lite mer men det var helt hopplöst så jag konstaterade att det är bara att "luta sig tillbaks och sitta lugnt i båten", så jag red in med ett leende på läpparna, och jag log mig igenom hela dressyrprogrammet totalt utan att kunna bromsa honom, för
jag lämnade strax innan av en av Sveriges bästa 3 åringar i stallet som är MIN, jag sitter och rider 5 års championatet på MIN egen uppfödda och utbildade ponny, och det är 4:e året i rad som jag har en placering på ungponnyfinalerna, jag har MIN Pirellie där hemma som också vunnit riksfinalen, jag har MIN Pascall också där hemma som vann i 5:år championatet, så rent ut sagt skit samma om jag inte kan få Power att komma tillbaks och lyssna.
Här gäller det att ha kul och ge honom en lugn och fin avslutning på helgen så han får en positiv upplevelse av detta. Så jag klappade, pratade med honom och styrde runt honom.
Och det blev faktiskt inte så illa måste jag säga. Positiva ord från domaren och hon tyckte att det såg roligt ut att rida honom, haha. Högre poäng än på lördagen och vi slutade 4:a även denna dagen, så totalt 4:a i ungponnychampionatet för bästa grabben!!


Ja jag är så glad och stolt över mina underbara ponnyer.
Har jag fått tillbaka energin efter allt negativt som hänt, vet inte, hoppas verkligen det! Har sett massor av fina ponnyer i olika modeller och raser, vädret har varit helt underbart, och mina två stjärnor skötte sig galant hela helgen med att resa i totalt 8 timmar, äta och dricka ordentligt.
Och bägge två har fått extra erfarenhet.
Tack Tanja, Emelie, Iris för att Ni fixade allt hemma, och tack Kajsa och Kajsas mamma för hjälpen i Vetlanda!


Ida har varit på skogstur med
Gryets Pontiac, härligt!
 


Och Gryets Pirat har varit ute på Pay and Jump, underbart, se så söta de är!Och vädret är helt, helt fantastiskt, över 30 grader varmt i solen på dagarna, ingen vind, och det ser underbart ut även 10 dagar framåt.Oktober 2015

Fick tidningen ridsport i brevlådan idag, bläddrade som hastigast och såg fina bilden på Look's Like An Angel som Pernilla Hägg tog, sen ut i stallet och kom in nu i kväll och läste artikeln ordentligt och ja, jag blev helt stum.
Vilken enormt fantastiskt fin, ja helt underbar text om mig och Look's Like An Angel.
Ja jag är helt stum och chockad, och tårarna rinner av glädje och stolthet.


Här är Hon; Look's Like An Angel med sitt segertäcke på ärevarvet.

Fotograf Pernilla Hägg

Fler bilder från fotograf Pernilla Hägg.Den 7:e oktober så blev Gryets Playboy besiktigad UA och stannar kvar i Halmstad, riktigt riktigt roligt för det kommer att bli jättebra.Vi är på gång igen med Gryets Picassos inridning, Gryets Pirellie magoperation, hälta, konvalsens och rehab tog enormt mycket tid så Picasso fick en extra sommar att växa i sin kropp. Kastrering är också bokad.Nästa projekt som står på tur är att röntga halskotpelaren och ev manke och ev rygg på Gryets Pirellie, hon har gått över 2 gånger hos sin tidigare fodervärd (vid tömkörning och på en hoppträning) och jag måste ta reda på om hon har fått något men av det.
Vi satte upp ett litet hinder på max 30 cm och Pirellie och Iris skulle hoppa för första gången sedan innan magoperationen.
Antingen så är detta normalt för Pirellie eller så har hon något som trycker någonstans så att hon gör så här (glädje eller ont?).
Men en sak är säker; Iris har en otrolig balans, jag är djupt imponerad över att hon satt kvar.Halmen är utkörd i skjulen. Så snart är det färdigbäddat inför vintern.Har även hunnit med en Tysklands resa med världens bästa arbetskamrater. Staden och vyerna var helt otroliga.Så här ser det ut när vi skor Gryets Pirellie. Och snart är det tid igen för en ny efterkontroll så att vi ser att planen vi har haft för hennes dubbelhälta fram har hjälpt helt och hållet.
 


Som det verkar just nu så tror jag att jag inom rätt kort framtid kommer att delge Er hela den här historien med Gryets Pirellie.
Det är ingen snygg historia och det är ett varningens finger till alla som lånar ut hästar/ponny.
Jag har en egenskap som både är bra och dålig, jag tror gott om alla människor tills motsatsen bevisats.


Den 13:e oktober och halva månaden har snart gått, vi har haft mer än 4 veckors torka och det dammar ordentligt överallt.

Men idag fick vi regn, kallt och mörkt blev det direkt.

Emelie passade på att gå en runda med kameran medan vädret fortfarande var soligt och fint.
Puma är en riktigt duktig barnvakt.


Gryets Fair Play är terroristen och gangstern i hagen och håller Gryets Pride och Gryets Pomerol igång.


Gryets Pride


Gryets Pomerol


Gryets Fair PlayGryets Fair Play:s pappa Very Fair.
Den absolut högst bedömde 4 årige gångartsponnyn under ryttare i år.
Han har gjort fantastiska resultat, han har bland annat fått 9,5 både på traven & galoppen!
(Ja han kan hoppa också, fick 8-8 i hoppning).

Fotograf Mikael Carlsson, Mom media


Den 12 oktober blev det även meterologisk höst, vi har haft kall östlig vind som har gett oss höst redan. Dock så vänder vinden nu och det blir lite regn och varmare vindar igen.


En febervecka har man också tagit sig igenom.

Efter ungponnychampionatet så har Gryets Power och Look's Like An Angel fått vila.

Det spritter, bubblar och kokar i Look's Like An Angel och det kokar över med jämna mellanrum, så här ser det ut nästan varje dag.Den 16:e oktober och jag har konstaterat att Gryets Pirellie är halt igen på båda fram och hon håller inte för ridning. Vi har tagit det lugnt, lugnt och åter lugnt och hållt vår uppsatta plan för igångsättningen men nej. Så nu blir det träff med veterinären igen.
Om min fina lilla stjärna bara kunde berätta vad hon varit med om så jag kunde hjälpa henne på bästa sätt.
 


Den 20:e oktober och värmen har kommit tillbaks igen, 10 grader om nätterna och 14-15 på dagen, underbart. Dock lite fuktigt.
Smultronen blommar och även maskrosorna, och björkarna har en alldeles underbar färg nu.Gryets Fair Play skimmlar av nu, det var ju väl, chip och pass står snart på schemat.Maria kom med ett tips idag; har du sett Ravaillac på hippson bloggen.
Min fine uppfödning Ravaillac är ju sedan 9 år tillbaks på Strömsholm och nu är där en hippologelev som ska ut och starta honom i 120 cm. Tjejen har en "hippologblogg" på hippson.se 
(Jag snodde texten och bilden därifrån, fy på mig)

Från Hippson,         Hippologbloggen!          Hippologbloggen av Lisa Skog Hallgren
Lisa Skog Hallgren brinner för adrenalinruset i hoppning och fingerfärdigheten i dressyr.
Kära bloggen!
Tänkte köra en liten kort update om mina fina fyrbenta.

Ravaillac går som en klocka. Vi har verkligen hittat varandra nu! Om ett par veckor är vi anmälda till att debutera 120 på Volkswagentävlingarna på Strömsholm. Tjohoo!

http://www.hippson.se/cldocpart/177628.jpg


Inget som har med häst att göra men
Det har blivit ännu en Tysklands resa med världens bästa arbetskamrater. Kors och tvärs genom Tyskland i buss.

Vi var bla på besök på världens största kemi företag BASF som låg i Ludwigshafen. Det var HELT galet.
Fabriken var en stad i staden.
Innan för fabrikens grindar så jobbade 40.000 människor, de hade 3 tågstationer, 6 busslinjer, sjukhus med 20 läkare, bagerier, hårfrisörer, gym, bank, en rangergård för godstrafik med 13 spår bredvid varandra, egen hamn, 60 brandbilar, och 10.000 tjänstecyklar. Ingen bodde innanför grindarna utan det var bara för fabriksarbetarna allt detta. Vi åkte en guidad tur i buss inne på fabriksområdet som tog ca 1 timme.
Tror fabriken var 1,7 mil lång och 2,5 km bred....
BASF fabriken är så viktig för världsmarknaden så att de har bevakning av CIA.
Det var verkligen helt, helt galet.

Och så jämför man med Kävlinge Kommun som har ungefär lika många invånare som fabriken hade, och kommer fram till att nej det ska man inte göra. För vi har 1 tågstation, 6 brandbilar, vårdcentral som om du blir sjuk måste beställa tid hos och då får du en tid ca 2 veckor framåt, antingen så är du frisk när du får komma dit eller så hinner du dö under tiden. Och skulle du bli sjuk på natten eller helgen så är akuten i Lund stängd så du får åka flera mil extra till "närmsta" sjukhus som kan vara Malmö, Ystad eller Kristianstad, då kan det ta upp till 1,5 timme i ambulansen.
Så nej man ska inte jämföra, men någon välfärd har vi inte i Sverige längre om man jämför med hur det är i Tyskland, det blev jag varse i alla fall.
 


Vädret har återgått till att vara helt fantastiskt, 10 dagar framåt, sol och nästan vindstilla. Alla täcken är av hästarna igen.Den lilla rödhåriga skönheten Look's Like An Angel är ju ett riktigt litet popcorn, hon står och hoppar i boxen och vill göra saker. Så jag tog på tränset hoppade upp barbacka och sedan inspekterade vi hagarna och staketen tillsammans. Lekte lite WE med henne och öppnade och stängde grindar från ryggen och det gick riktigt bra. Tror hon ska bli western häst i framtiden!

Har aldrig telefonen på mig när jag håller på med hästarna eller rider så detta var ett undantag, skulle egentligen inte rida alls men var tvungen att testa om hon var med på noterna för en barbacka tur. Och med telefonen på mig så var jag bara tvungen att ta den där bilden som alla tar ifrån ryggen på sina hästar.


Den 26:e oktober och jag hade världens finaste hälsning i min inbox. Sarah hade hittat ett foto på henne och Priory Dallas RNF 122.
4 år gammal är han på detta fotot så det är ett 20 år gammalt foto.
Jag blev så glad så tårarna rann, så underbara människor det finns där ute i vår värld. Tack Sarah!!

Han fattas mig varje dag.


Den 27:e oktober så blev Gryets Picasso kastrerad.

Och underbare Karl kom och högg vallen, vi får se vad det blir av det, den var i alla fall tvungen att putsas och det är torrt och soligt så kanske det kan bli en liten miniskörd.Saxen har varit framme på Gryets Pascall och Gryets Power, räckte att de såg en sadel på bild så blev de svettiga.
 November 2015
Den 1:e november fick vi plastat 2:a skörden, jag som trodde på en liten miniskörd, trodde helt fel. För den blev varken liten eller mini.
Karls mantra måste absolut vara; Ju större desto bättre, för den största balen vägde 830 kg!! och resten runt 730 kg. Härligt men vi flyttar inte dem någonstans med våran traktor och pallarna under dem är helt platta.
Småttingarna blev chippade och avritade på tisdagen, jag postade papperna på onsdagen, så de var framme hos ASRP:s registrator på torsdagen, på fredagen var passen utfärdade, småttingarna införda i Blå Basen och jag hade passen för uthämtning på tisdagen.
Det kan man kalla service från en avelsförening!Nu väntar jag bara på New Forest passet också....


Vi har satt ut hösilagebaler till gänget, en chansning för det är kanske för varmt än för att börja använda dem.15 grader varmt och 11 på natten så blommorna är riktigt fina än.Den 7:e november och det ser ut som om denna höstens första storm är på ingång. Först klass 1 varning på morgonen och sedan höjde SMHI till klass 2 vid lunchtid. Så nu är allt löst fastsurrat, staketen stöttade och alla vattenkar fyllda. Ska blåsa upp till 21 m/s.
Den 8:e november och stormen Freja drog in över oss, 21 m/s som mest precis som utlovas och det enda som var bra med den stormen var att alla äpplena som vi inte nådde högst upp i trädet blåste ner.Gryets Picasso läker efter kastrationen och vi tar det nätt med honom.15:e november och vädret är fortfarande underbart, runt 11 grader varmt, dock regnar det en skvätt varje dag, leran börjar ge sig till känna...
Lite nya bilder på Gryets Picasso.

Den 21:e november och vintern kom med buller och bång. Inte kul alls, SMHI hade en klass 1 varning för snöstorm, från 11 plusgrader och ett fantastiskt höstväder, till snöstorm, njaa. Men oj vad rätt dom hade, för fy vad det snöade och blåste.
Gryets Paladin flyttade också hem till sina nya ägare, Anette och Pontus, jag är rätt avundsjuk på deras planer.
 


Var det kylan och vintern för denna säsongen?
Snöstorm lördag kväll och hela söndagen, kallt med ner till minus 9 på måndagen och sedan upp till 8-10 plusgrader på tisdagen och regn.
Ja vi håller på att regna bort känns det som. Man blir alldeles överlycklig om det är uppehåll en halvtimme. Och blåser det mindre än halv storm så jublar man.
Grabbarna är duktiga på att använda skjulen.Den 29:e november och första advent, Klass 2 varning for orkan, döpt till Gorm av Danskarna, och det hotas med som mest 32 m/s i byarna, så allt löst är inlåst, dörrar spärrade, vattenbaljor fyllda, skjulen säkrade, staketen stöttade etc etc.DMI.dk har varning för farligt väder.Ja då kom då stormen/orkanen Gorm in över oss, och det blåste... fy farao, tittade sista gången 22.30 och då blåste det i Löddeköpinge 33,3 m/s och i Kävlinge 28,7 m/s. Löddeköpinge ligger rakt väster ut från oss och det blåste rakt västligt så det var bara att stänga datorn, dra täcket över huvudet och hoppas på att husen stod kvar efter att Gorm dragit förbi.
Peppar, peppar, inte så många stormskador, lite trädgårdstaket som lossnat, lite löst här och var som behöver fästas och så en gigantisk gran som knäckts på mitten och trillat över staket.
Det kunde faktiskt varit mycket värre, för runt omkring så är vägskyltar böjda, det är tak som lossnat, nybyggda hus som fått flyttade ytterväggar mm mm.Gryets Pontiac har blivit klippt för första gången i sitt liv och Ida rapporterar att han stod som ett ljus. Underbart!Och Gryets Pirat och hans lilla ryttarinna har tagit en rosett på Pay and Jump, så söta!1:a veckan i november var helt underbar, torrt, varmt med temperaturer över det normala, helt överkomligt höstväder men sen har det regnat och blåst konstant i 3 veckor, dock med ett undantag för vinter med snö och minusgrader, för att sen regna lite till.


December 2015

Varken datorn eller vädret har varit med mig en tid nu men nu börjar det rätta till sig med bägge.


Den 6:e december så började vi introducera lite hinder för Look's Like An Angel med Gryets Power som draghjälp.Det har varit riktigt skitväder var helg nu, en helg var det snöstorm, sen kom stormen Gorm in helgen efter det och sedan nästa helg så var det stormen Helga. Stormskador, hällregn, lera, mörker kan väl sammanfatta de senaste 3 veckorna.Den 13:e december så blev 1 och 2 åringarna fotograferade.


    Gryets Pommery 1 år   


            Gryets Elliot Hawk 2 år                                       Gryets Pommac 2 år
     


Sen fick 2 åringarna komma ut på ridbanan och röra på sig, och det var en positiv upplevelse.
Gryets Elliot Hawk


Gryets PommacFin bild på Emelie och Gryets PommacGivetvis busade grabbarna också och vatten är de inte rädda för.
Den 16:e december kom Gryets Pomerols pass från New Forestföreningen och alla känslor kom över mig igen.
Allt blev så definitivt på något sätt för detta är min sista uppfödning efter min högt älskade Priory Dallas RNF 122.
Och det är min sista uppfödning av en kanonkombination mellan Priory Dallas RNF 122 och Stordams Bonette RNF 2615.
Och jag fick aldrig något stoföl efter Dallas och Bonette som jag så gärna önskade mig.Trots att Stordams Bonette RNF 2615 har varit tävlingsponny så hatar hon att åka släp, hon måste åka brett och man ser hur hon lutar sig mot väggarna när man svänger, hela väggen buktar ut på släpen även om man kryper fram i svängarna. Så jag lovade henne en gång att hon aldrig mer skulle behöva åka släp och nu får jag på något sätt lösa det.


Den 18:e december och 4 dagar till det vänder och blir ljusare och 10 grader varmt i flera dagar framåt och inget regn, underbart!Den 20:e december och det är så milt och varmt att det slåss värmerekord. Man får ju ta det onda med det goda och i och med att det är varmt så ska det blåsa igen. Så det var upp på stegen och fästa sådant som jag hittat som lossnat sist det stormade. Emelie tyckte det såg farligt ut...Det fina vädret bjuder på en riktigt bra ridbana, så de flesta blev löshoppade och ca 250 bilder att gå igenom, kul!
Gryets Pommac bara står och stirrar på mig för att få komma in och få göra något och Gryets Power blev så lycklig över att få löshoppa och det var full fart och han fick knappt benen med sig.Julen blev inte riktigt som man tänkt sig.... men;
En riktigt God jul från oss alla till Er alla!


Löshoppningsintroduktion på 2,5 åringarna
Gryets Elliot Hawk


Gryets PommacGryets Picasso fick också hoppa lite.Och givetvis Gryets Power, han älskar att springa lös och busa. Vi löshoppar på ca 1 meter och han bara älskar det, han får självförtroende
och tycker han är duktig. Finns ingen anledning att alltid höja upp och maxa varje gång utan vi leker och har kul.Vi håller helt enkelt på att regna bort. Nästan 35 mm ihållande regn i 2 dagar.Och så ska det bli kallt, vinden har vänt till östlig och det blåser iskyla, kanske lite snö på gång också.

2015 var ett av de tredje varmaste åren genom tiderna sedan mätningarna började.


Gott Nytt År önskar vi alla där ute i Sverige och i resten av världen!

                                               

 

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -


 

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -