Meritförteckning över ponnyer från Stuteri Gryet:
Dubbelutmärkelse 3 års test, Dubbelutmärkelse kvalitetstävlan 4 åringar, Guldbelönade ston, Diplomsto, RES BIS, Riksfinalvinnare 3 åringar hoppning, Riksfinalvinnare 3 åring gångarter, Riksfinalist 3 åringar, Riksfinalist 4 åringar, Ungponnychampionatvinnare dressyr 5 åringar, Ungponnychampionatvinnare dressyr 6 åring, Ungponnychampionat finalist hoppning 6 åring, Ungponny SM hoppning finalist 6 åring, Ungponny SM dressyr finalist 4 år, Ungponny SM dressyr finalist 5 år, Ungponny SM dressyr finalist 6 åring, Ungponny SM dressyr Brons 4 åring, Ungponny SM dressyr Silver 4 åring, Ungponny SM dressyr Silver 6 åring, New Forest Mästare i Fälttävlan, New Forest Mästare i dressyr, SM Guld i Fälttävlan Lag, 3 SM kvalade dressyr, 6 FEI ponnyer i dressyr, SM Guld dressyr, SM Brons Dressyr. 2 x SM Brons i Dressyr Lag. Diplom från Svenska New Forestföreningen för uppfödning av 2 av Sveriges bästa New Forest ponny i dressyr.
                                                            2017 startar upp och man är taggad till tusen.


Det som var helt fantastiskt i fjol var 4 åriga Look's Like An Angel, hon hittade sin lilla ryttarinna i 11 åriga Stella Hoff.
De lyckades trots kort bekantskap kvala till Ungponny SM på våren.
På SM så blev de 3:a första dagen, 3:a andra dagen och slutade totalt på 3:e plats och tog en bronsmedalj.
På Syd Welsh utställning tog hon hem så mycket hon kunde;
Guldbelönad & Welshpartbred Senior Champion & Welshpartbred Champion.
Samt BEST IN SHOW ridna hästar.Very Fair som är far till alla barnen i år,                                     Maria och jag åkte till Tyskland och spanade in Ungponny VM
Vann Ungponny SM för 5 åringar,                                              satan i gatan vilka ungponnyer vi fick se
Vann minirundan på Svenskt Ponny Derby
Vann även Ungponny Championatet för 5 åringar.
                                


3 års test och kvalitetstävlan och resultatet var helt galet, 4 utmärkelser åkte vi hem med.
                            Gryets Pommac 3 år och
Look's Like An Angel 4 år
Sen vann Gryets Pommac 3 årsfinalen i hoppning Kat D på riksfinalen i Vetlanda och blev 3:a i gångartsfinalen.


Flyttade in gjorde
Pride Mandy B RP 1136, Elitpremierad, mor till 3 godkända ridponnyhingstar; Rubin's Pride Ma-gic RP 159, Brännornas Mozart RP 167 och Brännornas Rigoletto RP 168 och Mandy själv har tävlat upp till dressyr LA:P1 och hoppning LA.


Och
Don Dalegro importerades från Holland. Cremello hingst e Don Cremello du Bois, ue Don Carino du Bois.
Stolinje Carina, som ligger bakom EM ponnyerna N
adyr du Bois som gick EM i dressyr 2012, Don Camillo du Bois som gick EM i dressyr 2015 och som var reserv i 2016 års dressyr EM, samt Charina Du Bois som gick EM i dressyr 2016 samt en otalig rad tävlingsponnyer och den godkända tyska ridponnyhingsten Milky Way.
En liten dubbelgul kille som det inte finns något liknande av i Sverige. Djupt imponerad av min Holländska kontakt. Proffs och service.Och mycket, mycket mer, som går att läsa här hänt 2016


Januari 2017
Full fart direkt, det går liksom inte att festa runder på nyårsafton med 5 dräktiga ston i stallet, utan nyårsafton tillbringades som vanligt dvs princip i stallet.

Så uppe med tuppen och lastade Gryets Pommac och körde och lämnade av honom hos Ida.
Ida ska rida och ev tävla honom i år, ska bli riktigt spännande och se vart de bägge hamnar.
Hon har ju gjort ett kanonjobb med Gryets Pontiac.Sen hände DET!!
På eftermiddagen så hade jag någon konstig taggning på facebook från Tyska FS stuteriet. Begrep inte riktigt, fick Emelie till att läsa det men hon förstod inte riktigt heller, efter att jag läst det ett par gånger så trillade polletten ner.
Jag har VUNNIT en fribetäckning med deras 3 års hingst FS Mr President. 

Det var vid advent som jag satt och slösurfade, gick in på FS stuteriets hemsida och dreglade över deras fina hingstar, hittade en adventstävling, där man kunde vinna vad jag uppfattade det som språngavgiften på FS Mr President. Jag gillade och kommenterade, sen har jag helt glömt det.
Jag vinner aldrig på lotter eller spel, aldrig. Men plötsligt händer det!

Så nu är jag sprudlande glad och har inte riktigt förstått detta, men jag har vunnit en fribetäckning med deras
FS Mr President, Segerhingst vid premieringen, född 2014, Isabell, 146 cm stor
e
FS Mr. Right - FS Cocky Dundee - Golden DancerSatan i gatan alltså, 2017 kunde inte börja bättre.
Och jag känner mig faktiskt lite stolt av att ha blivit vald av Tyska FS Stuteriet, jaja mer än lite stolt, jag svävar helt enkelt på små moln just nu.


Gryets Pommac och Gryets Pontiac i samma hage.Den 3:e januari storm på väg, inte så kraftig bara upp mot 22 m/s, ingen varning hos SMHI, men DMI hade.Den 5:e januari och från 10 plusgrader, storm, lera rakt ner i 10-11 minusgrader med frisk nordlig vind med som ger en köldeffekt till ner mot -18 grader. Minst 3 lager tjocka tjocka kläder är det som gäller nu.Den 7:e januari och seriedressyr hos Torn, Emelie hade anmält Look's Like An Angel. Stella är på semester och både Emelie och Look's Like An Angel behöver komma ut och träna på att tävla. Och det snöade.... inte kul alls.


Men vi kom både dit och hem, även om det gick väldigt väldigt sakta att köra.
På eftermiddagen kom det underkylt regn så nu är all snö isbelagd också.En av två varmvattenberedare har gett upp, givetvis på helgen och när det är som kallast och det är den som vi vattnar med varmvatten i slang till hästarna...
Så nu är det hårdträning som gäller, denna är min bästa vän just nu; en rullebör och 3 vattenkannor, blir en del bärande och rullande av varmvatten, det känns i axlarna. Men muskler borde man väl få?Don Dalegro har fått en ny bästa kompis.Den 10:e januari och man är under isbeläggning. Is överallt...Hittade en väldigt vacker ponny i en till salu annons och det är
Hazelberg's Marit RNF 259-S dotter Felizhia.
(japp snodde bilden)Världens absolut bästa Micke har lagat min varmvattenberedare, är så otroligt tacksam!
För nu ska det komma in snö och storm = snöstorm, dubbla klass 1 varningar är utfärdade, 10 cm snö och 21 m/s.
Det ska faktiskt (förhoppningsvis) bli lite mysigt. Och 2 veckor med lite minusgrader på detta ser det ut som, så kanske kanske snön får ligga lite fint kvar på backen och inte bli till is och sörja.
Tävlingsplaneringen och träningarna går åt skogen men men inte mycket att göra åt det.


Ja man kan säga att det blev snöstorm, snöade verkligen på tvären. Men det var över på ett några timmar.
 
Men dagen efter så var det helt borta och bara slask igen, som givetvis ska frysa till is.

Och så kommer det lite snö och sen lite regn och sedan fryser det till lite igen.Den 20:e januari och det börjar bli lite vårkänslor, 5-7 plusgrader och ingen vind, härligt, även om dimman ligger tät.
Det har också börjat fällas lite vinterpäls.Den 25:e januari och Anette rapporterar att inkörningen av både Gryets Peggie och Gryets Pennie går bra.
Jag tycker detta är fantastiskt roligt och spännande.Vårtecken!


Januari var en hyfsad vintermånad, inga våldsamma stormar, lite varannan veckas väder med kyla och sedan plus igen och framför allt helt vindstilla i lite längre perioder.


Februari 2017
Den 4:e februari och 3:e och sista omgången på Seriedressyren hos Torns Ryttarförening.
Look's Like An Angel vilar för hon växer, så hon har fått IR terapi och får hel vila nu.
Det blev Gryets Power som fick åka med denna sista omgång.Dagens happening var att Emelie vann sin klass/kategori med Look's Like An Angel för det räckte med 2 starter.
Grattis Emelie!Den 4:e februari och Anette och Pontus har kört Gryets Peggie i vagn, så himla fantastiskt roligt!Lånebil för bilen är på verkstad och nu är släpen på verkstad också....
 


I lite lätt regn, med inslag av snö i kall kall vind så försökte Emelie få upp värmen genom ett pass med Gryets Pascall.Nu ska jag nog gå i ide, Sibiris kyla med hårda vindar ska komma in den närmsta veckan och det kan även bli snö.
Ser ut så hela vecka 6 och minusgrader verkar hålla i sig även en bit in i vecka 7.


Den 7:e februari och det blev jättekallt, rak östlig vind och så lite snöflingor på det.Den 8:e februari och man vaknade upp till snö.


Och det snöade hela dagen.


och för att bättra på det hela så är det klass 1 varning för mycket snö med frisk östlig vind hela natten.

Den 9:e februari och det är vitt vitt och åter vitt, massor av snö att plumsa runt i, ljust och fint utan pannlampa på morgonen.
Släpen är hemma igen, snabbt och smidig service från Släpservice i Trolleholm.


3 på rad som vill ha godis.


Helt ljuvligt väder när snön får ligga still på backen utan att det fyger runt.
Allt blev ljust fint och rent.


Då var Gryets Pennie också i vagn, Anette och Pontus är riktigt duktiga.Ljuvligt väder, vindstilla och massor med sol, upp mot 10 grader varmt i söderläge på eftermiddagarna.Den 15:e februari och det blev meterologiskt vår!


Den 16:e februari och första dagen med plusgrader igen även på natten, is över allt och solen försvann och det är rakt in i dimman.


Bytat ut badkar, välbehövligt, tack Jennie och Tanja för badkaren.Ryggskott check1,5 vecka och ryggen är bättre, skönt, dock är det vila för alla inkl mig själv ett par dagar till så jag blir riktigt bra i ryggen, eller vila och vila, ingen ridning i alla fall men allt annat ska fixas.


Nu när det har blivit meterologisk vår så kommer den skånska vintern....
Upp mot 50 mm regn på 10 dagar, 7 dagar av ett evigt blåsande med halv storm som avlöses av storm för att avlösas av snö och hårda vindar.

Den 22 februari och vi har klass 1 varning för storm, så allt löst är inlåst, dörrar spärrade, vattenkar fyllda, skjulen spärrade, staketen stöttade, powerbanken laddad, ja just name it, det är gjort.
Själv håller jag mig i söderläge i huset, med öronproppar i, för det ska blåsa rak västligt och i den delen av huset lyssnar jag på alldeles för mycket storm för att kunna koppla av.
Men det är 7 grader varmt och ljust till kl 18.00 och jag är utvilad och bara längtar till vädret stabiliserar sig.


Stormen var inte så farlig, runt 22 m/s och inga stormskador. Men rakt på en ny klass 1 varning, upp till 10 cm snö på natten.
Och ja det kom tung blötsnö i mängder.


Sakta töar det bort.Den 25:e februari lite sol, solen värmer gott och vårblommorna trivs.Den 26:e februari och det ser lovande ut, ingen snö längre.Februari var varannan veckas väder, snö och kallt men sol på dagen som värmde, sen tö och lera i en vecka och sedan snö och kyla igen osv.Mars 2017
Den 1:e mars och vi var på mätning
Gryets Pommac 4 år till 146 cm.
Gryets Elliot Hawk 4 år till 134 cm.
Tack Ida med familj för hjälpen, de fick även Gryets Pontiac 6 år mätt till 140 cm.

Gryets Peggie var också iväg och fick mätintyg på 140 cm.


Alla vårblommorna är jättefina men det blåser och blåser och regnar och regnar. Ingen värme i vinden men torra vindar för det torkar upp mellan regnskurarna och vi börjar sätta igång ponnyerna så smått.Den 3:e mars och åkte till Flyinge för lite inspiration genom att titta på en hingstklass.
Helt upp över öronen förälskad i Sibelius 1315 och även Gammelenggårds Zappa 1326 som var riktigt riktigt fin.Den 5:e mars och var blev våren av??
Regn, storm, snöblandat regn och bara lera och vått överallt.
Leran suger i hagarna = tappskor, och man undrar om hagarna blir gröna igen....,
och så stormade det från fel håll så alla mina stöttor ligger fint till ingen nytta.Den 8:e mars och vi hade börjat lämna vårt vinter ide och börjat komma igång så smått.Tävlingssäsongen börjar knacka på dörren, men.....
Kvarkarapporterna duggar tätt runt om här i Skåne, Eslövs Ridklubb, Vellinge och Lunds Civila. Inte kul alls.
Just nu håller jag mig isolerad, träffar inga hästmänniskor, tränar inte, ja livrädd; 5 dräktiga även om de är åtskiljda från de övriga.

Och det verkar till att vara samma hästhandlare/tillridare härifrån Skåne denna gången också, hon spred ju kvarka hela hösten runt om i landet.
Stackars Linda som hade ponny hos henne för tillridning höll på att förlora både den ponnyn + en annan till som också blev sjuk.
Det var inte så svårt att ta reda på vem det är, det var bara att titta på Eslövs ridklubbs hemsida, senaste inköpta ponnyn.
Googla ponnyns namn och då kom det upp en youtube film på ponnyn som hon lagt upp.
För mig är det helt ofattbart att en och samma människa kan få lov att sprida så mycket kvarka som hon har gjort med sina importer.
Men det är klart, veterinärerna klagar ju inte, de får ju in massor av pengar på alla dessa stallar/ridskolor som får sjuka hästar.

Även om jag själv importerade ponny så någonstans borde någon sätta ner foten och införa importkarantän eller göra något annat så att detta får stopp på allt elände som det drar med sig med dessa importer som insjuknar hela tiden.

Det kostar nog med pengar ändå att hålla på med hästar och uppfödning mm, skulle man få kvarka också så kan man lika bra skjuta sig själv.
Ja irriterad, frustrerad och rädd.

Och så lite snö på det så är dagen fulländad och man kan dra täcket över huvudet och gå i ide igen.Den 11:e mars och äntligen, inget regn i sikte och lite sol och värme, dock inga varma vindar än.


Vårfeeling, täckena åkte av och alla njöt i solenBäddat och klart till Stordams Bonette RNF 2615.Ida och Gryets Pommac barbacka i härlig vårsol.Gjorde en utgrävning i gödselstacken för att se om mina gödselmaskar jobbar och ja det gör de! Det finns massor av dem.Testar ryggen, kanterna behöver fixas till på ridbanan, evighetsarbete känns det som.
 


Gryets Peggie är körd utomhus nu också.Den 16:e mars och nu är det verkligen vårkänning, torkat upp lite med stormiga vindar så det gick att köra ut med gödningen på vallen och i hagarna.Gryets Elliot Hawk, 4 år i år är igång efter vintervilan.Och även Gryets PascallMin pärla är hemma från verkstaden igen, nu börjar det ordna upp sig.Regn, frost, snö, hagel kan man sammanfatta de senaste dagarna.I år bygger skatorna lågt med tak över boet, borde bli en väldigt kall och regnig sommar, får se om de har rätt.Den 21:e mars och vårdagjämning, fåglarna sjunger så fint fast att det regnar.
Och jösses vad det regnar, små sjöar i hagarna nu, har nog kommit upp mot 25 mm på 3 dagar.


Det börjar bli lite vårkänningar, när solen skiner värmer den härligt.


Behöver inte borsta Chanel, det fixar fåglarna.Gryets Elliot Hawk 4 år har fått skor, snart ska han ut på tävlingsbanan.Den 30:e mars var jag på ett mycket intressant informationsmöte som 2 stuterier här i Skåne hade anordnat
Stuteri PWR och Björkhaga stuteri hade bjudit hit den danske seminstationen Höjelse Hesteklinik till att informera om Embryotransfer.

Otroligt intressant, för att göra en lång informationskväll till kort information så kan man säga så här.
Ston som är 3-8 år är bäst att göra Embryotransfer på, även på 2 åringar om de är mogna till det.
De har upp mot 100 mottagarston att välja mellan, 3 ska vara i cykler med ditt donatorsto.
(I Belgien har de 1000 mottagarston)
De ultraljudar upp mot 30 ston varje dag när det är högsäsong för att hitta mottagarston som är exakt i rätt tid för att ta emot ett Embryo
Seminering och sköljning sker 3 gånger med cykler om 7 dagar, dvs det krävs mycket hormoner till stoet för att snabba upp brunstcyklen på det viset.
Så man kan få ut 9 föl om man vill, etniska gränsen för deras klinik är 3 föl.
1:a brunsten är inget att ha, sen kommer 3 bra brunster, sedan har man inga bra brunster förrän i augusti.
Vissa ston blir påverkade i flera månader av hormonerna i ridningen.
Finns ännu ingen statistik på om det påverkar stona i framtiden att bli dräktiga på "normalt" vis.
De har lika hög dräktighet på sina Embryotransfer som resten av Danmark har på vanliga semineringar.
De har hållt på i 10 år, och allt handlar om fingertoppskänsla när de överför embryot till mottagarstoet, de är 3 veterinärer som gör det i Danmark.

Ett gissel är försäkringar men det har de löst med en klockren försäkring i ett danskt bolag som även nu försäkrar svenskar.
Mottagarstona är oftast skadade tävlingshästar, ex dressyrhäst, om ex mottagarstoet skadar sig i 8 månaden och ägaren säger nej jag vill inte rädda den, då bär den ju på ett embryo som är värt upp mot 100.000 SEK och då går frågan till embryoägaren om den vill rädda stoet och då finns det en försäkring som gör att man kan få hjälp att rädda stoet, även om ägaren säger nej. Idag finns inget sådant försäkring i Sverige.
Travarston kan vara aktuella som mottagarsto men då ska de ha stor rumpa, runt kors och stort juver.

Finns olika alternativ om man vill stalla upp stoet där, och använda deras mottagarston, eller själv ta dit mottagarston eller seminera och skölja hemma och köra över med Embryot (inom 4 timmar dörr till dörr) till deras mottagarston. Ja där fanns massor av olika förslag.

Om jag förstod honom rätt så började det här med Embryotransfer på 60 talet? Där en mycket mycket rik man i Australien? Ville bli bäst inom poloponny sporten. Och han skulle ha de 3 bästa lagen i olika världsdelar. En poloponny är på banan i 4 minuter och de är 4 i varje lag så det krävs massor av poloponnysar.
Så han köpte upp de allra bästa poloponny stona och den absolut bäste poloponny hingsten och gjorde massor av poloponnysar på dessa få bra ponnyer som fanns. Sen sköt han hingsten och hade världens bästa poloponny lag i massor av år. Japp han hade massor av pengar....

Nu tittade man även på att frysa ner ägg, som man tog upp och stoppar in i mottagarston, än hade man inte riktigt knäckt koden på det.

Vi i Sverige är långt, långt, långt efter i avelsutvecklingen, herregud så långt efter....31:e mars och nu kommer solen och värmen, så nu kan du få föla.
321 tom 339 dygn är hennes tidigare spann, blir det nytt rekord i år?


Det växer bra i hagarna, stora mängder regn innan i veckan och värme nu gör susen.2:a halvan av mars blev det vårkänning, täckena åkte av hästarna och vinterkläderna kunde stoppas undan.


April 2017
Vilken underbar helg det har varit, sol och värme och full aktivitet.

Märta har motionerat Gryets Elliot Hawk och Gryets Pascall


Emelie har tränat skolor med Gryets PowerIda kom och red med både Gryets Pommac och Gryets PontiacStella har tränat Look's Like An Angel


Den 3:e april på 341 dygn fick Stordams Bonette RNF 2615 ett hingstföl efter Very Fair, döpt till Gryets Very Bright (Bosse).

En stor långbent kille som det är full fart i, ja han är helt bedårande.Maria har tänkt om i namnserien, hingstarna ska ha Very i namnet efter Very Fair.


Den 6:e april och nu är det april väder, precis när det torkat upp i hagarna, så övergår det till storm blandat med regn och kallt igen.
Täcke på hästarna igen, vinterkläderna fram igen.


Den 8:e april och Maria och Micke kom så Gryets Very Bright fick komma ut en sväng.
Den 9:e april lastade vi Look's Like An Angel och Gryets Power och körde till Klippans RF.
Helt plötsligt kunde de två inte vara från varandra, gick och skrek hela tiden när de inte såg varandra, ja hela tiden är det något nytt man lär sig.

Emelie och Gryets Power


Stella och Look's Like An Angel


Hazelberg's Marit RNF 259-S och Martha var också på plats och red Lagtävlan för ponnyallsvenskan.Den 11:e april och vallen fick lite kärlek, den behövde ringvältas tyckte Karl.
Prognosen säger massor av regn i påskhelgen så det gällde att passa på nu när det hade torkat upp något så när.Den 12:e april och kvällsträning hos Torns RF, kallt, kallt, vinterkläderna är fullt tillbaks igen.


Emelie och Gryets Elliot Hawk

Stella och Look's Like An Angel


Nellie och Pegasus är fantastiskt söta tillsammans. Pegasus är Stellas B-ponny som lillasyster Nellie tagit över.Gryets Very Bright är överhuvudtaget inte rädd för något.
Hjälpa till med höpåsen är inga bekymmer, den leker jag med.
Han fick en grimma av Nellie men den var lite stor, den lekte han med.Den 14:e april och långfredagen och tävlingar hos Hästhagens RF. Första ungponnykvalet för
Emelie och Gryets Elliot Hawk 4 år
Ida och Gryets Pommac 4 år
Stella och Look's Like An Angel 5 år
Ida hade ju sin egen Gryets Pontiac som 6 åring.

Det gick alldeles stålande, trots att framridningen i princip stod under vatten, och det blåste i flaggorna och tält mm.
Tack gode gud för att de var i ridhuset, annars hade det inte varit roligt.

Alla fick vars ett kval, Tjoho!

Och Stella och Look's Like An Angel fick ett andra pris i sin klass.


Fotograf Märta; Stella och Look's Like An Angel 5 år


Ida och Gryets Pommac 4 år


Fotograf Märta; Ida och Gryets Pommac 4 år


Fotograf Märta; Emelie och Gryets Elliot Hawk 4 år, Elliot har en räv bakom vart öra, men vi ska nog få rätt på honom.
Han tycker det är roligt att vara med, men sen blir han övertaggad på något vis. Mer miljöträning, mycket arab?.


Ida och Gryets Pontiac


Denna bilden sammanfattar nog vad alla vi kände, vad gör vi här?
Lera, regn, blåst och kyla.Zira och Mitzy njuter i solen, gäller att passa på för nu kommer vintern igen.
Påskafton innebär; Klass 1 varning för 5 cm snö, snöblandat regn, storm och minusgrader!Den 16:e april, frost om nätterna, regn i otroliga mängder på dagen, sol ibland, snöstorm, och ett evigt blåsande, 16-18 m/s varje dag.Den 17:e april och det pågår invänjning vid gräs, trots att det är kallt, kallt, kallt så växer gräset något enormt.Den 23:e april och andra ungponnykvalet hos Åstorps RF.
Ida och Gryets Pommac 4 år, har nu två godkända kval till ungponny SM!! Helt galet bra.


Emelie och Gryets Elliot Hawk 4 år var 0,4% ifrån ett andra kval, jaja det är bara att ta nya tag, Emelie hanterar den lille busen bra.


Stella och Look's Like An Angel 5 år, har också två godkända kval till ungponny SM och de är även klara till Ungponnychampionatet i dressyr i September.
Helt fantastiskt.


Ida med sin Gryets Pontiac 6 år, har också två godkända kval till ungponny SM och de också klara till Ungponnychampionatet i dressyr i September.
De är så fina ihop, Grattis Ida, du har gjort ett bra jobb med Pontiac.


Ja och han som är far till alla barnen Very Fair och Mai, har två superkval på över 80% så de är definitivt klara till Ungponny SM, Grattis Maria och Mai.


Det är ju så att det är de 12 bästa i landet som går till final i Ungponny SM, så har man inte 80% eller mer så vet man inte om man kommer med, men jag är oerhört blad och stolt över de som fått kval, bara det är en bedrift.


Typ miljövänlig gräsklippning pågår.En del av den vårliga fotograferingen av unghästarna.

                 Gryets Fair Play 2 år                              Gryets Pomerol 2 år


Och så fick de bägge leka en stund på ridbanan.Gryets Very Bright har fått egen krubba och äter som en hel häst....Sötaste ekipaget på länge, Nellie och Look's Like An Angel.Den 31:e april så körde vi med Gryets Fair Play & Gryets Pomerol till betet.Maj 2017
Sköna maj välkommen! Tja början av maj är väl kanske inte så skön, helt östlig vind med runt 18 m/s och som är iskall, men torrt i alla fall.

Den 1:e maj och en bra dag på jobbet. Hagarna har fått sin vårkörning och de blev som nya. Kanske lite sent gjort för gräset är väldigt långt kommet, men bättre sent än aldrig. Det har ju varit så vått och kallt men nu har det nästan stormat i ca 3 veckor så det torkar upp i marken fort mellan regnen.Den 2:e maj och vi har en dam som ser ut så här redan, undrar vad det innebär, inte ens dygn 300.
Min gamla Winnie vaxade alltid minst 1 månad innan fölning och i slutet så hängde där 3 centimeters droppar, får väl hoppas på att det är samma här så det inte är ett riktigt tidigt föl. Boxen redo, kameran redo.Den 3:e maj så kom svalorna, de måste tro att de flugit fel och hamnat i Sibirien för det är ju så förbannat kallt.Den 5:e maj och massor av nostalgi, mormors och morfars gamle vagn åkte iväg med Filip, den vagnen har varit med om mycket, många barndomsminnen med den. Jag har ingen nytta av den och nu ska den bli vedhämtar vagn till Filip.Den 6:e maj och varmt, äntligen.
Tävling hos Kågeröds RF, en helt underbar dag med massor av härliga människor.
Stella och Look's Like An Angel vann sin klass och Emelie med Gryets Power blev sådär retligt nedputtad av sista startade ekipaget.
Utlottning av ett sponsor täcke från Segra Gymnasiet och lilla Look's Like An Angel vann det!!
Fotograf Thea som fick kameran i sin hand och var jätteduktig.En varm dag fick vi i alla fall, nu blev det kallt igen och denna damen kniper. Tack för det.Den 9:e maj och Maria och jag har varit tur och retur i vårt grannland. Nu är man ute på okänd mark igen, förhoppningsvis spännande!Den 11:e maj och tid igen för den årliga ensilageplaståtervinningen.Även
Don Dalegros 1 års dag och det kom en födelsedagshälsning från uppfödaren med bilder från när han var nyfödd.Nu ska värmen komma och vårprojekten är på gång, även om det snart är sommar.Den 13:e maj och första varma vårdagen,
Don Dalegro med kompis har flyttat hem för att äta massor med gräs.


Don Dalegro 1 årDenna veckan är ingen vanlig vecka för den 16:e maj fyller Zira 11 år!! och den 23:e maj fyller Mitzy 10 år!!
Bästa damerna, önskar mig många många år till med dem.Den 20:e maj och ungponny kval hos Klippans RF.
Emelie och Gryets Elliot Hawk fick finfina siffror och har nu också 2 godkända kval. Helt fantastiskt bra.


Ida och Gryets Pommac är stabila och tog ett kval till och höjde sig lite i procenten.


Very Fair och Mai, hade två superkval på över 80% men nu höjde de sig lite till, till 88%.
Helt galet bra, med 9,5 på traven och 9,5 på galoppen. Vilket ekipage!Sommarvärmen har kommit med full styrka, allt grönt slog ut med en gång, helt ljuvligt. Allergichock när jag klippte gräset, hoppas det var första och sista gången.


Den 26:e maj var det ungponnykval på Ribban i Malmö. Emelie och Gryets Elliot Hawk var superduktiga och fick fina procent och även en 2:a plats.
Grattis Emelie! Tack Evelina för att du ställde upp och körde och tog hand om dem!På kvällen på dygn 324 fick Gryets Pirellie RNF 2784 ett litet stoföl e Very Fair, döpt till Gryets Very PetiteFirar denna dagen med att sova en hel natt (innan det är dags för Puma). Undrar hur det känns att var utvilad?

Helt gudomligt; vi har fått lite regn! Det var länge sedan, känns det som i alla fall, för det är riktigt torrt nu.Juni 2017
Gryets Pride 2 år är fotograferad och mätt.Den 4:e juni och Emelie och
Gryets Power fick sin första vinst hos Frosta RF. Torns lag blev 3:e placerad så dubbla rosetter.
Grattis Emelie!! Hårt arbete, många timmar i sadeln och tålamod ger till slut resultat.Den 5:e juni och ungponnykval på Torns RF. Emelie och Gryets Elliot Hawk blev 2:a placerad i 4 års klassen.
Tjejen har lite flyt nu, det är så himla kul!Och sista kvalet är gjort för ungponnysarna och
VI SKA TILL DRESSYR SM 2017

med ett helt gäng....

     Emelie och Gryets Elliot Hawk 4 år            Ida och Gryets Pommac 4 år         Stella och Look's Like An Angel 5 år


och
Ida med sin Gryets Pontiac 6 år


Hur sjukt är inte detta. Men skit samma hur det går där uppe, vi ska ha kul, njuta av äventyret, titta på alla fina ponnyer.
Och det blir en ny erfarenhet för både Emelie och Ida.


Och stort grattis till Maria som även har sina 3 kvalade, alla med fina Fairy Love som mamma.
Very Fair, Fairy White Rose och Fairy Flower.


Och min fina Stordams Bonette RNF 2615, hon har haft Gryets Pascall som 5 åring och nu Gryets Pommac som 4 åring till ungponny SM.
Två helbröder & renrasiga New Forestar.

På denna bilden från i år är Bonette 21 år och har precis fått sitt 9:e föl.


Och vi har fått höst igen, efter en lång varm torr period så ska det komma regn i massor i minst 14 dagar, första dagen 20 mm.
Vintertäckena är framplockade och på hästarna igen.Den 10:e juni på dygn 338 fick
Puma ett stoföl e Leuns Velds Lord RP 181, döpt till Gryets Lady Lia

Lite dramatiskt då Puma ville stå och föla, med dåliga värkar, för mig är det ett felläge. In och kände, tja inte lätt men visst var där nos och två framben, ibland brukar det ordna sig när man känner efter om nosen ligger fel eller något, men nej, hon ville inte lägga sig och föla, kände igen, tja det kändes rätt.
Men för säkerhets skull ringde jag världens bästa veterinär Ursula och om jag lokaliserat framben och nos så fick jag besked på att börja dra. Och ja det var bara att dra, så hon fölade stående och jag försökte fånga fölis i luften.
Kraftiga eftervärkar på Puma, så Ursula fick komma och ge henne lite medicin, vill inte ha något framfall.
Men nu mår alla bra.Gryets Very Petite har varit ute och kameran var framme. Här är hon 8 dagar, hon är bedårande ljuvlig.

Innan vi åkte blev
Gryets Pommac tingad.

Alla skulle badas och putsas.


Den 16:e juni och det var tid att köra den långa vägen upp till Karlstad och få deltaga i
SM I DRESSYR 2017.
Logistiken fungerade utmärkt och vi kom iväg med fulla bilar och fulla släpar i bra tid.
Ida, Åsa och Anders med
Gryets Pontiac & Gryets Pommac i släpen
Jag och Emelie med Gryets Elliot Hawk & Look's Like An Angel i släpen
Annelie och Stella med Nemo och massor av hö, foder och annat smått och gott i släpen
Maria, Ebba och Mai med Very Fair och massor av foder, hö och annat smått och gott i släpen.
 

När vi var i höjd med Trollhättan så slet jag mitt hår, då hade kroppen fått nog av att sitta i bilen, men inte mycket val, bara att lida sig igenom 70-80 vägen som det är i ett par timmar innan man är i Karlstad. Vi var framme vid 14.30 och vi hade fått ett eget litet tältstall, så mysigt.
Lugn och ro för alla. Och vi kunde bo upp till stallet med sjöutsikt.


Ut med alla på kvällen så de fick titta på omgivningarna och se banan etc.
Sen invigning och mat.


Och när tävlingarna drog igång så råkade vi ut för det mesta, bockande ponnyer, skenande ponnyer, ponny som inte ville gå och en domare som inte gillade Elliot. Hoppades på att man hade annat domarpar på söndagen men så var det inte, samma domare och han gillade verkligen inte Elliot och han gav honom oförskämt låga siffror.


Så vi var med om skratt och tårar både av ilska, frustration och glädje. Men jag tror att alla kan sammanfatta det med att vi har haft kul, alla har vunnit något trots resultaten från banorna. Det är ju så att det är inte så många år sedan både Ida och Emelie red på ridskola, deras utveckling har varit enorm.

Och det som var den absoluta höjdpunkten som gör att jag bara rycker på axlarna åt min ponnysars resultat är att
Mai med Very Fair vann 6 års klassen.
Fy F-n rent ut sagt, det blev både ståpäls och glädjetårar när de red ut från banan!
Jag gläds något enormt med Maria & Mai. Det var värt hela resan att få vara med om de vann och man körde glatt hem till Skåne igen, hemma 04.30 på morgonen.

Stella och sin B-ponny Nemo.


Stella och
Look's Like An Angel

Ida och Gryets Pontiac
 


Ida och
Gryets PommacEmelie och
Gryets Elliot Hawk

 


Här möter Elliot sin pappa på framridningen.

Gemensam prisutdelning för alla Ungponnyfinalister

 


Och vi nåddes av rapporten från Skåne att Martha och
Hazelberg's Marit RNF 259-S vunnit en klass på nästa 70%, underbart.Sen har vi då Mai och Very Fair, ja det är ett helt fantastiskt ekipage.
Nu har de bägge blivit;

Vinnare av Ungponny SM för 5 åriga Dressyrponnyer 2016
Vinnare av Ungponny Championat för 5 åriga dressyrponnyer 2016
Vinnare av Ungponny SM för 6 åriga Dressyrponnyer 2017
Hela gänget innan avfärd mot Skåne.
Och jag tror alla är extremt taggade med nya mål.Väl hemma igen så är det vila för alla småttingarna, massor av gräs och bara vila kropp och knopp.


Ja vila för mig också!


Den 25:e juni och ett par dagars sol och storm så nu höggs vallen. Det är nu vi pratar väl med vädergudarna.
Både huggt och sprätt på en och samma gång, nu ska det torka fort.
Danskarna har varning för våldsamt väder om 4 dagar, hej och hå.Gryets Lady Lia, 2 veckor gammal på bilderna
Ida har varit underbar och kommit och motionerat Gryets Power och Gryets Pascall, hon behöver ridtimmar i massor, allt för att utvecklas och bli bättre.
Den 27:e juni kl 22.00 på kvällen dygn 327 fölade Chanel, en liten hingstunge e
Very Fair
<


Gryets Pommac har blivit besiktigad ua och åkt till sitt nya hem. Fine fine Pommac, det är allt lite tomt efter honom.


Stordams Bonette RNF 2615 är konstaterad dräktig med Very Fair.


Den 28:e juni så blev vallen plastad, helt fantastiskt underbart.Han kom sent med pressen och det var nästan mörkt när han var färdig, och det blev en riktig rekord skörd.
Ut mitt i natten och lägga fram pallar för världens bästa Karl ville ta hem balerna under natten i och med att massor av regn hade utlovats.Så här fint ser det ut dagen efter, man blir glad av alla balerna.Och det regnar, men ingen blåst så det är ett regn som kommer rakt ner, lite mysigt. 15 mm på 10 timmar och det ska komma mer.Skönt med regn så jag kan vara inne och vila med gott samvete för jag är så trött så jag ser i kors och knappt vet vad jag heter.


Juni var i mina mått lagom väder, sol i tre dagar och sedan regn och svalare, och sedan sol igen i 3 dagar och sedan regn och så var det hela tiden. Skönt arbetsväder för mig som inte gillar den där hettan.Juli 2017


Chanel och hennes hingstföl döpt till Very Cool efter
Very Fair.Tid igen att köra Flyinge, Degeberga, Flyinge. Vi hoppas på en till nästa år; Puma - Leuns Velds Lord RP 181.Den 9:e juli och min lilla stjärna
Look's Like An Angel är hemma igen. Otroligt spännande och för bra för att vara sant.Vallen har fått en ny runda gödning.Den 10:e juli och Gryets Pennie är hemma en sväng.


Och även utgödsling av skjulen och takförbättring.Och när man står där på taket så ser man Emelie i full fart på fältet först med Gryets Pascall och sedan med Gryets Power. Ser härligt ut.Den 12:e juli och Marcel Jordan stannade till och lastade av.Semesterledigheten är över för Gryets Pascall och Gryets Power.
Det är tid att börja titta på Pride Mandy B RP 1136 om nätterna.Och lite motion och sommarnöje en lördagkväll.Evelina är uppe på ryggen på Gryets Pommery som är 3 år i år.Den 17:e juli och snart har Emelie ridit in Gryets Pennie. Pennie är helt obekymrad över att ha ryttare på ryggen.
Vi säger välkommen till Sverige till Leuns Veld's Danique, född 2012, e FS Don't Worry u
Leuns Veld's Twister ue Kielshoop Honeymill.
Köpt av uppfödaren dvs Leuns Veld's stuteriet i Holland men registrerad som Tysk ridponny.Den 19:e juli och höbalar, höbalar och åter höbalar.


Det är många som är igång nu. Gryets Elliot Hawk, Gryets Pascall och Gryets Power


Gryets Pennie rids i alla gångarter nu, och hon ser så glad ut.


Leuns Veld's Danique har också fått börja sin utbildning, otroligt stabil tjej.Nya bilder på Gryets Pride, 2 år i år. Hon är till salu och det finns en liten film på instagram, sök på stuteri gryet.Look's Like An Angel är också igång igen efter sin vila. Det bästa hon vet är att springa i full fart i ökad trav.
Det känns som om Emelie vill ha lite spänning i sitt liv.
Bock och bus på fältet med ponnyerna.Publik,
Don Dalegro med kompisDen 21:e juli och massor av regn på natten och förmiddagen, upp mot 15 mm så det fick bli löshoppning av hela gänget.
Och det var massor av bus och pigga ponnyer, så ja det blev väl ingen riktig löshoppning, mest bus och full fart.


Gryets Pennie 5 år


Gryets Elliot Hawk 4 år


Look's Like An Angel 5 år


Gryets Pascall 9 år


Gryets Power 7 år


Leuns Veld's Danique 5 år


Alldeles för länge sedan vi löshoppade.....


Resultatet; 1 tappsko (även om vi hade skydd långt upp över öronen på dem). Jaja lite svinn får man räkna med, bara alla har kul.Pride Mandy B RP 1136 visar tydligt att fölning är på gång, så här har det sett ut ett par dagar nu.Den 22:e juli på dygn 331 fick Pride Mandy B RP 1136 en liten hingstunge e Very Fair, döpt till Gryets Very Much
 

Man går in och sätter på kameran så ser man dessa två ligga och sova på exakt samma sätt. Så gulligt!Den 23:e juli och nästan 17 mm regn på ett par timmar, allt flyter.... alla vilar.Leuns Veld's Danique och Emelie har nu börjat öka farten och travar.
Gryets Lady Lia är nu så last och åkvan att hon stegar rakt in i släpet och ställer sig bredvid
mamma och äter av sitt hönät, då har man nog lastat och kört lite många gånger.....Den 28:e juli och solen tittade fram lite så vi gick en runda i hagen och försökte få lite bilder på fölen.
Very Cool, e Very Fair u Chanel, ca 1 månad


Gryets Lady Lia e Leuns Veld's Lord u Puma ue Verona's Gerswin, ca 1,5 månad


Gryets Very Petite e Very Fair u Gryets Pirellie RNF 2784 ue Priory Dallas RNF 122, ca 2 månader


Gryets Very Bright e Very Fair u Stordams Bonette RNF 2615 ue Hippus Cavalier NFH 101, ca 4 månaderFamiljen Hoff kom för lite träning.
Stella och Look's Like An Angel


Och lilla syster Nellie med Gryets PennieEvelina kom förbi med sin Gryets Pommery, fantastiskt fin kille, han har verkligen växt till sig.Datorhaveri, återkommer när det är fixat

Mannen min gjorde en mycket bra insats och datorn är tillbaks.
Mycket har hänt under tiden, fyller på med lite efterhand.

Julimånad var regnig och kall men enligt mig var det ett fantastiskt väder, inte en enda dag som jag behövde lida av extrem hetta, inte en enda dag med extrem värme, bästa semestermånaden på mycket länge.Augusti 2017

Pride Mandy B RP 1136 med sin fölis Gryets Very Much
Den 2:e augusti blev Gryets Very Much och Gryets Very Bright tingade.


Den 3:e augusti och ett enormt skyfall kom in över Kävlinge, på mindre än en timme fick vi över 20 mm regn och Kävlinge centrum blev översvämmad och stod under vatten-Den 11:e augusti och det var tid för Ungponny SM i hoppning.
Ida och hennes Gryets Pontiac hade kvalat dit.

Och så bra det gick, LA bana i 3 dagar, och de slutade på en hedrande 6:e plats.
Vilken ponny! Vilken ryttarinna!
Gryets Pontiac har en meritförteckning som är hyffsat komplett vid 6 års ålder.
3 års test med dubbelutmärkelse dvs både gång och hopputmärkelse, startat hoppfinalen.
41 poäng exteriört på kvalitetstävlan
Kvalat till ungponny SM och Ungponnychampionatet i dressyr som 5 åring
Kvalat till ungponny SM som 6 åring i dressyr.
Kvalat till ungponny SM som 6 åring i hoppning.
Nu är han även kvalad till Ungponnychampionatet i både dressyr och hoppning!!
Shit vilken ponny vi fött upp!!


Och Pontiacs mamma Hazelbergs Marit ville ju också vara duktig, hon slog till med en vinst i LA dressyr samma helg.


Leuns Veld's Danique går från klarhet till klarhet under sadel och Emelie vidgar vyerna för henne och nu fick hon komma ut på vallen.


som sällskap gick Märta och Gryets Pride med
 


Den 10:e augusti tröskades vetet och vi kan rida på fälten, tjoho.Och så har Kristoffer och Micke hjälpt mig med att bygga ett skjul i sommarhagen, snart färdigt.Den 19:e augusti och Nellie 10 år hoppade upp på Gryets Elliot Hawk 4 år och det såg hur bra ut som helst.

Elliot är helt underbar, han klipper mitt gräs, han vårdar träden och plockar äpplen.Vimse 1 år i år är en bestämd katt som helt plötsligt flyttat in, och han tror att han är en hund.
Mitzy ligger på filten och sover och då lägger han sig på andra hundfilten och sover likadant....
Djur är fantastiska.Den 22:e augusti och som hästägare gläds man åt konstiga saker ibland, men jag blev jätteglad när Karl tömde min gödselhög, och så har han sparat lite så mina maskar är kvar.Sen det absolut häftigaste jag gjort på mycket länge!
 


Once in a lifetime (tror jag)

Look's Like An Angel är dräktig med FS Mr President via embryo transfer, gjord hos Höjelse Hästklinik i Danmark.

Helt helt otroligt för jag trodde inte detta skulle fungera.

Körde över Look’s Like an Angel och de seminerade och hittade ett Embryo på 7:e dygnet som de flyttade över till ett mottagarsto.
Den 15/7 fick jag besked på att det fanns en dräktighet på 14:e dygnet.
Den 29/7 fick jag besked att det fanns en dräktighet på 28:a dygnet.
Den 15/8 fick jag besked på att det fanns en dräktighet på 45 dygn.
Och nu har vi hämtat hem Evita som hon heter.

Detta gick så enkelt så det är egentligen för bra för att vara sant.

Är nämligen inne på 3:e vändan med Puma för inte vill hon bli dräktig och inte i brunst heller, flyinge stänger i mitten på augusti så det känns rätt kört. Och ja när väl brunsten inföll så fanns det igen semin att få.... suck....

Fölungen Look’s Like an Angel och FS Mr President blir lite linjeavel på FS fantastiska supersto FS Golden Sunlight, hon kommer som farfars mor och morfars mor.
Tack alla som hjälpt till, Familjen Cademar Nilsson, Maria och Micke, Emelie mfl!
Och Höjelse Hästklinik i Danmark proffs, verkligen proffs.
Evita;

Som veterinären i Danmark sa, där är gott om plats för ett ponnyföl. Japp, det är där!


Den 26:e augusti åkte Leuns Veld's Danique hem till Martha.Och sedan lastade vi och körde ner till Österlens Hästvänner i Bollerup.
Evelina skulle visa sin Gryets Pommery på treårstestet och vi skulle visa Puma på ponnyutställning för stamboksföring i ASRP.

Pommery fick scenskräck och smög runt sargen och var helt opåverkbar, synd för han rör sig riktigt bra och hoppar fantastiskt. Men men så är det, man vet aldrig hur det går med de där unga hästarna. Kapacitet är där i honom i alla fall så det räcker och blir över. Hinderna ser små ut....Sen exteriörbedömning av Puma till stamboksföringen och hon fick jättefina siffror.
40 poäng och en 9:a på skritten.
Denna fantastiska bild tog Märta, Märta var vår fotograf hela dagen, superduktig!Fler bilder på
Puma och Gryets Lady Lia .
Lia fick inte så bra visningssiffror och det förstår jag, hon ser inte rolig ut just nu och hon rör sig inte alls.
 


Detta var vad Lia tyckte om att vara iväg... sur och trött såg hon ut... och ja det var en lång dag för henne även om vi hade box till dem medan de väntade.


Lillasyster Nellie 10 år fick lov att prova Look's Like An Angel.Alltså vilket fantastiskt underbart väder vi har. Vindstilla, runt 20 grader varmt och sol, ibland någon regnskur men inget ihållande regn.


September 2017
Tid att börja ge hö i hagarna.Den 3:e september och stona med föl går nu tillsammans.
Stordams Bonette RNF 2615 & Gryets Very Bright
Gryets Pirellie RNF 2784 & Gryets Very Petite
Puma & Gryets Lady Lia

Pride Mandy B RP 1136 & Gryets Very MuchSå kom den här damen promenerandes till maten och hade en liten kyckling i släptåg.
Undrar var hon varit och ruvat fram den.Pride Mandy B RP 1136:s dotter Pride Cementa B, var också i Bollerup och gick 3 årstestet.
Hon fick gångartsutmärkelse med siffrorna 887 898 = 48 poäng
Stort Grattis till Gunilla som fött upp och äger Cementa.


3:e september och Anette och Pontus visade Gryets Paladin på 3 årstestet i Åstorp, och han fick ett superduperbra test.
Både gångartsutmärkelse och hopputmärkelse med kanonsiffrorna
897 888= 48 poäng och 9-9 = 50 poäng i hoppning
Stort stort grattis till Anette och Pontus.


Så himla fantastiskt roligt, sista avkomman av kombinationen av Priory Dallas – Kastors Winnie.
Winnies sista avkomma och Dallas näst sista årskull.


En annan Winnie avkomma som det går bra för nu är Gryets Pepito och sin unga ryttarinna.
De tävlar lite smått i både hoppning och dressyr. Med vinst i en dressyrtävling.Den 5:e september och sista dräktighetskontrollen gjord för i år och det blir förhoppningsvis 3 fina föl nästa år.

Stordams Bonette RNF 2615 & Very Fair
Look's Like An Angel & FS Mr President
Pride Mandy B RP 1136 & Very Fair

Alla betäckningarna klara för Very Fair och 100% dräktigt även i år
tror inte det finns något som han (och Maria) inte lyckas med…..


Den 9:e september och nästan inget regn på 3 veckor, fram till nu. Mer än 35 mm på ett par dagar, men det är ett regn som kommer "sommarfint" dvs rakt ner och det är varmt ändå.Gryets Paladin blev ju bästa hopp ponny på 3 årstestet!!
Fina 50 poäng och nästa kom på 48 poäng. OJ vilken grabb!Puma har fått sitt stamboksnr RP 1371


Den 13:e september och denna höstens första storm är på ingång.
26 m/s i byarna hotas det med och tågen här utanför är inställda nästan ett helt dygn.
Allt löst är inlåst, skjulen förankrade, stötter tilll staketen uppe mm mm nu är det bara att sätta i öronpropparna och försöka härda ut.Den 17:e september körde vi ett litet genrep inför Ungponnychampionatet, Mai och Look's Like An Angel gjorde tävlingsdebut tillsammans. Oj så bra det gick. Vinst på över 70% i LB:1! (Mai har suttit på henne 4 gånger innan denna tävling)


Emelie och Gryets Power var också med och de fick fina 66% även om det var lite spänt hos ryttaren som går vidare till ponnyn.


På vägen hem så fick Emelie något meddelande om att där var programträning på Torn med lediga tider så hastig och lustigt lastade vi om och körde iväg med Gryets Elliot Hawk för lite miljöträning.Nu packar vi inför Championatshelgen, det ska bli kul att komma dit och titta på alla fina Svenskfödda ungponnyer.
Och även tillbringa ännu en resa och helg med fantastiskt goa människor.


Den 23:e och 24:e september var det Ungponnyfinaler i Vetlanda.
OCH SATAN I GATAN VAD DUKTIGA ALLA VAR!!!

På lördagen så var det riksfinal i hoppning för 3 åringar och
Gryets Paladin vann hoppfinalen kat C!!!
Som han hoppade, fina siffror fick han:
Tekn och förmåga; 9 Temperament; 8 Galopp; 8,5 Totalt 8,5
Grattis Anette och Pontus!!


 Gryets Pontiac och Ida startade första omgången i 6 års championatet i hoppning och så duktiga de var!!
0 fel och en andra plats och 8,7 i betyg, wow.Very Fair och Mai startade första omgången i 6 års championatet i dressyr och fick helt fantastiska 80,8% och vann givetvis överlägset på det.Look's Like An Angel och Mai startade första omgången i 5 års championatet i dressyr och det blev en spänd och tittig runda, men ändå fina 74,0% och en andra plats. Men oj vad fin hon var stundtals.Vi firade givetvis på kvällen i stugan med lite mat (färdigmacka från Ica Maxi...).Söndagen,
först ut kl 08.10 var Look's Like An Angel och Mai i andra omgången i finalen och det var en otroligt fin runda som gav fantastiska 80.6% i betyg, alltså 80,6%!!! shit!! och en 9:a på traven, herrejävlar rent ut sagt.
Ja de vann ju överlägset!Sen var det tid för
Gryets Paladin att starta gångartsfinalen och han fick fina 8, 8, 8 i betyg. Grattis Anette och Pontus!!Very Fair och Mai startade andra omgången i 6 års finalen och en fin runda som gav 79,4%!! Ja de vann ju även denna rundan överlägset.Och sen var det tid för Gryets Pontiac och Ida att starta andra omgången i hoppningen och jag tyckte det var ruggigt högt, men inte en bom rörde de och de fick så fantastiskt fina omdömen av Harald Jönsson att jag grät en skvätt. Där blev det lite för mycket för mig, 8,5 i betyg fick de, superbra!!Vilket resulterade i
Gryets Pontiac och Ida blev sammanlagt 2:a placerad i 6 års Championatet Kat C. GRATTIS bästa Ida!!
Look's Like An Angel och Mai vann 5 års Championatet i dressyr kat C, och var högst bedömd av alla 5 åringar.
Tack Mai!!Och
 
Very Fair och Mai vann 6 års Championatet i dressyr kat C och var högst bedömd av alla 6 åringar.
Grattis Maria och Mai!!
Mai gjorde en sammanräkning och kom fram till att Very Fair högst bedömd av alla dressyrponnyer och Look's Like An Angel näst högst bedömd. Lite lätt galet det där.
Tack MaiSå alla åkte hem med rosetter och plaketter och fick vara med om prisutdelning, SKITKUL!!
Och jag var hyffsat matt och tagen så stackars Åsa fick köra både upp och ner från Vetlanda, de ville nog inte ha mig vid ratten. Vi var full lastade om man säger så.Emelie och Märta var flitiga där hemma med att motionera ponnysar och rensa ogräs på ridbanan, Tack tjejer!När vi kom hem var det rätt in i verkligheten för det utlovas sol, värme och blåsigt så

Den 26:e september blev vallen huggen för en andra skörd.Den 29:e september och vallen blev pressad. Andra skörden blev även den en rekordskördTidningenridsport.se!!Den 30:e september och Emelie tävlade Gryets Power och fick fantastiska 73%.
Oktober 2017
Den 1:e oktober sista fina dagen på ett tag så vi tog ett jätteryck och fick ihop skjulet.
Tack Micke!


Från sol och värme till lite ruggigt småregnigt väder.
Emelie kantrar ponny på fältet.Tror jag börjar fatta nu vad som hände... De vann ju!!Den 5:e oktober så flyttade Chilli in, en 10 månaders blandrastid av Rottweiler/Labrador/MastiffTidningen ridsport kom i brevlådan och oj vad fint skrivet.Det kan regna när det väl sätter igång.När det regnar ute så passade vi på att städa sadelkammaren, det var välbehövligt.Grabbarna är glada för sitt skjul och sin tittglugg så de kan se vad som händer.Den 14:e oktober och det är 16 grader varmt!! Underbart skönt. 1 storm i veckan med klass 1 varning och upp mot 22 m/s, men det har varit "snabba" stormar som varit över på någon timme och när det har varit ljust ute.


Nu ska vi få upp mot 20 grader varmt och inget regn på en vecka, helt ljuvligt.
Vackra färger nu.Stor hund kräver stora leksakerDet är allt lite mysigt i höstmörkret när man ser ljuset från ridhuset en sen lördagskväll.Den 22:e oktober och sista omgången av allsvenskan Div II, Trelleborgs ridklubb. Det har regnat, i massor och här skickade de ut oss på en gräsplätt att parkera. Blev lite 80-tals känsla över det hela, bara det på 80-talet så drog de loss bilekipage med en traktor, nu för tiden så ringer man bärgare istället...
Duktiga tjejer som kämpade väl på en rörig tävlingsplats och fick en fin 5:e plats totalt.Och Hazelberg's Marit RNF 259-S och Martha har startat FEI dressyr, så otroligt duktigt gjort, check
Den 25:e oktober och det regnar och regnar och regnar, 15-20 mm varje vecka nu. Allt flyter, och vi utvecklar simhud mellan tårna.


Men idag kom faktiskt solen fram en liten stund och även om det blåser halv storm så blev det riktigt skönt.
12-15 grader och gräset växer som aldrig förr.


Oktober månad kan väl sammanfattas såhär;
Massor av regn, dubbel mängd mot normalt, så allt är blött och lerigt, men ännu är det meterologisk sommar och gräset växer.
Även den mörkaste oktober på 16 år. Och regnigaste på 19 år....November 2017
Klockan omställd till vintertid och det är rätt drygt, men november ska bli mindre blåsigt och mindre blött, jaja man kan ju hoppas i alla fall.

Very Cool och Gryets Lady Lia fick komma ut en sväng på ridbanan, kort film finns på instagram, stuterigryet
Blött vått och skitigt, men det var riktigt roligt att se dem.


Finns även en kort filmsnutt på Gryets Pennie på instagram, hon har gjort stora framsteg i ridningen på kort tid.Den 6:e november blev det meterologisk höst, (dygnstemperaturen under 10 grader i 5 dygn) men det är varmt och gräset växer än.


Den 9:e november och det är plaståterlämning, efter att samlat ihop och packat i plastsäckar så är släpen full.
Skönt att bli av med plasten innan vintern.Mannen min har förhoppningsvis fixat de stora datorproblemen som jag levt med i några månader, helt ljuvligt underbart. Tack!!

Håriga ponnyer i värme funkar inte så bra i ridningen så Emelie har plockat fram klippmaskinen.
Gryets Power och Gryets Elliot Hawk mindre håriga.Vi har även gått in i vinterläge, skorna är av och rullande viloschema för alla som är igång.


Det börjar bli stallhund av Chilli.


Och den som inte känner Chilli och sätter sin fot här oannonserad, det är nog det sista den gör.... Känns riktigt tryggt.

De gamla damerna Mitzy och Zira lär henne allt dom vet och kan.
Den 19:e november och Gryets Elliot Hawk och Emelie var iväg på klubbdressyr, första riktiga programridningen för Elliot.
Han är så söt.Sen trillade jag över detta, Leuns Veld's Daniques helsyster Leuns Veld's Dior.
Dior är 1 år äldre än Danique.

och det kändes ju bra, hehe och lite lika är de, här är Danique när hon kom till Sverige.
 


Den 29:e november och det regnar, regnar och regnar. En regnfri dag utan vind är ett riktigt halleluja-moment.
20 mm på ett dygn är inget konstigt. Hagarna består av små insjöar.

Vår höleverantör har varit med i 60 år och han har inte varit med om något liknande, det går inte att komma ut på åkrarna för att plöja eller göra något alls på åkrarna.
Danskarna har konstaterat att sedan de började mäta regn så är det 33 år sedan det kom så här mycket regn.December 2017


Gryets Fair Play 2,5 år                                                Gryets Pomerol 2,5 år
 
Pomerol, (Priory Dallas-Stordams Bonette) är som de andra, han är ju nummer 6 i helsyskonskaran, inte så spännande för mig men han är troligtvis väldigt bra.
Spännande är däremot Fair Play (Very Fair-Gryets Peggie-Priory Dallas), han vill jag bara sitta upp på och rida typ NU. Han ser fantastiskt spännande ut.
Det blir en härligt vår nästa år också!


Den 11:e december och nu har den skånska vintern kommit. Vädret vet inte om det ska hagla, snöa, regna eller regna underkylt.
Jaja inga stormar eller massor av minusgrader i sikte i alla fall, det är jag glad för.Den 16:e december och solen tittade fram!! och vindstilla, helt ljuvligtDen 17:e december och vi vakna upp till helt vitt, och vindstilla, otroligt skönt att slippa det detta mörker för ett litet tag.


Gryets Lady Lia har haft lite boxvila pga skräp i en hov, först gips en vecka och nu är hon lindad om hoven.
Detta är en dam som rör sig i en fantastisk uppförsbacke med underbara bakben.


Snön låg bara 1 dag men det var ljust och fint.


24:e december, halv storm och 9 plusgrader.
Älskade Evelina har gjort ett jättefint julkort på Gryets Pommery.
Med detta vill jag önska alla en riktigt God Jul!29:e december, solen tittade fram, ny energi är inhämtad inför nya året genom att testa en vedeldad badtunna, det var riktigt gött.
En härlig upplevelse. Japp jag har världens bästa grannar.

Jag har aldrig tidigare krattat ihop lera för att skotta undan lera, men nu har jag gjort det också. Gårdsplanen är inte kul och man kasar runt i eländet och sedan drar men leran med sig in i stallet, så leran måste samlas ihop så det blir fast mark under fötterna.


Sista dagarna på året!
Gott Nytt År önskar vi alla där ute i Sverige och i resten av världen!