Meritförteckning över ponnyer från Stuteri Gryet:
Dubbelutmärkelse 3 års test, Dubbelutmärkelse kvalitetstävlan 4 åringar, Guldbelönade ston, Diplomsto, RES BIS, Riksfinalvinnare 3 åringar hoppning, Riksfinalvinnare 3 åring gångarter, Riksfinalist 3 åringar, Riksfinalist 4 åringar, Ungponnychampionatvinnare dressyr 5 åringar, Ungponnychampionatvinnare dressyr 6 åring, Ungponnychampionat finalist hoppning 6 åring, Ungponny SM hoppning finalist 6 åring, Ungponny SM dressyr finalist 4 år, Ungponny SM dressyr finalist 5 år, Ungponny SM dressyr finalist 6 åring, Ungponny SM dressyr Brons 4 åring, Ungponny SM dressyr Silver 4 åring, Ungponny SM dressyr Silver 6 åring, New Forest Mästare i Fälttävlan, New Forest Mästare i dressyr, SM Guld i Fälttävlan Lag, 3 SM kvalade dressyr, 6 FEI ponnyer i dressyr, SM Guld dressyr, SM Brons Dressyr. 2 x SM Brons i Dressyr Lag. Diplom från Svenska New Forestföreningen för uppfödning av 2 av Sveriges bästa New Forest ponny i dressyr.
                                                            


2016 startar upp med att försöka vända blad och hitta positiv energi.

2015 gick i djupa dalar och höga berg kan man verkligen konstatera. Året började som ett riktigt skitår och slutar som ett riktigt skitår.
Men däremellan så fanns det ju riktigt riktigt fina höjdpunkter och det är dem jag måste försöka fokusera på.
Ibland undrar man vad man sysslar med när bakslagen är fler och större än det positiva.

Det som var helt fantastiskt i fjol var 3 åriga
Look's Like An Angel, hon det mesta rätt oavsett vad det var.
På Syd Welsh utställning;
Guldbelönad  +  Welshpartbred Junior Champion +  Welshpartbred Champion


På 3 års testet i Billdal så fick hon
Både gångartsutmärkelse och hopputmärkelse!


På riksfinalen så
Vann hon gångartsfinalen och var högst bedömda gångartsponnyn bland alla visade 3 åringarna.


Vilken liten tjej! Hon har fått 8,5 på skritten, 9:a på trav, 9:a på galopp, 9:a i hoppning.


Gryets Power kvalade som 5 åring till Ungponny-                   Gryets Pontiac visades och fick 41 poäng exteriört
championatet i dressyr och blev 4:e placerad i finalen.           på kvalitetstävlan.

                      


2015 började med att jag fick ta bort mina underbara
Kastors Winnie RNF 2399 pga åldern i mars.
Sedan kom
Gryets Pirellie hem i ett stort sjukt paket från fodervärden i maj.
Sen dog min högt älskade
Priory Dallas RNF 122 framför mina ögon i augusti.
Och två dagar innan jul så kom det hårdaste slaget av dem alla, som en blixt från klar himmel och
mattan rycktes ännu en gång undan under fötterna på mig.


                      Kastors Winnie RNF 2399                          Priory Dallas RNF 122
                     6/5 1991 - 20/3 2015                                  1991 - 13/8 2015

    


Ja eländen avlöste varandra, började egentligen med små elände och avslutades med det största eländet.
Precis när man hämtat sig från det ena så kom det andra....Inga föl kommer att födas under 2016, älskade, underbare Priory Dallas RNF 122 dog innan vi hann betäcka våra ston.

Och mycket, mycket mer hände, som går att läsa här hänt 2015Januari 2016
Januari börjar med lite lätt kyla och minusgrader, förhoppningsvis varar det bara några dagar, däremot är det bra med kylan just nu för det torkar upp lite så vi slipper all lera som finns överallt nu.

Fick en underbar nyårshälsning från Gryets Pirat, här är han ute och drar lillmatte på skidor.Tillbringat nyårsslaget i stallen som vanligt, och de där rislamporna som man tänder på och skickar upp i luften de vällde in över husen. Vinden blåste åt mitt håll och jag kommer att hitta många i hagarna i morgon, en landade utanför stallen och den glödde fortfarande....Den 4:e januari var vi och fick mätt Gryets Power som 6 åring till 146 cm och Look's Like An Angel som 4 åring till 137 cm.


Den 5:e januari fick vi lite snö, inte mycket, skönt. Men däremot så kom vintern och det blev -5 till -8 dag och natt, och en bitande östlig vind som ger en kyleffekt på -13 till -17.


Så nu handlar det mesta om varmvatten, varmvatten och åter varmvatten, vill inte ha kolikhästar.
Hacka is och fylla på nytt varmt, morgon, middag och kväll.Skulle flytta ringarna som är runt hösilagebalerna till stona och ja varför inte det också, de var ju fullständigt fastfrusna i marken, så nu har man tillbringat x antal timmar tillsammans med ett järnspett för att få loss dem, och det gick till slut.Skottkärran som jag kör varmvatten med gav upp, och det är så kallt så kallt i vinden så fingrarna fryser till is bara man tänker på att ta av vantarna. Så nu är det första gången i mitt liv som jag skruvar ihop något redskap inomhus. Måtte det bli plusgrader snart.....Den 7:e januari och DMI hade snöstormsvarning för natten och nu viner vinden och snön far runt. Jo jag bad om plusgrader för att underlätta och visst blev det mildare, runt -1, det blir i alla fall mindre jobb med att hacka is, men nu kommer snön istället..... Vet inte vilket som är bäst eller värst. Man kan ju hoppas på att det blåser så mycket så snön far förbi och inte stannar här.Den 8:e januari och jag är glad i uppfödarehjärtat, Gryets Pontiac är besiktigad ua och såld till Åsa och Ida med familj. Han behöver inte flytta en centimeter för han har bott hos Ida sedan i höstas. Helt, helt underbart.Den 9:e januari och ett par plusgrader, och lite snö kvar.Den 10:e januari och Gryets Pontiac och Ida har varit på sin första Pay and Jump. Duktiga! Så det blev en liten rosett.Ett par dagars andrum med plusgrader sen kom vintern igen och även med mer snö. Visst det är jättevackert, men - 12 grader om nätterna och -7 på dagen innebär att allt fryser, vattenrör, vattenkranar, vattenkar och håller dessa minusgrader i sig så är vattenpumpen snart ett bekymmer också.
Men det gäller att tänka positivt, det är ingen stormrisk i alla fall så länge vi har kallt och nordliga vindar.Det inte Anticimex fixar det fixar Zira och Mitzy.... De är extremt duktiga råttjägare. Det är så kallt nu så även de små ovälkomna djuren drar sig inomhus till stallet och letar mat och vatten. Örk.Den 21:e januari och Gryets Picasso blev veterinärbesiktigad ua.
Vintern visar sig från sin bästa sida här i Skåne, även om -13 på nätterna är för kallt, men på dagen är det alldeles underbart, massor av rimfrost på morgonen, sen strålande sol och vindstilla, då kan jag också tycka om vintern.
 Öppnade ny hösilagebal till stona och Gryets Pride och Gryets Fair Play hjälpte till, ja fega är de i alla fall inte, för upp i plasten och busa.Den 23:e januari och Gryets Pontiac och Ida har varit på dressyrtävling. Herregud vad de var duktiga, en 2:a placering på första tävlingen!Och nu kommer plusgraderna!
och blåsten och regnet. Fortfarande tjäle i marken så regnet har ingenstans att ta vägen.
Men 8 plusgrader på dagen och ljust till 17.30 om vi har en bra väderdag, ljuvligt!


Den 27:e januari så började Gryets Picasso sin resa uppåt i landet. Inte ett öga var torrt när jag lastade på honom på bilen. Hoppas han kommer att tycka om Norrland lika mycket som jag gör. Vi önskar världens underbaraste grabb all lycka i världen. Omlastning och övernattning i Stockholm och sedan vidare upp till Ångermanland.Den 30:e januari och Evelina ville på roadtripp så det blev en hel dag i bilen. Riktigt fina hästar fick vi se.
Februari 2016
Den 1:e februari, vårtecken i trädgården, tack för det! 8 grader varmt, regn på tvären och storm på ingång.
Allt löst är inlåst, dörrarna spärrade, staketen stöttade mm. DMI.dk har stormvarning fram till den 3:e februari och 27 m/s,
hoppas det inte blir så illa här.Den 6:e februari och man hittar lite tänder här och var i krubborna
Helt perfekt att tänderna är fällda för snart är det tid att sätta igång dem efter deras vintervila.Den 7:e februari och vi fick en försmak av våren, sydliga vindar och helt, helt underbart med sol som värmde gott.
Zira och Mitzy njöt i solen och vi har satt igång ponnyerna och försöker formatera om dem från vintertjocka tuffsiga luffsiga skogsmulleponnyer till smala välmusklade fina tävlingsponnyer, känns som om vi har lite att göra där ett tag....Den 13:e februari och man vaknade upp till detta... Snö och minusgrader, väldigt vackert men detta var ju inte vad vi ville ha, vi hade precis satt igång ponnyerna. Som tur är det tö på dagen och minus om nätterna så det blir inte så mycket jobb med varmvatten.Den 17:e februari blev det officiell vår. Enligt SMHI kan det inte bli vår innan den 15:e februari och sedan måste det vara över 0 grader i 7 dygn och så räknar de bakåt på något skumt sätt.
ja den är nog bara meterologisk vår för vädret bara står och väntar på värmen på något konstigt sätt.
Kallt känns det som, men man kan lägga undan de allra tjockaste vinterkläderna. Minus på natten men plus på dagarna.


Den 19:e februari och sakta sakta börjar ridbanan töa. Fortfarande minusgrader om nätterna men i alla fall precis över nollan på dagen.Underbar vy en helt vanlig dag, rådjuren går och betar på grannens fält.Vårprojekten är igång, hinner inte odla så nu åker odlingsbänkarna bort, det blir bättre plats att köra med traktorn
och eventuellt mer plats för att lagra hösilage.Matchvikten blev på något sätt snabbt och lätt ordnat inför vårens hästprojekt, och jag får oerhört mycket positiv energi från denne grabben och Maria. Herregud vilken helt underbart fantastisk kille det är att sitta på, jag är Maria evigt tacksam för detta.Dessa små liven vill nog också ha lite vårvärme.
Mars 2016

Bilen på verkstad = ingen dragbil, sadlar på omstoppning/tillfixning och jag ligger lite efter i det mesta.
Men men, vi hinner nog ikapp i år också.
Den 1:e mars och DMI.dk har snöstormsvarning.... Spännande, undrar om man vaknar insnöad. Vill ju ha värme, inte snö!Lite snö blev det i alla fall på morgonen men sen övergick det i regn och nu är det är blött, vått och lerigt istället.
 


3 ston att betäcka i år.
Stordams Bonette RNF 2615
Puma
Gryets Pirellie RNF 2784
Man är allt lite vilse i tankeverksamheten, vem ska betäckas med vem.
Allt var mycket enklare när Priory Dallas RNF 122 levde, han är så saknad så det finns inte ord


Den 5:e mars fick vi snö, suck...11:e mars och äntligen!! Inget regn på minst 10 dagar, och sol och svaga vindar, nu är det VÅR!!12:e mars och tusen saker på gång, vårkänslor på hög nivå.

Räfsa, ett vår måste för mig, och släpen ska städas inför nästa helg.


Mitzy fäller i massor och grannen ska lämna järnskrot och då gäller det att hänga på.


En härlig vårrabatt.
 


Och den 3:e blåklockan jag har i mitt liv.
Första var Rubizett, andra var Elmholts Noblesse och den tredje nu Gryets Pascall. Det bästa med ett blåklocka är att man glömmer aldrig vem, när och hur.... Denne gången gick jag i alla fall inte ner för räkning som tur var, även om man såg ett lätt stjärnfall.
Den blir större och färggrannare för var dag som går, och kinden och näsan känns som om de blir större och större, inte snyggt alls..
Och denna gången var de inte värre än att jag skulle rätta bootsen och jag fick ett knä på alldeles rätt ställe vid ögat.Gryets Pirellie RNF 2784 är avlämnad som sällskap till sin bror Gryets Pontiac och Ida med familj, nu hoppas vi på att det fungerar.Den 16:e mars var Anette och Pontus och fick mätt Gryets Pennie till 138 cm, se så fin hon är och som hon blänker, TACK!!Emelie är duktig och motionerar ponnysar här på Look's Like An Angel, 4 år i år.och här på Gryets Power 6 år i år


Oftast är där skumma märke på ridbanan efter Emelie och Power, tror Power har mer kul än vad Emelie har men Emelie har i alla fall full koll på hur hårt underlaget är, haha!Den 18:e mars och jag och Micke tog Marias Very Fair och körde till Grevagården för att se om han kunde komma in i Kvalitetsboken för Welshpartbred.
Lille grå som vi kallar honom, det är en helt sjuk ponny att sitta på, eller hur man nu ska uttrycka sig. Jag har aldrig suttit på något liknande i hela mitt liv och är helt övertygad om att jag aldrig kommer att sitta på något liknade igen. Han är helt helt fantastisk att rida.
Mer bilder och info kommer när jag gått igenom alla bilderna.
Han fick på gångartsprovet under ryttare (på en avelsvärdering), håll i hatten;
Skritt 7,5, trav 8,5, galopp 9, allmänt intryck 85, utvecklingsbarhet 9, helt galna siffror, han är bara så bra den ponnyn.


Tack Maria för att jag får njuta av din fina ponny!

Här kommer lite blandade bilder från helgen på Grevagården med "Lille Grå".På hemvägen strax utanför Skövde stannade vi till och hämtade en liten ponny till Maria.
Och gjorde något icke helt lagligt, men vad gör man med en liten 1 åring i släpen, jo sitter en timme i släpen på ett par halmbalar, ja Ni vet, allt för dessa djur. Hade inte Micke stannat och öppnat efter en timme så hade jag nog somnat där i släpen i halmen, för det var riktigt mysigt.Hemma mitt i natten och upptäckte på söndagsmorgonen att min underbare man fixat nya ute höbaljor till mig och lastat skot och pysslat med annat också. Tack Stefan, Tanja och Emelie för Ni fixade allt här hemma.Den 20:e mars och grabbarna fick komma ut på ridbanan och röra på sig.
Mycket vårkänslor.

Härliga hingsthormoner i denna grabben, 3 årige Gryets Elliot Hawk
Vi brukar ha en flygande köttbulle på våren och i år är det 3 årige Gryets Pommac.
 Är man stor ska man vara snäll och han är riktigt stor men helt ljuvlig i sitt temperament, 2 årige Gryets PommeryDen 25:e mars fick vi gödningen utkörd. Det har varit torrt nu i 2 veckor så det går att komma ut på vallen utan större skador.
En timme senare så regnar det, ibland ska man ha tur.Boostar man gräset på våren så kanske man ska boosta sig själv också.
Får se vad kaffe, vätskeersättning, vitaminer och nypon ger. Mer energi eller kanske bara sömnlöshet?Avvänjning har påbörjats för Gryets Pomerol och Gryets Fair Play.

Mammiga grabbar som kallar, kallar och kallar; Mamma MAMMA, MAMMA.Gryets Pommac levde upp till sitt smeknamn "den flygande köttbullen" och gled snyggt över staketet på hagen så hastigt och lustigt fick staketet höjas 30 cm, och kastration blev bokad.Ida och Gryets Pontiac är riktigt duktiga på dressyrbanan, 5 år och han har slagit till med över 68% i en LB! Imponerande. De bägge kommer att bli riktigt farliga när Pontiac har fått lite mer rutin och blivit starkare. Ida är klok, dressyren är ju all grund i ridningen, även till hoppningen.
En regel som jag fått inprentat sen jag kunde gå i princip; ska du tävla LC hoppning ska du kunna rida LB dressyr, ska du tävla LB hoppning ska du kunna rida LA dressyr.Den 28:e mars var det första dagen detta året som det blåste varmt, skönt!


Skatorna bygger extremt högt i år, måste leta upp bondepraktikan, men visst är det så att då blir det en torr sommar, för det ska ju inte regna i boet.Den 28:e mars och annandag påsk, och kycklingar. Undrar hur många syskon den lille har under mamma.Mars månad var överlag helt underbar vädermässigt, torr men kall, dagar med varma vindarna var lätträknade och det var ett par minusgrader om nätterna i princip hela mars.
Men det är lite skönt med att det var en kall månad för då är vädret stabilt, dvs ingen nederbörd och inga stormar.April 2016

1:a april och vi testar något nytt, blev skitbra rent ut sagt, med största sannolikhet kommer det mer om detta.2:e april och världens bästa Evelina kom för lite motion och träningsvärk så det blev gymnastikhoppning med grabbarna.
Gryets Power

Gryets Pascall


Och Look's Like An Angel fick också hoppa lite, åhh hon är så rolig!Gryets Pomerol och Gryets Fair Play bor nu själv och är helt avvanda även om det är lite klagomål fortfarande.Den 5 april blev Gryets Pommac och Gryets Pommery kastrerade.


Det är verkligen både himmel och helvete när man har med djur att göra.
Evelinas fine Corrizzo 3 år gammal betar numera på de evigt gröna ängarna.
Känns som om det var i går han föddes, lille vännen.
Vila i frid Bruno!
Den 9:e april blev hagarna vårfina, en helt underbar helg.
Den 10:e april fick stona komma ut på gräs och det uppskattades.


Rådjuren betar så fridfullt i närheten.


Zira lunkar runt med sin leksak, 10 år i år och jag är glad för varje dag hon är med mig.Världens sötaste ekipage Look's Like An Angel och Stella.Den 12:e april så kom de och tog ned luft elledningarna. De gick rakt igenom vallen, hagarna, trädgården och gårdsplanen.


Tomt blev det efter ledningarna.Den 16:e april och Evelina kom så "alla" fick komma ut och jobba på något sätt.
Look's Like An Angel


Gryets Elliot Hawk


Gryets Pommac


Gryets Power


Och ett kärt återbesök, Louise kom och provade om hon kan rida efter ett långt ofrivilligt uppehåll, här med Gryets PascallDen 18:e april, då kom hon hem. Pride Mandy B RP 1136, ren lycka, ren drömponny, den damen är prestation på hög nivå, både i avelsboxen och på tävlingsbanan. Tack Helena Grühb, Dimmans stuteri som förmedlade kontakten, Tack familjen Sjöö för att vi får förvalta denna fina dam.
Mandy är född 1999 och Diplomsto, hon är e Derano B RP 116, u Matilda RP 1045 ue Stoatley Pride II RW 6.
Mandy är mamma till 6 avkommor, bla de 3 godkända ridponnyhingstarna; Rubin's Pride Ma-gic RP 159, Brännornas Mozart RP 167 och Brännornas Rigoletto RP 168 och Mandy själv har tävlat upp till dressyr LA:P1 och hoppning LA.

Pappa Derano B är en tysk ridponnyhingst som ligger bakom FS Don't Worry, mamma Matilda är ett supersto, Diplomsto 10 9 7 8 9 = 43 p och har lämnat inte mindre än 6 diplomston, morfar Stoatley Pride II RW 6, är far till 9 SM medaljörer i alla grenar och bla far till välkände Ante. Ja listan är lång och gedigen och jag nyper mig själv i armen med jämna mellanrum för att kontrollera att detta är verklighet och inte en dröm.Den 23:e april så var det då dags för Look's Like An Angel att ge sig ut på dressyrbanan för första gången i sitt liv i 4 års programmet med kval till Ungponny SM hos Torns RF. Och med Stella Hoff på ryggen, Stella har inte suttit på henne så många gånger, och vi hade inga större förhoppningar, utan såg det mer som träning. Alla behöver ju miljöträning vissa mer och vissa mindre, det är flaggor, massor av bilar och transporter som kör, det är avspärrningar som fladdrar, det är domarbilar, det är blomkrukor och det är dressyrstaket som ibland är av plast, skvätter gruset upp på sådant plaststaket så kan ju ponnyn bli bakrädd och vara i andra sidan av stan innan vi hinner blinka.

Men de var så duktiga, Look's Like An Angel hon tittade inte på något, och Stella lotsade runt henne på ett fantastiskt sätt. Men domarna var inte speciellt roliga, de red och de red och de red, tror de travade i ett streck i 10 minuter, och de var nog inne och red aktivt på banan i 20 minuter.
66,3 procent fick de och ett kval klart!!


Den 24:e april så var det tid igen för Look's Like An Angel och Stella att ge sig ut i 4 års programmet med kval till Ungponny SM hos Åstorps RF. Vi hade anmält henne både lördag och söndag för det finns inte så många kval här i Skåne så det gäller att passa på. Men vi fick också se hur hon tog lördagen.
Tidig start 08.15 och Look's Like An Angel var på hugget och visade inga större tendenser till att vara trött efter lördagen. Det lilla popcornet älskar när det händer saker och hon får vara med, helt ska hon gå som gårdshund bak om mig hela dagarna....
På lördagen hade de varit 2 inne på banan men här i Åstorp var det bara Stella och Look's Like An Angel som var anmälda. Men det brydde de sig inte om, helt världsvant så gick de in på banan och fram till domarna.
Här var domarna helt helt fantastiska, de kallade Stella till sig och frågade om hon varit med om att rida 4 års programmet innan och sedan berättade de om vad de ville se och förväntningar. De travade, skrittade och galopperade och fick sin kritik på mindre än 10 minuter, det är kompetenta domare det, längre tid ska det inte ta att bilda sig en uppfattning om en ponny.
70,3 procent och ett kval till klart!!


Så ja nu har de kvalat till Ungponny SM i dressyr, det är de 12 bästa i landet som får starta så vi får se hur långt det räcker. Men för mig räcker det här, för vilken ponny Look's Like An Angel är, vilket huvud hon har, visst, hon är rödhårig men jag är imponerad av henne och sedan Stella, vilken ryttare, helt iskallt går hon bara in och levererar på en 4 årig ponny som aldrig varit ute förr och tjejen är 11 år!! Detta mina vänner är en Perfect Match om ni frågar mig.
Och sen är mamma Annelie en gammal bekantskap från min ponnytid för tja 100 år sedan, så allt är dubbelt, dubbelt kul.Och ibland snöar det och blir iskallt, 4 grader kallare än normalt för årstiden....


Både i Torn och Åstorp så var Ida och Gryets Pontiac också och startade och de är ju helt otroliga de bägge, de är redan kvalade till Ungponnychampionatet i dressyr för 5 åringar och de har även 2 godkända kval till Ungponny SM. Här håller vi också tummarna för att kvalprocenten ska räcka till Ungponny SM, för även här är det de 12 bästa i landet som får starta. Men egentligen spelar det mindre roll. Ungponnychampionatet är klart och där är det kategori indelning, vilket är en fördel för C-ponnyerna! Grattis Ida!!Även Very Fair var både i Torn och Åstorp, så alla var på plats. Mai och Very Fair slog till med 79%, jag är så glad att det han som ska betäcka stona i år."Supporterskaran" väl samlade i Åstorp.Den 25:e april fick
Marion II RNF 2603 och Malin ett sto föl e Priory Dallas RNF 122, det absolut sista fölet efter Dallas.
Riktigt roligt för Malin att det blev ett stoföl. Lycka till med lilla Mormors Bettan i framtiden!Den 26:e april kom årets första svalor.
Och det blev även snöstorms varning.... Japp, det snöade, regnade, haglade, frost och halka, även snömodd som man fick halka runt i när man var ute och körde.... och det håller i sig verkar det som.Sen de obligatoriska 1 års bilderna, Emelie kämpade väl för de små liven är inte lätta att få till att stå still.
Och de har fortfarande fårull till päls för hela april har ju varit "svinkall".
Gryets Pomerol                                                          Gryets Pride                                          Gryets Fair Play    Maj 2016
Med maj så kommer också sol och värme, nu blev det sommar direkt. Alla jätteglada, även alla blommor som slog ut direkt.
Ida och Gryets Pontiac har varit och tränat med Sugar Cup, så himla roligt, den ponnyn är helt fantastisk, bara 5 år.
Den 5:e maj så körde vi till betet med Gryets Pomerol och Gryets Fair Play  Gryets Elliot Hawk har påbörjat sitt nya liv, motion, vänjas vid sadel och träns och lastningstränas. Snart är grabben ridponny.Dagens bästa kom från Anette och Pontus.
Gryets Rickie, Gryets Pennie och Gryets Paladin i skrittmaskinen, så himla häftigt!!Den 8:e maj och sommartemperaturer, 25 grader varmt i skuggan. Hästarna kan badas på löpande band.
Gryets Elliot Hawk tackade Emelie för badet, genom att smutsa ner sig så mycket han bara kunde, sen gäspa och titta nöjt på oss.Stona har fått en halmbal att roa sig med utöver gräset, och mycket grönt i halmen. Inga dräktiga i år så man får passa sig för fång nu när gräset växer som mest och då är halm ett bra komplement.Den 10:e maj var det den sedvanliga resan till Svenska Foder i Staffanstorp för att lämna ensilageplasten.Den 14:e maj var det tid igen för Stella och Look's Like An Angel att beträda dressyrbanan i 4 års programmet.
Och ja, trots att det var 3 stycken ponnyer på banan samtidigt så fick de ännu högre procent denna gången, bästa tjejerna!
Domarna var helt fantastiska och såg till så att Stella "fick plats" att visa Angel på rätt sätt. Det är inte helt lätt att vara så ung och rida en 4 åring tillsammans med 2 andra 4 åringar där tjejerna är äldre och tar för sig på ett annat sätt.

Stella och Look's Like An Angel fick ihop hela 72,6%, denna gången!! 8 på galoppen sist och nu var det 8:a på traven. Underbart!

 


Evelina kom och det blev lite stärkande hoppträning med grabbarna.
Gryets Power och EvelinaMin kära hopptränare Eva, hon traggar på mig, rätta upp dig, rätta upp dig... jaja jag vet....
Och Gryets Pascall ger mig sådant självförtroende i hoppningen så det finns egentligen bara inte.Den 15:e maj och Gryets Pommac och Gryets Pommery skulle åka till Evelina över sommaren.
Och Evelina bestämde sig för att köpa Gryets Pommery, Pommery kommer att få en kanon utbildning och det är härligt med vuxna som vill utbilda ponny!

Först uppställning för fotografering av helbröderna
             Gryets Pommac 3 år                                     Gryets Pommery 2 år


sen iväg till betet, fantastisk hage vid Ringsjön.Mina gräsklippare, men Look's Like An Angel bantar konstant, men idag fick hon festa ordentligt, typ lördagsgodis, hon har varit så fantastiskt duktig och behöver få vila i kropp och knopp.Här är skillnaden på Look's Like An Angel, bilden till vänster är från den 16:e mars och den till höger 15:e maj, 2 månaders skillnad.
Ja det händer mycket i hennes kropp nu. Vilken överlinje hon har fått!! och så mycket muskler, och hon växer nog lite också.Den 16:e maj och idag är ingen vanlig dag för idag är det Ziras 10 års dag. Nu är det riktig övertid för den gamla damen och jag är oerhört glad för varje dag hon är med mig. Finns ingen som nosar upp mat och en godbit som hon, även om det innebär att man måste stjäla från bord ibland, men vad gör det, så länge hon är pigg och glad och kan vara med som vakthund, stallkamrat och vän varje dag.
Den 20:e maj och vi fick regn!! Underbart, även om det bara var en liten skvätt, det är så fruktansvärt torrt och det har nästan inte regnat på 3 veckor. Håller prognosen framåt så blir det sommarvärme igen och på väg mot tropiska nätter... i maj. Ja de där skatorna som byggde extremt högt de hade allt rätt ser det ut som.
Både högtryckstvätta och gräva får nog vänta....De 20:e maj kom vårt semintillstånd för häst från Jordbruksverket!Den 21:e maj och min helt underbara Gryets Peggie RNF 2804 åkte iväg till Anette och Pontus. Alla som har haft med Peggie att göra har otroliga minnen med henne. Hon går inte omärkt förbi en, eller hur jag ska uttrycka mig.
Den 22:e maj och Gryets Elliot Hawk hade ryttare (Emelie) på ryggen för första gången i sitt liv.


Sen vidare till Dagstorp med Gryets Power för Emelie ville miljöträna sig själv.Den 24:e maj och det är högsommarvärme, 28 grader i skuggan, det blåser men blåser riktigt varmt och det är snustorrt i marken.

Skulle ta ut Look's Like An Angel för att försöka hitta positiv energi för jag är trött på all den här skiten som händer i mitt liv, men det fick bli en mysstund istället för underläppen blev större och större ju längre hon stod i stallgången, idag var hon definitivt inget litet popcorn.Den 26:e maj och vi hade ultraljudskontroll och Stordams Bonette RNF 2615 är dräktig med Very Fair!


Den 27:e maj och jag var på roadtripp för att hämta den här lilla lådan. Nu håller vi tummarna.Den 28:e maj och världens bästa man gjorde ett hål i väggen till mig, nu kan jag stå inomhus med de öppna hösilagebalerna hela vinterhalvåret. Innan har jag stått ute med hösilagebalerna med presening över balen och sen en lastpall på det för att det inte skulle regna/snöa i den öppna balen. Och sen stått i ur och skur och plockat hösilage i ikeapåsar.
Det ska bli så skönt att vara inomhus med hösilaget till hösten/vintern.Den 30:e maj och vi fick regn! 10 mm, väldigt väldigt välbehövligt.Maj har varit rekordvarm och rekordtorr, ingen riktig nederbörd sedan slutet av april då vi hade snöstorm.


Juni 2016
Värmebölja, åskrisk och det blåser överhuvudtaget inte så det går inte att vara ute,


och då kan man ju titta på SM i dressyr istället som sänds via webbtv, väldigt intressant och utbildande.Den 6:e juni, Svenska Flaggans Dag eller som det nu heter Sveriges Nationaldag.


Idag fick vi huggt vallen, oj vad tidigt, en månad tidigare än normalt. Men det är väl så att när det väl börjar regna så kan det inte sluta sen... så det är lika bra att passa på för gräset är färdigt för skörd. Brukar inte vilja ta in höet innan midsommar men i år har jag inget val.


Tänkte visa lite ur min dag i bilder så de som försöker nå mig ska förstå hur det kan se ut.
Frukost till hästar, höns, katter, hundar mfl


Gödsla och vattna till alla.


Måla klart det jag påbörjat.
 

Tömma sista höbalarna från loftet ner i en box.


Städa loftet.


Städa stallen efter jag städat loftet.


Laga staket


Flytta telefonstolparna för bättre plats till hösilag.


In med en hingst och in med stona för att kolla om någon brunstar.


Flytta om hästar i hagarna pga vallen som ska huggas, för att öppna upp till vallen.


Mala havre och köra hem havre.


Lunch med webbtv och SM finalerna


Laga pallar


Flytta runt saker som skopa mm för att göra plats till hösilage


Flytta om pallar och ta fram pallar till hösilage.


Klippa gräset.


Emelie kom och motionerade ponnysarna,
Ponnyridning med Emelie och Gryets Elliot Hawk, för än släpper vi inte han lös med ryttare.


Emelie med Gryets Pascall och Gryets Power.


Vallen blev huggen.


En ridtur på Look's Like An Angel.


Kvällsmat till hästarna och vatten. Och natta hönsen.


Och precis när man är klar för kvällen så har en stackars Skata sänkt sig i ett av hästarnas badkar så då är det fram med skurborste, vattenslang och städa badkar, och fylla nytt vatten.


Det var lite ur en dag från 06.00 fram till 20.15....


Den 8:e juni och höet strängas, det är så otroligt fint och nästan helt torrt, så jag blir alldeles lycklig av att gå ibland strängarna och bara lukta och titta, idag är en bra dag.Och ett par timmar senare eller rättare sagt mitt i natten var det plastat och hemma på plats. Underbart.Däremellan hann man med en runda till Flyinge och titta på lite spännande saker, bla deras fantastiska storkar som bor där.Nu är det vara småbaler som återstår...


Den 13:e juni fick vi lite regn och det var verkligen efterlängtat nu när höet är inne.


Den 15:e juni blev det varning för oväder med enorma regnmängder, och ja Bjuv hamnade under vatten. Fick inget regn här alls.Anette och Pontus har alla samlade nu.
Gryets Rickie, Gryets Peggie, Gryets Pennie och Gryets Paladin. Det ska bli otroligt roligt att följa dem


Och Gryets Peggie har gått i skrittmaskinen, jag är riktigt stolt över henne, lilla stumpan.Den 16:e juni kom min fina svarta stjärna hem igen, Gryets Pirellie RNF 2784.
Så nu är ordningen återställd, inte tomt och tyst längre, hon är bara helt underbar den damen.Den 19:e juni och nu är även småbalarna uppe på loftet. Skönt, Tack alla som hjälpte till.
 


Den 24:e juni och midsommar som blev den varmaste midsommarhelg som jag någonsin upplevt tror jag, värmebölja och tropiska nätter, fy inte kul alls.
Och åska i mängder med klass 2 varning, men vi behöver regn och det är ett hallelulja moment varje gång det regnar nu.Vi trimmar och trimmar, ridning är en färskvara och det krävs timme efter timme i sadeln, häst efter häst för att bibehålla men även utvecklas.
Emelie med Gryets Power för att debutera på tävlingsbanan och jag med Look's Like An Angel inför hennes kommande uppgifter.Den 26:e juni så var det då tid för Emelie att debutera på tävlingsbanan med Gryets Power.
Hon hade anmält till en LB:1 på Lanskrona Ridklubb och det innebar att tävlingsbanorna låg inne på friidrottsanläggningen.
Så det fanns tennisspelare och fotbollspelare och lite annat smått och gott. Men Power skötte sig riktigt bra och även Emelie.
Strax över 65% i debuten är riktigt bra.
Emelie sitter väldigt fint, är lugn och det blir ett oerhört vackert välridande ekipage.Den 26:e juni och Emelie har varit duktig och tränat Gryets Elliot Hawk tillräckligt länge med sadel och ryttare så nu släppte
vi honom lös och han skötte sig alldeles utmärkt. Duktiga Emelie.Jag ligger även som en rem på vägarna genom Skåne för att hämta semin till kära Puma, hon driver med oss.
Hon har ägg, och vipps så släpper hon ägget snabbt, och nästa gång så har hon ägg,
skynda skynda för att seminera, då släpper hon inte ägget.....

Efter midsommar kom även regnet och svalkan, tack gode gud för det. 2 månaders torka det räcker länge.


Juli 2016

Det är någon som tycker jag borde ta mig tid att äta, Tack Annelie!Den 3:e juli så var det tid för Sydwelshs utställning på Bjärsjölagård där jag hade anmält Look's Like An Angel i Welspartbred klassen, det var en trevlig tillställning ifjol och då blev hon Junior Champion. I år så är hon senior så det kunde ju vara spännande att se var det ledde.
Jadå den lilla rödhåriga damen hon fick så fin kritik även i år med ny domare, en guldmedalj! Och domaren sa välkommen åter till Champion ringen.


I år så fick hon även gå ridklasserna i och med att hon har fyllt 4 år och hon behöver all miljöträning hon kan få så jag hade anmält henne även till det. Det är lite som 4 års klasserna i dressyr men inte på så fullt blodigt allvar. Man visar upp ponnyn/hästen i skritt trav och galopp och gör halt.
Domaren bedömer, skritt, trav, galopp, galoppfattning, halt, ponnyns lydnad, framåtbjudning och schvung i rörelserna, ryttarens sits och inverkan och helhetsintrycket.
Bästa lilla stjärnan vann sin klass


Och då skulle vi in i Best in Show ringen för alla ridna klasser, 10 ekipage på ring.
OCH HON VANN!!! Herregud, det hade jag aldrig i min vildaste fantasi kunnat föreställa mig, och vi blev överösta med priser. Rosetter, gehäng, hederspriser, blomsterbukett.
Best in Show ridna hästar;
 

 

Sen var det in på ring igen utan sadel och då blev hon tilldelad titeln Senior Champion Welshpartbred! Mer rosetter, hederspris och täcke!Sen var det Best in Show ringen, tror hon fick lämna ringen när där var 5 kvar, Satan i gatan vilken dag!!


Nu kan Look's Like An Angel titulera sig;
Guldbelönad & Welshpartbred Senior Champion & Welshpartbred Champion.
Samt BEST IN SHOW ridna hästar
 


Prissamlingen!!!

Hemma och lite perspektiv på det så; Hur galet är inte det, bara 4 år.


Det kändes som om vi hann hem en runda på gårdsplanen för att packa om och vända för att ge oss iväg igen.
Den 4:e juli var det då sista kvalet ut för i år till Ungponny SM. Kanske inte helt schysst mot Look's Like An Angel men Stella och hon behöver komma ut och som det lilla popcorn hon är så var hon på hugget och traskade glatt upp i släpen.

Åhja de red ihop 75% och höjde procenten till årsbästa, men Look's Like An Angel var trött i slutet. Riktigt duktiga tjejer.Emelie och Gryets Elliot Hawk både travar och galopperar nu, duktiga!Det är inte alltid det är helt "polerat" och "ordningsfullt", mycket bus ingår också.
Tur det är snälla bockningar som de ger oss.
 

och Look's Like An Angel blickar framåt och undrar vad som väntar runt nästa hörn.


Och detta är det;

Vi ska till Ungponny SM 2016 för 4 åriga dressyrponnyer!!
Stella och Look's Like An Angel har kommit med till finalen, TJOHO!!!

 

Mai och Very Fair ska också till Ungponny SM i dressyr men för 5 åriga dressyrponnyer
Och Maria har även Very Fairs halvsyster Fairy Flower med i 6 års finalen. Grattis Maria!!Trodde inte jag skulle få vara med om ett ungponny SM till, Nike och
Gryets Pascall startade 2013 på Ungponny SM i dressyr i Karlstad i 5 års dressyren, det var en absolut höjdpunkt för mig.Den 8:e juli åkte Lupus och Gryets Pontiac hem igen. De bägge grabbarna har bott här under tiden Ida har varit på semester.Tråden/staket/grinder börjar bli till åren och alla handtag och grindfäste etc är rostiga, så det är bara att påbörja ett evighetsarbete känns det som.Bästa Tanja har ordnat nya badkar, välbehövligt då de äldsta behöver bytas ut.
Fler/nya pallar är också hemma, för det blir kanske en rätt bra andra skörd ändå, 20 & 25 mm om dagen är ingen ovanlighet nu och givetvis lite åska i samband med skyfall....Finns ingen som kan sitta och vänta och vänta som Zira, hatar det, inte kul alls.Underbar värderprognos för mig.Emelie tränar på att tävla, det är inte helt lätt att komma in på en framridning, liten framridningsyta och 10-12 ekipage, och där ska man hitta plats att trava och galoppera fast att där inte är någon plats. Krävs mycket träning även på det.Och på vägen hem så blev det punktering på släpen, så fick vi tränat på det också. Ingen svarade när vi ringde efter hjälp för att få dit en annan släp till Power, så det blev till att köra hem med punktering och resultatet blev inte helt lyckat, men vi kom hem i alla fall.Jag har fått en ny stalldörr av min man, välbehövligt och det blev riktigt bra. Tack!Då är man rullande igen, tjoho!Äppelträden bågnar av alla äpplen som det blir i år, skulle kanske gallrat lite så de inte sitter så tätt, men där blir nog äpple så det räcker ändå.Jag har slitit mitt år, läst manualen upp och ner, fram och tillbaks, min älskade kamera har helt plötsligt gett mig mörka bilder, men efter att läst, läst och åter igen läst manualen, så tror jag jag hittat felet. Det känns som om jag vunnit på lott, för jag vill bara trycka, inte mixtra med inställningar, det ska liksom bara fungera. Nu är det bara skärpan kvar sen kan jag nog älska min kamera fullt ut igen.Den 19:e juli kom Gryets Pommac hem från Evelina.Den 20:e juli och två dagar kvar till SM, helt otroligt. Är så glad för att Stella och Look's Like An Angel har lyckats kvala dit.
10 st 4 åringar i år som lyckats kvala och de bägge är bland dem. Vilken lycka.Jahaja, det sa bara knak och så låg halva äppleträdet knäckt av sin egen tyngd.SM vädret har kommit till Dagstorp, det blir kanonväder fram till och med söndag. Kanske lite i varmaste laget...Den 21:e juli och Look's Like An Angel och Stella har nu checkat in hos Dagstorpsortens Ryttarföreningen för sin SM debut.
Man får lov att rida på banorna kvällen innan.
Den 22:e juli och första kvalet för Look's Like An Angel och Stella.
Det gick jättebra, alldeles över förväntan, finfina siffror fick de också, hela 77% och det var årsbästa, bla 8,5 på galoppen, 8 på utvecklingsbarhet. Bedömningen är alltid hårdare på ett SM men man vet ju inte vart domarna lägger sig när man har tidig start. De startade som nummer 3.
Lastade Look's Like An Angel och körde hem direkt med henne för det var 100 grader varmt och hon skulle ju starta dagen efter också, så fort hem med henne för att hålla henne go och glad.
Om man säger så så var jag inte helt stabil på handen så det blev inte många bilder från banan.När jag kom hem tittar jag på de resultat som kommit upp och då låg de 2:a, satan i gatan. Ringde Annelie och kollade så Stella var kvar om det skulle gå vägen med ett pris.

Och JJJAAA, de fick en 3:e placering, herregud, det var så håren reste sig på armarna på mig.
Jag hade räknat 5:a, 6:a. Stella är ju bara 11 år och det är inte lätt att lotsa runt en 4:a åring.


På eftermiddagen så så hade vi ultraljud och;
Gryets Pirellie RNF 2784 är dräktig med Very Fair
Puma är dräktig med Leuns Velds Lord RP 181


Detta kom jag fram till måste firas, vilken dag! Så snabbt ner och köpte något gott att äta men....

det blev istället akut hökörning med grannen mitt ute i ingenstans.


nytt försök ett par timmar senare på kvällen att äta gott men det var bara att stoppa in det i kylen igen för då bestämde sig Fairy Love RP 1286 för att föla, så det blev fölmys istället, grattis Maria och Micke till ett bedårande vackert stoföl e Highlight


Lagom speedad fick jag ätit min firarmiddag vid 23.30 på kvällen.


Den 23:e juli var det då tid för kval 2, denna gången på utebanan.
100 grader varmt även denna dagen.
Kort, kort, riktigt kort framridning, bara gå och gå och sedan skritta lite, ett par varv i trav och galopp. För Look's Like An Angel är sto och fux och när hon surar till då surar hon till ordentligt så det gällde att hålla henne go och glad med energi kvar till de där 20 minuterna de ska visa upp sig på banan.
Jodå hon blev trött inne på banan, fick mjölksyra och berättade det för Stella genom att göra världens bockserie. Men Stella var helt fantastisk och höll sig kvar och lyckades komma rätt i sadeln igen och få den rödhåriga damen att gå ett par varv till.
 


De startade sist denna dagen och trots bock och bus så höjde de sig ännu ett snäpp i procent och fick 79,4%!! Jäklar, 8,8 på traven, 8,5 på galoppen och 8 i utvecklingsbarhet och delad 3:a!!!Jag skulle skriva 6 års finalen så det var hem med Look's Like An Angel och i andra kläder och ut till Dagstorp igen. Under tiden räknade Annelie på procenten för att se vart de hamnade i slutresultatet, svaret var 3:a, de blev totalt 3:a. Men vi väntade på det officiella resultatet och ja det blev

3:e placering på Ungponny SM för 4 åriga Dressyrponnyer
Look's Like An Angel och Stella HoffEftersom jag satt fast i en domarkur i Dagstorp och skrev så fick familjen Hoff fixa till Look's Like An Angel där hemma och ta ut henne till Dagstorp för den stora prisutdelningen på kvällen. De hade gjort henne så fin!!
 

3:e placering på Ungponny SM för 4 åriga Dressyrponnyer
Look's Like An Angel och Stella Hoff
Och sedan gick
Mai och Very Fair och vann Ungponny SM för 5 åriga Dressyrponnyer.
GRATTIS MARIA!!! Och grattis Mai som red honom!

Mer bilder kommer på denna grabben och Mai,

Shit vilken dag och vilken helg
Fråga mig om några veckor för då har jag nog förstått det, nu gör jag det inte.


Satt och skrev finalerna hela söndagen och gud vad kul men oj vad varmt....Äntligen har jag löst hur jag ska komma åt att tvätta taket på släpen.
Kanske inte det stabilaste, men jag tog hjälm på mig.... och taket är nu tvättat, och hela släpen har fått sin storrengöring.Lite lätt irriterad är jag, om man köper en dyr hästtransport och så ser den ut så här efter några år. Man pratar med återförsäljaren och får beskedet på att ja, alla vagnar oavsett modell som fått sina väggar tillverkade och lackade i Finland vissa år ser ut så här. De har lackat på skivor som inte var riktigt torra, vi är medvetna om problemet, men vi kan byta väggen till dig för 10.000 och dörren för 6.000, men hallå!!!
Ska hitta energi för att ta tag i Thule och höra hur de ställer sig till det, för det är många vagnar som ser ut så här, inte bara Thule vagnar.
Nu har jag i alla fall behandlat och målat så det ser lite bättre ut.3 års grabbarna är i full träning, tanken är att de ska gå 3 års test i sensommar.
Gryets Pommac 3 år

Gryets Elliot Hawk 3 årDen 29:e juli och Dagstorpsortens Ryttarföreningen är igång igen, denna gången med Svenskt Ponnyderby.
Emelie fortsätter på att träna på att tävla och om det är rörigt på vanlig tävling så är det ännu rörigare på derbyt.

När vi kom hem så plockade hon ut Gryets Elliot Hawk och red lite, han har vilat från ryttare i 3 veckor. Han är supersnäll och hade inte glömt något av det han lärt sig.Den 30:e juli och Svenskt Ponnyderby fortsätter hos Dagstorpsortens RF.
Hazelberg's Marit RNF 259-S och Martha var anmälda! Och de var så otroligt fina och red så fint och red till sig en 4:e placering.
 

De red så fint så de slog sin son Gryets Pontiac och Ida, men Ida och Gryets Pontiac slog dem dagen innan.

Så Ida och Gryets Pontiac blev totalt 3:a i minirundan. Otroligt roligt, de två har gjort en fantastisk resa tillsammans.
Pontiacs första pristäcke!


Och vinnaren av minirundan är nog ingen förvånad över:
Mai och Very Fair !


1:an och 3:an i minirundan.Julivädret var verkligen mitt väder, mest svalt och lagom, några hysteriskt varma dagar och nätter men de släppte fort igen.


Augusti 2016

Den 5:e augusti körde Maria och jag ner till Verden i Tyskland för att titta på "Ungponny VM i dressyr".
5 och 6 åriga ponnyer från olika länder är inbjudna. Det ska vara de bästa ungponnyer som finns som ska starta där.


Och ja, vilka ponnyer vi har sett. Jag hade kameran med mig så bilder kommer upp efterhand som jag hinner med.
Redan på framridningen gick man i spinn över fina ponnyer.
Och en sak är saker, tittiga kan de inte vara, banan låg inbäddad mellan stora vita restaurangtält (som rörde sig i vinden),
en stor TV/Bildskärm på kortsidan som ändrade sig hela tiden mm mm.
Titta vilken ponny, ett 5 årigt sto!Det var även fölauktion av Hannoveraner föl och vi gick in om i hallen innan vi körde för att leta upp någonstans att bo.
Och vi kom alldeles precis lagom för att vara med om något helt galet.
Ett De Niro föl såldes för 90.000 Euro...90.000 Euro för ett föl....Sen in till centrum i Verden för att leta upp en bankomat och då var där någon form av skördefest, man hade alla sorters djur uppställda mitt i centrum.
Hästar, höns, kor, får, lamm. Man sålde honung, marmelader och mycket annat. Full fest i "byn", ja jösses.
Åter till ponnyerna;

Om ponnyerna imponerade så imponerade nästan ryttarna mer, det var verkligen små proffs, allt utfördes med exakt (Tysk) precision.
Inget lämnades åt slumpen men så var det så också att fick man en miss i programmet så slog det hårt på siffrorna och även om ponnyerna var tjaffsiga i munnen så drog det ner kraftigt.

Ponnyerna gick med en extrem takt, balans och bärighet, petade ryttarna på dem med spöet på bakbenen så vinklade ponnyerna in bakbenen under magen och var beredda att nästan gå upp i piaff och passage!! Detta är alltså 5 och 6 åriga ponnyer!
De var korta och kompakta i modellen, de som var långlinjerade hamnade långt nere i listan, för de gick inte att rida ihop på de viset som det efterfrågades. Det var verkligen olika ponnymodeller vi såg, inga små stora hästar och det var hela spannet från gracilt till grovt.
Man red ett program på fredagen och ett annat på lördagen som var ett "snäpp" svårare.

Såg domarna något bra så höjde man upp till 9,0 men sedan kunde man likaväl sätta 6,5 på samma ponny på något annat. Härligt att man verkligen satte rätt på poäng på vad man verkligen såg.

Ponnyerna i toppen hade även en "wow"/"se på mig"/"här kommer jag" faktor inne på banan.

Det var verkligen helt helt galet vilka fina ponnyer vi såg.Tänkte presentera dem baklänges och börjar med 5 åringarna som inte kom till final.

Placerad som nr 15
Schierensees Mr Nice Gay
Hingst e Schierensees Marillion ue Highway
7,1 i poäng


Placerad som nr 14
Delray 3
Valack, e FS Don't Worry ue Voyager
7,4 i poäng


Placerad som nr 13
Crown Charm of Royal
Hingst e Casino Royale ue Monte Cristo
7,6 i poängNedanstående gick till final på lördagen. Och fredagens resultat räknades inte in utan det var helt ny tävling på lördagen.


Placerad som nr 12 (8:e placerad på fredagen)
PAV Enna
Sto e Strahiemann M ue Niveau
7,0 på lördagen och 8,0 på fredagen.
Detta var ett fantastiskt vackert och rörligt sto men hon var het och på lördagen var hon trött och blev ännu hetare vilket drog ner på siffrorna rakt igenom.
Ryttaren som red henne vann denna 5 års klass med sin andra ponny han startade.
Titta som hon vinklar in bakbenen, hon fick 8,5 på traven.
Placerad som nr 11 (12:e placerad på fredagen)
Jaegersborgs Nadine
Sto e Dressman II ue Orchard D'Avranches
7,2 på lördagen och 7,7 på fredagen
Ett Danskt ekipagePlacerad som nr 10 (Placerad som nr 11 på fredagen)
Tackmann's Giotto
Hingst e Hesselteich's Golden Dream ue Valiant Starlight
7,3 på lördagen 7,8 på fredagen
Han fick bla 8,5 på galoppen.
Placerad som nr 9 (9:e placerad på fredagen)
Nasdaq FH
Hingst e Nemax ue FS Don't Worry
7,4 på lördagen och 7,9 på fredagen
Han fick bla 8,5 på skritten.Placerad som nr 8 (5:e placerad på fredagen)
FS Coconut Dream
Hingst e FS Coco Jambo ue FS Don't Worry
8,1 på fredagen och 7,5 på lördagen
Bara att få se denna hingsten var lite ofattbart, vacker, rörlig men valpig och ofokuserad och det drog ner kraftigt.
Han fick 9,0 på traven, 8,5 på galoppen och 8,5 på utvecklingsbarhet, (men skritten var enorm på framridningen).
  
Placerad som nr 7 (10:e placerad på fredagen)
Top Christiano
Hingst e Top Carlos Cassini ue Marsvogel
7,8 på fredagen och 7,6 på lördagen
Han fick bla 8,5 på skritten.
Placerad som nr 6 (2:a placerad på fredagen)
FS Daddy's Starlight
Sto e FS Don't Worry ue FS Champion de Luxe
8,3 på fredagen och 7,7 på lördagen
Hon fick bla 8,5 på skritten, utvecklingsbarhet och lösgjordhet på fredagen men lite lägre siffror på lördagen.Placerad som nr 5 (3:e placerad på fredagen)
Tackmann's Candyman
Hingst e FS Champion de Luxe ue Golden Dancer
8,2 på fredagen och 7,8 på lördagen
Han fick bla 8,5 på traven, utvecklingsbarhet och lösgjordhet, lite lägre på lördagen men även här 8,5 på traven.Placerad som nr 4 (5:e placerad på fredagen)
Danbar 2
Valack e Diego ue Domingo
8,1 på fredagen och 7,9 på lördagen
Han fick bla 8,5 på galoppen och utvecklingsbarhetPlacerad som nr 3 (7:e placerad på fredagen)
Golden West
Hingst e Hesselteich's Golden Dream ue FS Golden Moonlight
8,0 på fredagen och 8,0 på lördagen
Han fick bla 8,5 på traven, 8,5 på galoppen och utvecklingsbarhet.
Detta var en "välbenad" kille med en fantastisk galopp, han hade ett stamp i galoppen så marken nästan gungade.
Här dog jag nästan söthetsdöden ett tag.
 Placerad som nr 2 (1:e placerad på fredagen)
Daddy's Chanel
Sto e FS Daddy Cool ue Chantre B
8,3 på fredagen och 8,2 på lördagen
Och här gick jag i spinn över en ponny som rörde sig helt galet fantastiskt.
Enorma frambensrörelser, fantastiskt takt och balans, hon var nog lite trött på lördagen och tappade takten lite annars hade hon säkert vunnet.
Hon fick bla  8,5 på traven, 9:a på skritten, 8,0 på galoppen och 8,5 på framtidsutsikter och lösgjordhet.Placerad som nr 1 (4:e placerad på fredagen)
PAV Nobility
Hingst e Nemax ue Danny Gold
8,2 på fredagen och 8,4 på lördagen
Han fick bla 8,5 på traven, 8,5 på galoppen, 8,5 på utvecklingsbarhet och 9 på lösgjordhet.
Han fick den enda 9:an på lördagen i 5 års klassen. (8,5 7,5 8,5 9,0 8,5)
Galet fin, stark, taktmässig, rörlig ponny som inte gjorde ett fel någonstans.
Jag stod nog bara och gapade över hur detta ekipaget dansade runt inne på banan för jag fick inte så många foto på dem.
 


Givetvis tysk precision även vid prisutdelningen, Man gick i takt in, ställde upp snyggt och prydligt och alla ponnyer stod helt stilla hela prisutdelningen, imponerande.6 åringarna, bakifrån, alla som startade kom till final för där var bara 8 stycken startande.
Överlag kändes det som att 5 åringarna var mycket bättre än 6 åringarna, förutom 2 stycken, 1:an och 2:an i denna klassen.

Placerad som nr 8 (8:e placerad på fredagen)
Tay Mahal
Valack e Top Anthony II ue Nutsd
6,7 på fredagen och 7,2 på lördagenPlacerad som nr 7 (5:e placerad på fredagen)
Dante Alighieri 18
Valack e FS Don't Worry ue Champion de Luxe
7,4 på fredagen och 7,3 på lördagenPlacerad som nr 6 (7:e placerad på fredagen)
Hermine vom Klint
Sto e Honeymoon-Hugo ue Dublin
6,9 på fredagen och 7,5 på lördagen
Placerad som nr 5 (6:e placerad på fredagen)
Desert King 3
Hingst e Don Miguel M ue Chantre B
7,3 på fredagen och 7,8 på lördagen
Bla 9,0 på skrittenPlacerad som nr 4 (4:e placerad på fredagen)
Deep Beat Diamond
Hingst e Deip Beat M ue Dressman 1
7,6 på fredagen och 8,0 på lördagen
Bla 9,0 på traven.
Denna tjejen var det synd om, hon hade lärt in fel program på fredagen men de var snälla så hon fick rida om, vilket innebar att hon startade både först och sist på fredagen. Ponnyn blev rätt trött på slutet på fredagen och var matt på lördagen, men vilken trav han hade, se som han vinklar in bakbenen.Placerad som nr 3 (3:e placerad på fredagen)
Rohlsdorfs Carribean Dream
Hingst e Casino Royale K ue Wimbledon
7,8 på fredagen och 8,4 på lördagen
Bla 9,0 på lösgjordhet, 8,5 på galoppen och utvecklingsbarhetPlacerad som nr 2 (1:e placerad på fredagen)
Daddy Moon
Valack e FS Daddy Cool ue Capri Moon
8,0 på fredagen och 8,6 på lördagen (8,0 8,0 8,5 9,0 8,5)
Massor av travbilder som ser likadana ut men ja han travade med den frambensgesten hela tiden. Galet!
Placerad som nr 1 (2:e placerad på fredagen)
Cosmopolitan D
Hingst e FS Champion De Luxe ue Marsvogel
7,9 på fredagen och 8,7 på lördagen (10 8,5 8,5 7,5 9,0)

Ja detta var Han med stort H, Han var ofokuserad och sprang och gnäggade på fredagen men hade taggat ner och kom väl till arbete på lördagen, vilket betalade sig och han fick en 10:a på traven. Han fick en 9:a på fredagen....
Så har man upplevt och sett en ponny trava på en 10:a, det trodde jag aldrig att jag någonsin skulle få vara med om.


Även ordning och reda på 6 års prisutdelningen, imponerande.

 Detta var en resa som jag kommer att leva länge på, så kul och lärorikt.


Hemma igen och tillbaks till verkligheten och underbara Evelina kom och hjälpte mig att löshoppa.
Hon hade även med sig en helt helt underbar tavla som jag fick i födelsedagspresent av familjen Löfstedt.
Dallas högst upp i mitten och alla våra uppfödningar efter honom.
 Gryets Elliot Hawk 3 år. Shit vad han hoppar... Var kom denna kapaciteten ifrån, mamma Lady Hawk? Lady Hawk var ju en fantastisk tävlingsponny som gått högt i både dressyr, hoppning och fälttävlan, så ja och om jag inte minns helt fel så har Lady Hawks syster gått Baltic cup.

Det var inte en gång han hoppade på detta viset utan flera gånger...
 Gryets Pommac 3 år, som alla de andra avkommorna och syskonen så hoppar han utan större problem.Look's Like An Angel 4 år, rallyponny, lägger öron tillbaks och högsta växel i och tycker snabbast över hinderna vinner....Vi har fått fälten att rida på, trösket är över, lycka tycker jag, inte så populärt hos den här rödhåriga damen, så henne fick jag muta med att vi pallar äpplen i grannens fält varje gång vi ska motionera.Åh vilken helg, men nu är det mest att sitta och vänta ut åskan.Den 27:e var det treårs test och kvalitetstävlan hos Österlens Hästvänner i Bollerup. Bästa platsen och det är alltid lika trevligt att komma dit. Och super bra domare i år, då är det extra roligt att köra dit. Av erfarenhet så vet jag att de kan lika gärna sätta en låg siffra som en hög siffra, härligt när domare vågar använda hela skala.
Exteriören var Birgitta Larsson, Hoppningen Harald Jönsson och gångarter under ryttare Wanja Wallemyr.

Och resultatet var helt galet, 4 utmärkelser åkte vi hem med.Look's Like An Angel, var först ut i Kvalitetstävlan som 4 åring.

Hon fick både gångartsutmärkelse och hopputmärkelse!
Slutpoäng 8,61 i gångarter och 8,35 i hoppning
(9 på skritt, 9 på trav, 9 på galopp, 9 allmänt intryck gångarter, 9 på temperament & allmänt intryck hoppning)
Bästa gångartsponny och näst bästa hopp ponny.


Och vilka siffror hon fick
Exteriören 8 8 8 9 9 = 42 poäng, men herregud 42 poäng i exteriörbedömning, herrejösses!!

Sen in på löshoppningen, hur han ändrade och höjde och breddade och klyddade så satte han inte dit henne, hehe
Rallyponnyn levererade, så galet fina siffror där med, 8 för teknik och förmåga och 9 i temperament, shit alltså!!
Gillar kommentarerna, för de stämmer, framåtbjudning; stark, övrigt; snabb reaktionsförmåga och mycket energisk.

Sen sadla upp och värma och jag vet att när hon börjar bli trött och få mjölksyrekänning så kan hon sura till.
Men istället så bjöd hon upp till dans, (som även innehöll lite bock och bus).


Där blev det också helt galet fina siffror, och fin muntlig kritik, om att hon var väl framme för sin ålder mm mm.
Hon fick 8 för skritten, 8 för traven, 9 för galoppen och allmänt intryck 9.
Högre siffror än jag någonsin hade kunnat drömma om.


Jag var nöjd där för dagen, det är lite mycket siffror att ta in men det kändes bra, 8:or och 9:or, ja det kunde inte bli bättre.


Snabbt byte av ponny, Ida och Emelie var med och de är duktiga och oerhört hjälpsamma och vi har känt varandra ett par år och jobbat ihop med hästarna så vi vet allihop vad vi ska göra och inte göra, sen kommer Maria in och stöttar upp och då är vi verkligen ett dreamteam!


Så blev det
Gryets Pommac tur att göra sitt 3 års test, och här tappade jag hakan fullständigt.

Han fick både gångartsutmärkelse och hopputmärkelse!!
9:a på galopp och 9 -9 i hoppning!

Pommac är lite valpig än i kroppen, växer och lite lätt överbyggd och sen vill han vara till lags så mycket så han vill för mycket och blir ivrig och sedan kan det bli fel. Men Ida fick sköta honom i stopp och släpp och det gjorde hon med den äran. Han gjorde alla rätt och var riktigt duktig, han hoppade HÖGT.... usch.
Fick frågan av domaren varför han inte längre var hingst och ja, han hoppade staketen, oavsett hur jag höjde staketet så kunde man inte gå förbi en annan häst, utan att, oftast var det Tanja som vrålade; Det kommer en till och ja det är inte helt kul med en stor 3 års hingst som kommer i full galopp och ska kolla vad som händer, och han kunde ju skada sig för staketen var verkligen höga i slutet.
Uppställning exteriört och ja han var duktig även där.
Siffrorna fick mig att tappa hakan fullständigt.
8 8 7 8 8 9 = 48 poäng som gångartstalang och 9-9 i hoppning, 50 poäng som hopptalang, Dubbelutmärkelse!! OJ vilka fina siffror, det hade jag inte förväntat mig.


Sist ut för dagen var Gryets Elliot Hawk, han lyckades med konststycket att leta upp en stor kissfläck i gruset i ridhuset som vi skrittade fram i, och där körde han ner näsan, sen kunde han inte glömma det. Han blev helt låst och blockerad och gick inte att påverka alls.
Men han fick fina siffror ändå för att vara helt "inåtvänd" i huvudet.
8 8 7 8 7 8 = 46 poäng som gångartstalang och 8-6 i hoppningen, 45 poäng som hopp talang.

Kastration är bokad för grabben.

Duktiga ponnysarSeptember 2016

Vi har fortfarande fälten att rida på, ljuvligt.
Emelie och Evelina tog ponnysarna och gav sig ut på stubbåkern.Hoppsadel är fixad till Look's Like An Angel, Emelie fick vara testpilot. Nu ska vi busa och ha kul!Bilder från fotograf Yvonne Carlsson på Gryets Pommac, ännu en i raden av Stordams Bonette RNF 2615 och Priory Dallas RNF 122 kombinationen. Den kombinationen var verkligen klockren.Chocken på morgonen när man tog upp tidningen ridsport på internet och fick se en bild på sig själv i full språngmarch.... tur man fått kaffe.
Men en fantastiskt fin artikel och fina bilder från Yvonne.
Look's Like An AngelDen 7:e september blev Gryets Elliot Hawk kastrerad.
Han kommer att bli en riktigt riktigt fin ridponny. Det är nästan så man längtar till att han kommer ut på tävlingsbanorna och får visa upp sig.Vilket väder vi har 10:e september, det är högsommarvarmt och det blåser inte! Inget regn eller kyla i sikte. Underbart för det svalnar av till "lagom" varmt på kvällen.Martha och Hazelberg's Marit RNF 259-S har varit ute och tävlat och fått ett 1:a pris, duktiga tjejer.Den 11:e september var det dressyrtävling hos Staffanstorps RF, lagtävlan Division II, och debut för Look's Like An Angel på en "riktig" dressyrtävling. Stella hade anmält dem till en LC:2 och ingick i Torn lag. Det var otroligt roligt att se, när de kom in i ridhuset och blev helt själva där inne, så kändes det som om Look's Like An Angel tänkte; Åh är alla dessa här för att titta på mig, då ska Ni få se. Och så med öronen framåt tog hon tag i situationen och sa till Stella att hålla i sig och styra sedan travade de runt i en stor trav i full fart. Stella var så duktig och lät henne gå på i ett bra tempo, helt rätt gjort, unghäst ska ha kul.
Fina siffror fick de, 67% och ett par 8:or.
Den 12:e september vila och IR terapi för Look's Like An Angel och Gryets Pommac, då passade Stella på att sadla upp Gryets Pascall.Den 15:e september och det är värmerekord, och det blir nya rekord varje dag, det har inte varit så varmt sedan 1983 sedan kommer nästa rekord det har inte varit så varmt sedan 1947.... och ja det är varmt och torrt, och det börjar eka lite tomt i brunnen, men peppar peppar den har aldrig sinat.


En låda med italienska gödselmaskar, får se om de trivs och gör underverk i gödselhögen, en halvering av högen hade ju inte varit dumt.Pride Mandy B RP 1136 har fått sin ELIT utmärkelse hos ASRP.Och underbara familjen Hoff kom förbi med en påse godis och en lyckomaskot till Look's Like An Angel.
Så fantastisk fint gjort, det kommer att glädja mig länge.22:e september och 3 månader till julstressen, vi har 20 grader varmt, vindstilla och helt underbart väder. Me like!


Gryets Pommac VANN 3 års finalen i hoppning kat D!!!!Den 23:e och 24:e september var det tid för Ungponnyfinaler för Sveriges bästa 3 och 4 åringar i gång och hopp och även championatshelg för 5 och 6 åringar, både i hoppning och dressyr hos Vetlanda Ryttarförening.

Jag hade med mig Look's Like An Angel 4 år och Gryets Pommac 3 år, Ida hade kvalat Gryets Pontiac till 5 års finalen i dressyr.
Maria hade både Very Fair och Fairy Flower kvalade i 5 års dressyren respektive 6 års dressyren.

Kom iväg i bra tid och var uppe i Vetlanda i bra tid, lastade av och hade fått fina uteboxar Look's Like An Angel, Gryets Pommac och Gryets Pontiac på rad.


Nytt för i år var att 3 och 4 åringar fick gå bägge finalerna om de hade dubbelutmärkelse, tack för det för de andra åren har jag fått välja (under stor vånda) om vilken final de har skullat starta i. Så Look's Like An Angel och Gryets Pommac var anmälda i både gångartsfinalen och hoppfinalen.

Ida och Maria hade lovat hjälpa mig med visningen av Gryets Pommac så det krockade inte i år med 5 års dressyren med Pommac i alla fall men däremot så krockade det på exakt klockslag med Look's Like An Angel och Very Fair och Gryets Pontiac, men men man kan inte få allt.

Det är alltid så roligt att komma till finalerna och titta på alla fina ponnyer i alla olika modeller, och i år var där en som utmärkte sig lite extra. Russet Mormors Gummicitron som startade 6 års finalen i hoppning. Tror alla stannade upp och tittade på honom när han hoppade, vilken ponny, som han hoppade. Ekipaget fick också helt spontana applåder när han hoppade. Shit alltså, tror faktiskt att den ritten är det starkaste minnet jag har därifrån i år.
Jaja om man bortser från min allra nyaste stjärna i stallet Gryets Pommac.

Gryets Pommac var först ut på lördagsförmiddagen, han är valpig, men guda snäll och vill göra rätt. Bara han förstår vad han ska göra och att han blir belönad på rätt sätt så går han genom eld och vatten för en. Så Ida fick sköta stopp och igångsättning igen precis som i Bollerup. De två är en perfect match, de klickar verkligen fullt ut.
Han brukade inte allvar så där jättemycket men när hindret började bli högt runt 1 meter så börjar han hoppa även om han hoppar och gnäggar...
Det var högt och brett men oj vad han hoppade och han tar inte ens i.
Poängen blev 8 9 8 = 8,33, helt fantastiska siffror, det är ju final, och 8:or är bra, för det är ju de bästa som startar.Och så får man stanna kvar och vänta utan för dörren om man leder tills nästa har hoppat osv. Och vi fick stanna kvar och vänta!
Och satan i gatan, poängen räckte till vinst, lille pluttponnyn.
Sen på eftermiddagen skulle jag med viss dödsförakt hoppa Look's Like An Angel i hoppfinalen för 4 åringarna. Mest bara på kul, eller kul och kul, ja kul när jag tränar men när jag ska visa upp det så är det med skräckblandad förtjusning jag gör det.
Hon började med att bocka och bocka och bocka till och med i skritt när jag red fram, hon bockade och krängde så så att jag fick sadla om 2 gånger för sadlen åkte fram på halsen. Hon skulle bara tillbaks till boxen och Pommac.
Vi tog oss i alla fall runt, utan att jag slog ihjäl mig och hon fick faktiskt fina siffror, hon bockade bara 1 eller 2 gånger inne i ridhuset så det var en klar förbättring från framridningen.
8 - 8 i hoppningen och 7,5 på galoppen och 7,5 i utvecklingsbarhet

 

På söndags förmiddagen var det tid för Gryets Pommac att gå gångartsfinalen, skritten är hans absolut bästa gångart och sedan galoppen. För han har ännu inte vuxit i sin kropp så han kan ta i och länga eller få ett svävmoment i balans i traven men fina siffror även där.
8,5 7 7,5 = 7,67


Sen var det då tid för Look's Like An Angel att gå gångartsfinalen, och ja hon var helt enkelt skitförbannad för att hon skulle lämna sina boxkompisar och resekamrat. Även här bock och bus på framridningen, när jag skulle gå in i ridhuset så tog hon 2 steg in och sedan reste hon sig på bakbenen och vände om och skulle ut genom dörren.... Ja det var som att sitta på en tickande bomb, försökte stryka henne medhårs från ryggen men lyckades inte fullt ut, 2 bockningar eller tvärnitar för att vända mot dörren fick hon till. Men hon fick fina siffror på gångarterna, men hon var långt ifrån sin kapacitet, bock och bus drog ner temperament och utvecklingsbarhet.
8 8,5 8 7 7,5
Inga bilder för "alla" var och red 5 års dressyren.

Jaja så vis av skadan så vet jag ju nu att hon inte kan vara uppstallad med sin resekamrat och i fjol när jag var i Vetlanda med henne och Gryets Power så stod de inte uppstallade ihop, för då hade jag anmält honom till Vetlanda RF och henne till SPAF och då blev det olika anmälningar och olika boxlistor. Jag vet att de skrek efter varandra i ett halv dygn men sedan glömde de varandra och det var lugn och ro.

Men hon är förlåten, hon kan inte hjälpa att hon blev helt upp över öronen förälskad i Pommac (även om de stått bredvid varandra i stallen här hemma innan). För visst är han snygg med sitt gehäng.


Ida och Gryets Pontiac gjorde verkligen sitt livs bästa ritter i Vetlanda i 5 års dressyren, 3:e placerad både lördag och söndag och höjde sig dag för dag. Hamnade på 71,6% på lördagen och 74,2% på söndagen. Helt ofattbart bra!Och ja, Mai och Very Fair vann skyhögt i 5 års dressyren, absolut inte förvånad. Ingen som rår på det ekipaget.
De snittade 79,2%, och var högst bedömda ekipaget på hela helgen av alla dressyrstarter (inkl 6 åringarna).Halvsyster till Very Fair är Fairy Flower och hon var 2:a bägge dagarna i 6 års dressyren tillsammans med sin ryttarinna Kajsa.
Stort Grattis till Maria, finfina uppfödningar.Tack alla för hjälpen, både i Vetlanda och här hemma! Idas mamma Åsa som jag plågade med kameran, men det blev fina bilder, Tack!
Och alla trevliga människor som man träffat, ny och gamla bekantskaper. Vilken härlig helg det var.Nu blir det lite vila för de bägge småstjärnorna.


Sista september och det är torrt och varmt, gräset torkar på rot, 25 grader varmt på dagen och 17 om nätterna. 2 mm regn på hela månaden.... Det börjar eka riktigt tomt i brunnen men det är utlovat regn nu.Ja lite regn kom det i alla fall, men inte mer än att det bara blev vått på ytan på ridbanan.
Oktober 2016
1:a oktober och äntligen det börjar regna. (Undra om jag får ångra de orden en sen längre fram i höst....).
Men det har regnat med lite ordning och reda så jag har kunnat fixa i ordning ridbanan, mer än 1 månad sedan jag kunde platta sen sist. Härligt.Evelina har skickat bild på Gryets Pommery 2 år, han har verkligen växt till sig i sommar.Sen har vi hela gänget som är hos Anette och Pontus, där jobbas det på. Ska bli spännande.

Gryets Peggie                                            Gryets Paladin


Gryets Rickie                                              Gryets Pennie


Den 4:e oktober fick vi huggt vallen, det ska bli torrt, sol och en kall nordöstlig vind, vilket borde bli helt perfekt dvs ingen dagg/fuktiga nätter som ger risk för fuktigt gräs som ligger och drar in jord.En fin höstdagDen 7:e oktober gräset torrt som sommartorrthö efter 3 dagar, nästan för torrt för att plasta...Den 8:e oktober och fortfarande isvindar från öst (vilket kräver termoställ och underställ) men torrt så det gäller att vinterboa ordentligt innan leran kommer.
Hö och halm i stora mängder.


Kvällen tillbringades framför datorn för att titta på Breeders och 4 åringarna när de testreds av Charlotte Dujardin. Och det var helt magiskt att se och lyssna på, hon var helt fantastisk. Det blev både show & clinic av det hela. Är oerhört glad att jag fick för mig att titta på det, vilken inspiration.Den 8:e oktober blev det meterologisk höst, dvs 5 dygn där dygnsmedeltemperaturen är under 10 grader.


Den 9:e oktober och nu har Gryets Pommac vilat färdigt för denna gången, nu ska han ridas in.Den 14:e oktober och fortfarande hård östlig vind, suck och det blåser bara mer och mer, någon gång trodde man ju att vinden skulle ge sig, men icke.
Gryets Pommac inridning får vänta för det går inte att vara på ridbanan i stormen.


Men lite fint från tidning ridsport i alla fall på grabben.Den 15:e oktober och första höststormen, 20 m/s rak östlig vind, nu får väl i alla fall vinden ge sig snart.Och det börjar dra ihop sig.... ute på okänd mark.... spännande.....Den 18:e oktober och vi hade ultraljud
Puma är fortfarande dräktig med Leuns Velds Lord RP 181
och
Pride Mandy B RP 1136 är dräktig med Very Fair.Den 19:e oktober så kom HAN med stort H. Min födelsedagspresent.

Han åkte från uppfödaren i Holland i måndagsmorse för att mellanlanda på transportbolagets Marcel Jordans "uppsamlingsplats" i Tolbert. På tisdagen så kom veterinären dit och gjorde alla transportdokument, de lastade och åkte. De mellanlandade och vilade någonstans i Tyskland för att vara i Sverige på onsdagsmorgonen och mellanlanda och vila på hästhotellet i Malmö, så på onsdagseftermiddagen så kom Han.
Transportören Marcel Jordan, vilket bolag!, superservice och proffs rakt igenom, uppfödaren fick mms med bilder på honom hela vägen från det han var i Tolbert tills han var hemma i stallet här. Jag fick sms från det de kom till Malmö med tider och var bilen var någonstans.
Chauffören var supertrevlig, tog god tid på sig vid avlastning, var väldigt hästvan, följde med in i stallet och pratade och tog bilder på honom till uppfödaren så hon kunde få mms på att han var framme.
Och så pigg och fräsch den här lille krabaten var när han kom fram hit.
Och vilken bil dom hade, hönät till varje häst och även en vattenhink, både hönätet och hinken gick att justera i höjd så att de passade storleken på hästen som åkte.
Denna transportören var 100 gånger bättre än de svenska jag mött, även om de varit bra. Men dessa är proffs, riktiga proffs.
Japp jag är lyrisk över transportören och även chauffören.


Sen är jag ju då även lyrisk över Han, med stort H;

Då säger vi välkommen till Sverige till
Don Dalegro

Hingst född 2016, Cremello med bläs och 2 höga vita bakben.
Don Dalegro är e Don Cremello du Bois (Der Harlekin B-FS Golden Moonlight) ue Don Carino Du Bois (Deinhard B-Condor)
Stolinjen är Holländska Du Bois stuteriets "Carina" linje.
Carina ligger bakom en hel rad fantastiska tävlingsponnyer, bla Nadyr du Bois som gick EM i dressyr 2012, Don Camillo du Bois som gick EM i dressyr 2015 och som var reserv i årets dressyr EM, samt Charina Du Bois som gick EM i dressyr 2016.

  Pappa
Don Cremello du Bois                            Morfar Don Carino Du Bois

Jag har fått lov att använda bilderna på "Du Bois" hästarna och alla stuteri "Du Bois" bilder av Marjolein på stuteri Du Bois i Holland.

Don Dalegro ska se ut som pappa Don Cremello du Bois i färgen, så det kommer att bli mycket badande och tvättande av ponny i framtiden och hur ska jag få svansen till att vara så vit.... tur det har varit mycket schampo i pris på de senaste ungponnyvisningarna.
Och så måste jag lära mig att fotografera de blå ögonen utan att de blir röda.Och så har han fått en kompis i Del Ray. Underbart.Den 23:e oktober och jag fick den stora äran att vara chaufför till Martha och Hazelberg's Marit RNF 259-S som ingick i Laget för Dagstorps RF.
De är så fina tillsammans och gör riktigt bra ifrån sig på tävlingsbanan nu.
Den 29:e oktober och Gryets Pomerol och Gryets Fair Play kom hem från betet.Provar att sätta ut hösilagebaler i hagarna, på gränsen till för varmt än, men testar med "torrhöet" som vi plastade i somras.Tid att ställa om klockan och nu blir det mörkt hela tiden känns det som.
Zira och Mitzy har fått ljuskäglor om halsen så att de bägge syns och även lyser upp tillvaron.Mina trogna vänner som sitter och är publik vid ridbanan,


men när det dröjer alldeles för länge så tröttnar de och gräver ut halva gödselhögen efter råttor...Den 30:e oktober och kul på lovet, Gryets Pommac har haft Emelie på ryggen och både skrittat och travat, duktiga!


Lite bus blev det men inte så mycket. Emelie är en van och duktig pilot på de unga hästarna så det blir inte så stor "affär" av det hela när de gör något.
Många timmar i sadeln ger bra balans.November 2016
Den 3:e november och första frostnatten.

Satte kaffet i halsen när jag gick in på Ponyforums hemsida och tittade på hingstpremieringen av tyska ridponnyer som hålls nu i november.
Där dök denna upp, med Holländska stuteriet Du Bois stolinje Carina.
Milky Way, 2,5 års hingst
e FS Mr Right u Verb.Pr.St. Cyrana Du Bois
Cyrana du Bois är e Danny Gold och u Carishma Du Bois!!! ( Idzard-Carina)


Tjoho, det SKA bli spännande att se
Don Dalegro växa upp.


Den 5:e november och vi håller på att regna bort, 7 plusgrader och 30 mm regn på 3 dagar.En helt vanlig lördagskväll med bästa grannarna, så snart kan vi förhoppningsvis vara inomhus till vardags.Jodå satt klistrad vid datorn och tittade på den Tyska hingstpremieringen och Milky Way, 2,5 års hingst e FS Mr Right u Verb.Pr.St. Cyrana Du Bois.
Cyrana du Bois är e Danny Gold och u Carishma Du Bois!!! ( Idzard-Carina) blev godkänd ridponnyhingst i Tyskland.Den 7:e november och nu kommer vintern, men för f-n inte nu, det är alldeles för tidigt, eller så kan man hoppas på att den kommer nu och sen är det över, dream on liksom... 14 plusgrader i fjol vid denna tiden, nu minus 1 och ska bli ner till minus 5 och snö!!
Men det torkar upp lite och kan det bara bli sol på dagarna så allt tinar upp och jag slipper träningspassen med varmvatten morgon och kväll så har jag inget emot lite kall torr solig luft.Den 8:e november blev det klass 1 varning för snöstorm som skulle komma in under kvällen/natten, usch.

Det började snöa strax efter kl 05.00 och sen vräkte snön ner i 1 timme, och lite frisk östlig vind på det. Provade köra bil men det gick inte så bra, så det var bara till att se sig besegrad, vända bilen hem igen och konstatera att man var insnöad.


Men sen efter snöstormen så blev det en riktigt fin dag med sol, vindstilla och lite tö.
Chanel njöt i solen.12 november och snön ligger kvar, solen skiner, vindstilla och 10 minus i skuggan men 10 plus i solen. Underbar dag.
Snön har packats till isgata men med stor stor försiktighet kan jag traska iväg för att motionera någon ponny.Den 14:e november och nu är det plusgrader igen, men det töar dåligt....Gryets Pirellie RNF 2784 ser ut som att hon svalt en badboll, go och rund är hon.
Bilderna gör inte hennes runda goa form rättvisa.Don Dalegro, lille killen växer och frodas.


Han är nu härstamningskontrollerad mot sin far Don Cremello du Bois via DNA och allt var i sin ordning, jag passade även på att skicka in hårprov för DNA analys på gulanlaget och ja, han är Cr/Cr.
Tjoho!!! Dubbelgul, Cremello, blåögd gräddvit, Blue-Eyed Cream eller gulvit, det är bara att välja, kärt barn har många namn.23:e november och vädret är helt helt underbart. Inget regn, ingen vind och så ska det fortsätta ett tag till.Den 26:e november och hög tid att klippa lite ponnyer.
Första klippningen för Look's Like An Angel och hon tyckte inte det var så konstigt.Don Dalegro är nu vaccinerad, id kontrollerad för svensk registrering, dna:ad etc etc enligt konstens alla regler och passet iväg skickat för svensk registrering.Ida och Åsa var på Friends Arena och Stockholm International Horse Show, där hade Svenska New Forest föreningen en monter och titta vad de hittade,
Gryets Pommac var på ett av New Forestföreningens reklamblad, ja ibland blir man lite chockad.November inleddes med massor av regn sedan blev det snö, och jag fick uppleva vad en snökanon innebar. Halva november har faktiskt varit relativt torr och det är skönt, inte så mycket lera än. Men när det är vindstilla och sol är det minusgrader (och det infaller givetvis på helgerna så man inte kan rida i dagsljus) och när det är 5-6 plusgrader då blåser det friska vindar.


December 2016
Händer inte mycket just nu, ponnyerna motioneras när vädret tillåter. Men inspirationen är funnen, nu väntar vi bara på att det ska bli ljusare om kvällarna så denna kan användas.Den 18:e december och vi har väl det bästa tänkbara vintervädret som man kan ha i Skåne, precis över nollan, ingen vind, och ingen nederbörd.
Ridbanan är verkligen som bäst nu.
Gryets Pommac och Gryets Power i motionstagen
 

Och vi provade serien men det var inget bra kamera väder på eftermiddagen.
Gryets Pascall blev lite suddig.På tal om Pommac, Power och Pascall
Deras mamma Stordams Bonette RNF 2615 ska föla om 3 månader, jäklar nu går det undan, då säger vi förhoppningsvis Hej till våren!
Ska bli så spännande och se vad som tittar ut, med Priory Dallas RNF 122 så har hon ju levererat fantastiska avkommor.Min julafton såg ut ungefär så här
Försöker köra traktor men det går inte så bra, jag vet inte hur många hösilagebalar jag vält, jaja trägen vinner, det är bara att göra om och göra rätt.


           Bästa terapin                      och lite regn                                        Mitzy ska döda kvastenDet är milt, regnigt och kladdigt, det går åt många benskydd nu per dag.Ja det är milt, och då får man ta det goda med det onda och detta är verkligen det onda;
Klass 2 varning för storm med orkanvindar, upp mot 29 m/s natten mellan måndag och tisdag.Den 26:e december kom då denna hösten/vinterns första storm/orkan, Klass 2 varning, döpt till Urd av Normännen.
Så allt löst är inlåst, dörrar spärrade, vattenbaljor fyllda, skjulen säkrade, staketen stöttade, pannlampor laddade, powerbank laddad etc etc.Urd kom in på natten och hon tog i rätt bra, tittade bara upp till 26 m/s, sedan slutade jag för jag kan inte göra något ändå. Hon blåste rejält under natten men sen blev det bara vanlig storm på tisdagsförmiddagen. Inga stormskador vad jag kan hitta i alla fall, så skönt.


Ett fantastiskt vacker julkort fick jag från Ida och Gryets PontiacGott Nytt År önskar vi alla där ute i Sverige och i resten av världen!