Efter artikeln i tidningen ridsport nr 19 2014 så har jag fått lite frågor om vem jag är och min bakgrund och här är den;
(dock ett levande dokument som jag kommer att fylla på med efterhand som jag har tid, nu uppdaterad 11/11-14)

Jag heter Helen, född Nilsson, född och uppväxt i Kävlinge.

Det jag varit med om i korta drag
2 starter i Lag SM i dressyr vilket resulterat i 2 SM guld i lagdressyr
2 individuella SM starter i dressyr, varav 2:a placering i B-finalen
Ponnydressyr nationell nivå, Ponnytrav, Ponnygalopp, Ponny fälttävlan
Ridledarutbildning på Flyinge år?
Ridlärare åren 1989 tom 1992
Tränat dressyr för Anita Iversen åren 1976-1984
Tränat dressyr för Hans Viebke åren 1984 -
Tömkörningsutbildning
Amatörlicens Jägersro travhäst
Lärling hos Herbert Senica (hovslagare, körning)
Hoppning vinster och placeringar tom LA (120) startat Msv B (130)
Vinster och placeringar tom LA dressyr


Gården vi bor på idag, köpte mina morföräldrar Ossian och Greta Olsson på 1940-talet, och jag tog över den 1994. Mormor och morfar drev gården som ett litet lantbruk, med kor, grisar, kalvar, höns ja i stort sett alla djur man kan ha (så jag kunde mjölka kor innan jag kunde gå). Morfar blev dock allergisk och var tvungen att göra sig av med korna och kalvarna när jag var liten och sedan tyckte han att vi får ju fylla på stallen med annat och det startade allt….


Mitt hästägande startade 1972, 6 år gammal, när min morfar Ossian som jobbade på Skaneks livdjushall i Kävlinge med livdjursauktioner, köpte en liten svartvit shetlandsponny vid namn Björnslunds Irving, född 1971, e Tramp of Marshwood RS 39-Björnslunds Viola RS 126-Patrons Vivol RS 12.

Han kom verkligen in som en virvelvind in i vårt liv, en riktig gangster var det, men blev en fantastiskt fin första ponny till mig. Jag red själv in honom och försökte även köra in honom men det gick inte så bra, då han var väldigt bakrädd. Det gick knappt att tolka på vintern med honom. Vi tävlade aldrig men var på massor av utställningar där vi oftast kom
hem med Guldplakett.
 

 


Jag lärde mig rida på Eslövs Ridskola och även gick vi alla på Örtofta ridskola, där min mor och moster även red lite grann. Pappa sysslade bara med travhästar.


1975 kom nästa ponny in i mitt liv. Det var ett Gotlandsruss vid namn Jessica 2114, född 1973 e Järker 178-Loulette, henne köpte vi som unghäst och hon var livrädd för små barn, ja så det krävdes mycket tålamod från min sida med att skapa förtroende.
Jessica både körde vi in själv och red in själv, hon fick även ett föl hos oss. Jag tävlade henne lite i hoppning men sedan blev det ponnytrav för hela slanten. Utställningar var vi också på men hon var gracil i typen så hon gick alltid sist i ringen, hon var inte rastypisk, men trava kunde hon. Så det var ponnytrav som blev hennes stora uppgift i livet.

 
   
 


Jessica och jag hade en fantastisk karriär på ponnytravet
I tidningarna den 2 augusti 1980:
 




Sunny Boy en c-ponny som morfar köpte till mig, men precis när vi kommit igång med inridning så blev han hastigt sjuk och överlevde tyvärr inte.



Min far Kurt Nilsson tränade och ägde travhästar under hela min uppväxt, han tillbringade mycket tid hos Lars ”Gunga” Gustavsson på hans träningscamp i Teckomatorp. Och det var där jag fick mitt intresse för ponnytrav och senare trav.

Vi hade ett travsto på gården som gick som fölsto. Hon hette Mårtine, inköpt av Lena som drev Örtofta Ridskola på 70-talet. Mårtine 21271, född 1969 hos Lars-Erik Mårtensson i Höllviken, hon var e Harlan Jimmy-Lady Fres-Lord Rollo,

Min kusin Britt Marie med Mårtine på Örtofta Slott

Mårtine fick 5 föl hos oss,

Mårbie G” e Anel G f 1975,
Near Tino” e Near Me f 1976,


Mårtolog” e Monolog f 1978,

Viptine” e VIP f 1979,
Snapptine” e Snapphanen född 1980.

Viptine betäckte vi med William Vee och 1988 föddes Vippie Vee. Vippie Vee sålde vi till Amatör Lars Nordqvist i Vellinge och hon startade lite på travbanan men blev sedan även mor till Pebbles Beach e Putter född 1996.

Vippie Vee som föl 1988


Ca 1975 (skulle jag tro) fick mormor och morfar en inackordering vid namn Herbert Senica och hans travhäst Big Rival. Herbert är en av de människor jag träffat under mitt liv som lärt mig mycket av det grundläggandet jag kan idag om häst Han lärde mig allt om hovslageri, utrustning på häst, träning, foder, att läsa hästar osv. Han var en fantastisk välutbildad hästkarl som gärna lärde ut det han kunde. Hans travhäst Big Rival gjorde en kanonkarriär och vann även V65 lopp. Tyvärr gick Herbert bort 2008, alldeles för tidigt.
 
Big Rival hemma i vår hage                    och på travbanan med Lars Gustavsson i sulkyn


1978 hade jag växt och behövde en större ponny att rida. Vi hittade hos Henry Jönsson i Stävie, en svart New Forest hingst vid namn Pollux Björ född 1976 e Kastor- Oosterbroek Gratia-Osterbroek Arthur. Honom provred jag en vinterdag med att Henry satte träns på honom, slängde upp mig och så red jag en runda på en åker. Pollux var inte inriden och jättetjock men fantastiskt snäll. Så han flyttade hem till oss. Detta är den ponnyn som har kommit att betyda mest för mig i mitt liv. Vi provade nästan allt som gick att prova, hoppning, dressyr, fälttävlan, ponnygalopp, hubertusjakter och utställningar. Men det var i dressyren som han var bäst.

Nyinköpt älskad tjockis

 
Hubertusjakt                                                   Hopptävling


Vi reste land och rike runt på dressyrtävlingar under många år. Det fanns inte så många Nationella tävlingar på den tiden, så det blev oftast uppåt landet om det skulle tävlas. Här tillsammans med våra ständiga reskamrater
Gun och Britt Marie Henningsson



Under Pollux tiden så hann vi med att få 1 SM Guld i lagdressyr och starta i 2 individuella SM.


Prisutdelning SM i dressyr Vetlanda


Pegasus Ryttarsällskap hade stora framgångar
Här seger i dressyrallsvenskan Syd, 1982 i vackra Björnstorps park.

Lagledare: Anita Iversen,
Från vänster Cristina Månsson Merano, Frauke Weitkemper Pendbedw Shirley, Helen Nilsson Pollux Björ, Britt Marie Henningsson Urbina


Uppladdning Lag SM Stockholm Stadium 11-12 september 1982
 


Prisutdelning Stockholm Stadium Lag SM Guld Pegasus Ryttarsällskap
Lagledare Anita Iversen, i laget Helen Nilsson Pollux Björ, Frauke Weitkemper Pendbedw Shirley, Britt Marie Henningsson Sir Gawain, Amelie Strömblad King Boy.

Segrare Pegasus Ryttarsällskap 2078 p
2:a Askim 2058 p
3:a Östergötland 2028 p


Uppladdning Lag SM Axvalla travbana 6-7 augusti 1983
 



Prisutdelning Axvalla Travbana Lag SM Guld Pegasus Ryttarsällskap 1983
Lagledare Anita Iversen, i laget Britt Marie Henningsson Urbina, Helen Nilsson Sir Gawain, Amelie Strömblad Casita Flower, Katarina Ingvarson Robin

Segrare Pegasus Ryttarsällskap 2264 p
2:a Östergötland 22528 p
3:a Kågeröd 2228 p


Pollux fick även massor av guldmedaljer på utställningar och vi blev New Forest mästare massor av gånger, tror till och med att det var inofficiell Nordisk mästare ett år.












Far och son (Pollux och Kastor) båda med klassvinst och blågul rosett Lokal utställning Hässleholm 1984



New Forest Riks Elmia 1984, vinst i 3 klasser och inofficiell nordisk New Forestmästare

Vi tränade dressyr för Anita Iversen i massor av år, i början var vi i ridhuset som John Eve Pålsson i Henkelstorp ägde, där hade Dagstorpsortens Ryttarförening sin träning. Vi flyttade hem till Anita och tränade där och startade Pegasus Ryttarsällskap. Pegasus Ryttarsällskap blev aldrig godkänt för stora hästar av förbundet så det blev Dagstorpsortens Ryttarförening igen för mig vid 19 års ålder.


Här är Pollux och jag tillsammans med en av mina vänner sedan barnsben Nina Bengtsson på Naseby, Nina flyttade sen till Stockholm och har gjort en kanonkarriär inom dressyren.




När Pollux var sjukskriven bla en gång för balltramp så ordnade Anita så att jag fick ponnyer på tillridning. Det var nyttig lärotid. Ju fler olika hästar man rider, desto mer rutin får man ju. Bla fick jag låna 2 av Sveriges då bästa ponnyer i dressyr av Britt Marie, Urbina och Sir Gawian. Red Sir Gawain i lag SM och laget tog ännu ett Guld.


En tillridningsponny Connemaran Royal Chance


1978 betäckte vi min morbrors halvblodssto Gamea 12509 e Gastronom 489-Kyffera 8310-Sombrero 411med Anart 583. Anart var uppfödd en bit ifrån oss hos Lars Jönsson, Slätåker, Dösjebro. Första fölet 1979 var tyvärr dödfött, en stor hingstbebis svettfux, bläs och fyra vita ben. Och vi provade igen. Så 1980 föddes ett stoföl vid namn Jasmine, hon skulle bli min tävlingshäst när jag växt ifrån ponnytiden. Men hon blev lite för svår för mig så vi bytte bort henne mot en fantastisk Maraton avkomma vid namn; Tartuff.


1984 var ponnytiden över och Tartuff kom in i mitt liv, köpt av Sten Linell i Dösjebro. Han var efter e Maraton 600-u Simona ue Excellens, född 1981 hos Bröderna Nilsson i Lövestad. Hans helbror Musseron var inte så stor runt 160 cm och han fanns hos Fredrik Linell, så vi åkte och tittade på honom. Men Tartuff växte och växte, han slutade på runt 172 cm och för lilla mig på 156 cm blev han en riktig utmaning.


 
Tartuff 1984 som 3 åring hos Sten Linell            Tartuff 1992 11 år


Tartuff startade kvalitetstävlan och om jag inte minns fel så var han i topp 20 som allroundhäst av landets alla 4 åringar, väl visad av Britt Marie.

Tartuff försökte jag tävla i dressyr men han var tittig, han var rädd för dressyrstaketen och det är ju ingen höjdare…. 1 meter innanför spåret hela tiden, det ger ju inga poäng…. Jag tränade i många år för Hans Viebke och hoppades på att Tartuff skulle växa till sig och sluta vara tittig men nej.
Hann utbilda honom till piaff, passage, byten i serier, piruetter mm men han förblev tittig. Jag älskade min häst och ville inte sälja honom så jag sadlade om från dressyr och började hoppträna. En fantastisk Ingela Persson hjälpte mig i början så jag fattade att det inte var så farligt. Tartuff hoppade som en gud, så länge man galopperade emot hindren, då hoppade han allt. Vi tävlade upp till LA i hoppning. Kom alltid hem med pris och rosett! Jag debuterade även Msv Hoppning med honom.
 

 

 

Vi upptäckte att han var så bra hopphäst att det gick över ”mitt kunnande”. Så det fick bli att ett proffs fick ta över, jag tränade Tartuff och Fredrik Linell tävlade honom. Det blev massor av trevliga resor på nationella tävlingar med Tartuff och familjen Linell. Tartuff fick bli pensionär efter många års hårt tävlande, bla startade han i lilla Falsterboderbyt med bra resultat. Han fick ett par fina år här hemma som pensionär innan hans ben sa upp sig och vi fick ta bort honom.

 
Jag och Tartuff 1990 hos Lunds Civila Ryttarförening Msv B debut i hoppning


1990 köpte jag halvblodsstoet Surprise 18281, född 1986 e Pontus 497-Carmita15534-Legend 534, Sippan som hon kallades var dräktig med Trofe 703 och bara 155 i mankhöjd. Jag behövde en mindre häst kände jag efter att ha försökt rida ihop Tartuff som var över 170 cm i mankhöjd. Sippan fölade 1991, ett stoföl som döptes till Trokett. Jag tävlade Sippan lite men det var ”ute” med små dressyrhästar så jag hamnade aldrig över hälften i resultatlistan oavsett hur bra hon gick inne på banan. 1994 såldes både Sippan och Trokett.
 
Surprice                                                         och hennes dotter Trokett

1994 så införskaffade vi ännu en travhäst, Sandy Vega hette hon. Hon kom lite skadad från travbanan och fick vila upp sig ett tag både fysiskt och psykiskt. Hon var född 1991 hos Vega Reprokonsult AB i Malmö och e Viking Hagen-Double the Count-Noble Victory. Då bestämde jag mig för att införskaffa amatörlicens för travet och det blev många mil i träningsvagn och många resor till Jägersro. Men som så många andra travhästar i vårt land så höll inte hennes nerver för att vistas inne på travbanan, antagligen för tidigare tråkigheter i hennes liv.
 
Vår körhjälp Lasse Strandqvist och pappa och Sandy Vega


1994 ringde min barndomskamrat Britt Marie Henningsson. Hon berättade att hon hade en kanonhäst till mig. Inte så stor halvblodsvalack, runt 160 cm och med ett fantastiskt psyke, och fantastisk ridbarhet. Han kommer att bli en jättebra dressyrhäst. Jag åkte iväg och tittade på honom och provred honom, och jäklar vilken ridbarhet den hästen hade, så blev det köp av Amadeus f 1991, uppfödare Thure Andersson, Svalöv, e Flyinge Artist-Graneth-Granit. Amadeus och jag tog massor av vinster och placeringar upp till LA. Amadeus finns ännu idag i min ägo och är utlånad till ett underbart par i Brösarp.
 
Amadeus 1994, 3 år precis hemkommen

 


1996 var vi på auktion hos Leif Magnusson i Sjöbo och pappa köpte ett otroligt välstammat travarsto. Hon hette Honey Scout var född 1995, e Super Scout (US) u Nilema Honey ue Ideal Du Gazeau (FRA) – Nevele Pride (US). Superstam på den här damen men tyvärr så dog hon i tarmvred som 3 åring.



1998 trillade jag av en händelse över ett superfint fölsto halvblodsstoet Konci 18208, född hos Stig Wilhelmsson, Löberöd, e Koncerz** 799-Sofia 9180-Unikum 429. Hon ägdes då av Familjen Hedlund i Höör. Konci blev Elitpremierad 2003.


Konci fick 5 föl hos oss,
Rubizett” 27690 e Rubignon 961 född 1999,
 

Konci med Rubizett 10 dagar gammal och pappa Rubignon 961 i sin hage i Sverige


Goethe” e Guido 985 född 2001,
 

Destiny” e D-Day 935 född 2002,
Destiny blev lite mer än en vecka gammal, hon dog på djursjukhuset i Helsingborg i gulsot.
När hon var 5 dagar gammal så hittade jag henne i kramper på morgonen i boxen, ilfart till djursjukhuset, bodde där i 3 dagar men hennes liv gick inte att rädda trots dygnetruntjour av mig och även blodtransfusion.
 

Ravaillac” e Ragazzo född 2003,


Bozetti” e Bocelli 1044 född 2005.


Rubizett har hittills fått tre föl,
2005 ”Razzett” e Ragazzo
2008 ”Bonellie” e Bocelli.
2010 ”Gryets Kokette“ e Welshhingsten Kenwoods Right Royal.


December 2002 så ringde Maria Carlsson, då Jacobsson och berättade att hon sett ett svart New Forest sto till salu på internet e Kastor RNF 43, Kastors Winnie hette hon… Nu uppstod massor av nostalgi med tanke på min älskade barndomsponny Pollux Björ. Jag ringde upp till Jönköping där Kastors Winnie stod till försäljning och köpte henne direkt via telefon. Hon var triangelmärkt pga upprepade kotledsinflammationer. Hon veterinärbesiktigades och gick igenom utan anmärkning!!! Maria åkte med för att hämta henne och undertiden bläddrades det i hingstkatalogen över New Forest hingstar. Där fanns egentligen bara en som såg ut som en högställd, elegant hingst att använda på vettigt avstånd från Kävlinge, Priory Dallas RNF 122


Och i 2004 startades hemsidan och även ”det händer” där jag började föra anteckningar om vad vi gjorde och vad som hände detta utan att veta att jag var väldigt före min tid med ”bloggandet” som det så nu så fint heter. Jag började göra ”det händer” för jag har släkt uppåt i landet som inte är ett dugg hästintresserade men de tyckte om att gå in på hemsidan och se vad vi gjorde och följa oss i livet.